Υπό διάλυση ο Δήμος - Σε αποδρομή η Δημοτική Αρχή - Αγία Παρασκευή delenda est

[caption id="attachment_75640" align="aligncenter" width="500"]ship GregMontani / pixabay[/caption]

Αυτό που συνέβη σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δε θα μπορούσε να το συλλάβει ούτε ο πλέον ευφάνταστος σεναριογράφος.  Ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 δεν ψηφίστηκαν διότι δε συζητήθηκαν καν και πλέον θα έρθουν προς ψήφιση στις 8 Ιανουαρίου του 2019.


Του Στρατή Μαζίδη


Αιτία; Τόσο ο Προϋπολογισμός όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα δε συνοδεύονταν με την εκ του νόμου προβλεπομένη εισηγητική έκθεση υπογεγραμμένη από το διευθυντή της υπηρεσίας. Η αντιπολίτευση στο σύνολό της αρνήθηκε να νομιμοποιήσει τη διαδικασία αυτή προειδοποιώντας πως δε θα δώσει απαρτία για τη συνεδρίαση και τελικά η Δημοτική Αρχή εξαναγκάστηκε να αποσύρει τα επίμαχα θέματα. Επίσης δεν παρίστατο κανένα στέλεχος της υπηρεσίας για να εισηγηθεί και να δώσει απαντήσεις.


Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως ο Δήμαρχος για να αιτιολογήσει την καθυστέρηση της Δημοτικής του Αρχής όσον αφορά την καθυστέρηση στην ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος επικαλέστηκε παρελθόντα έτη όπως πχ το 2013 όπου η Διοίκηση Ζορμπά ψήφισε προϋπολογισμό στις 23/1/13. Υπάρχει όμως κάτι που πρέπει να σημειωθεί. Ο κ. Ζορμπάς το 2014 αποδοκιμάστηκε και ηττήθηκε, ενώ ο κ. Σταθόπουλος εξελέγη για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.


Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος αντιδήμαρχος καθαριότητας & περιβάλλοντος, Γιάννης Σιδέρης (ο οποίος και επισήμως ανακοίνωσε την αποχώρησή του) δήλωσε ότι από τα τέλη Ιουνίου έχει παραδώσει τον προϋπολογισμό των υπηρεσιών του στη Δημοτική Αρχή. Αυτό ήταν ένα έμμεσο βέλος για όποιον το άκουσε.


Το ακόμη πιο οξύμωρο είναι αυτό που ακολούθησε αμέσως μετά με την ψήφιση του Προϋπολογισμού των ΠΑΙΣΔΑΠ όπου η επιχορήγηση από το Δήμο αυξήθηκε φέτος από τα € 2.250.000 στα € 2.650.000. Ωστόσο στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής αναφέρεται ως επιχορήγηση προς τους ΠΑΙΣΔΑΠ το ποσό των € 2.250.000 (το οποίο είχε δοθεί και πέρυσι)! Δηλαδή € 400.000 χάθηκαν στη μετάφραση. Κι εδώ προκύπτουν άλλα ερωτήματα όπως:


> Γιατί οι ΠΑΙΣΔΑΠ ζητούν παραπάνω € 400.000 για το 2019 ενώ τόσο την τρέχουσα σεζόν φιλοξενίας όσο και την επόμενη θα υποδεχθούν λιγότερα παιδιά σε σχέση με πέρυσι;


> Υπάρχει γραπτή αλληλογραφία της Οικονομικής Υπηρεσίας προς την αντίστοιχη της ΠΑΙΣΔΑΠ ζητώντας αναλυτική αιτιολογία αυτής της αύξησης που αγγίζει το 17,77%;


Μόλις υποδείχθηκε το σημείο αυτό, η Δημοτική Αρχή δικαιολογήθηκε πίσω από μελλοντικές αναμορφώσεις. Εδώ όμως δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Το πρώτο ότι η οικονομική υπηρεσία του Δήμου δεν...πρόσεξε την αύξηση στην επιχορήγηση. Το δεύτερο είναι πως επειδή δεν υπάρχει φράγκο λόγω της αγοράς της Βίλας Ιόλα, όταν εδώ και δύο χρόνια πετσοκόβεται το Τεχνικό Πρόγραμμα για να βρεθούν τα χρήματα, από πού θα βρίσκονταν επιπλέον € 400.000; Οπότε επικράτησε μάλλον η λογική του "βάλτε τα τώρα έτσι, μήπως δεν το πάρουν χαμπάρι και στην πορεία βλέπουμε από που θα κόψουμε ή αν θα τα δώσουμε".


Σε κάθε περίπτωση δύο προϋπολογισμοί που θα έπρεπε να συμφωνούν απόλυτα μεταξύ τους στο βασικότερο μέγεθος του ενός, τα έσοδα από το Δήμο, είχαν απόκλιση € 400.000. Αυτό είναι ένα αντικειμενικό γεγονός, φανερώνει προχειρότητα κι απροσεξία ενώ εγείρονται ζητήματα απόδοσης ευθυνών. Θα τα αναζητήσει άραγε κανείς; Κι αν συμβαίνουν τέτοια...λάθη [;] με τόσο μεγάλα νούμερα, τι γίνεται με τα μικρά;


Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την προχειρότητα της σύνταξης και εκτέλεσης των δημοτικών προϋπολογισμών είναι τα νούμερα που ανέφερε ο Κώστας Τσιαμπάς (Οραμα) όσον αφορά τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους: ξεκίνησε με 670 κωδικούς, προστέθηκαν άλλοι 150 με τις αναμορφώσεις, έχουν κινηθεί μόνο οι 350 και αναμορφώθηκαν οι 450, δηλαδή εφτιάξαν 1 1/2 τον προϋπολογισμό μέσα στη χρονιά.


«Δε συγκαλύψαμε τις παρανομίες τις οποίες επιχειρείτε εδώ μέσα» ήταν το σχόλιο του Γιάννη Μυλωνάκη (Αλλάζουμε) ο οποίος υπογράμμισε την παρουσίαση των εγγράφων δίχως υπογραφή της υπηρεσίας και την απουσία εισηγητικού από το διευθυντή της μιλώντας για διάλυση των υπηρεσιών. Υπενθύμισε ότι είχε ψηφίσει τον πρώτο προϋπολογισμό και σημείωσε πως αν ο κ. Σταθόπουλος ήθελε τη συναίνεση θα είχε καλέσει σε εύλογο χρόνο την αντιπολίτευση για διαβούλευση αντί να στείλει από το κινητό του ένα excel την παραμονή Χριστουγέννων δίχως ταυτόχρονα ένα κείμενο που θα εξηγεί το πολιτικό σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής.


Δεν τυχαίο ότι λίγο ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Χατζηανδρέου (Αλλάζουμε) μίλησε για αποσάρθρωση της οικονομικής υπηρεσίας υπογραμμίζοντας ότι διαθέτουμε πέντε αντιδημαρχίες όπου καμία πλέον δεν έχει την ευθύνη του οικονομικού τομέα. Έχει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσετε την τοποθέτησή του:



Επίσης πρέπει να καταγραφεί και η άποψη του Κώστα Κρητικίδη ότι η αντιπολίτευση δε χρειαζόταν να καταθέσει προτάσεις αλλά απλά θα αρκούσε να υπενθυμίσει εκείνες που περιλαμβάνονταν κάποτε στο τετραετές σχέδιο που είχε παρουσιάσει τον πρώτο καιρό η Δημοτική Αρχή.


Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι για άλλη μια φορά όχι μόνο δεν ανέλαβε κανείς κάποια ευθύνη, αλλά μεταφέρεται στη ζωή της πόλης, αυτό που μεθοδεύει η κεντρική κυβέρνηση. Η λογοκρισία. Οι μη αρεστές απόψεις βαπτίζονται ακραίες. Αυτό συνέβη τόσο από το Δήμαρχο όσο και από επιφανές συριζαϊκό στέλεχός του. Χαρακτηρισμοί όπως "ανεπαρκής", "πολιτική ήττα", "προχειρότητα" εκλαμβάνονται ως...ακραίες για να περιγράψουν τις παραπάνω πρωτοφανείς καταστάσεις στα χρονικά του Δήμου. Θα λυπήσουμε λοιπόν το Λουΐτζι Πιραντέλο ισχυριζόμενοι ότι ΔΕΝ είναι έτσι, επειδή έτσι νομίζετε.


Τέλος για άλλη μια φορά κατεγράφη η unfair τακτική του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να μιλά κάθε φορά σε κάθε θέμα στο τέλος για να έχει τον τελευταίο λόγο. Του το υπέδειξαν τόσο ο Γιάννης Μυλωνάκης όσο και ο Ανδρέας Γκιζιώτης. Το πράττει διαρκώς περιμένοντας κάθε φορά να δει τι θα πουν οι αντιπολιτευόμενοι για να τους απαντήσει. Θα μπορούσε, αν ήθελε να είναι δίκαιος να τοποθετείται, όπως δικαιούται, αλλά μέσα στη σειρά των ομιλητών.


Εν κατακλείδι,


- ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 δε συζητήθηκαν


- οι υπηρεσίες δεν τα υπογράφουν με την προβλεπόμενη εισηγητική έκθεση (γιατί άραγε;)


- το προσχέδιο φεύγει μέσω κινητού την παραμονή Χριστουγέννων


- δεν παρίστατο στέλεχος της οικονομικής υπηρεσίας στη συνεδρίαση


- ο Προϋπολογισμός του Δήμου δε συμφωνεί με εκείνον των ΠΑΙΣΔΑΠ για τον οποιοδήποτε λόγο (που θα πρέπει να διερευνηθεί) στο πιο βασικό νούμερο του δευτέρου


Δε γνωρίζω πως μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει τα παραπάνω. Η λέξη "διάλυση" και "πανικός" φαίνεται να ταιριάζουν. Κλείνω φέρνοντας στο νου μου τα λόγια του Δημάρχου σε μια συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει στα τέλη του μακρινού 2012 "ήθελαν να πετύχουν, δούλεψαν λίγο κι απέτυχαν πολύ". Τότε ήταν ο πομπός της φράσης, τώρα;

Νεότερη Παλαιότερη