Συνέντευξη υποψηφίου Δημάρχου Γιάννη Μυλωνάκη: Διεκδικούμε την εμπιστοσύνη των δημοτών για να "αλλάξουμε" μαζί την Αγία Παρασκευή

mylonakisΉταν 8 Δεκεμβρίου του 2012 όταν μιλήσαμε για τελευταία φορά με το Γιάννη Μυλωνάκη σε εκείνη τη βιντεοσκοπημένη συζήτησή μας. Σχεδόν έξι χρονιά μετά ξανασυναντιόμαστε με τον ίδιο να έχει επανακάμψει στο Δημοτικό Συμβούλιο από το 2014 και να έχει εξαγγείλει την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη Δημαρχία της Αγίας Παρασκευής το Μάιο του 2019.


κ. Μυλωνάκη μετά από έξι χρόνια τα ξαναλέμε. Η παρουσία σας εδώ κάθε φορά είχε τη δική της σημειολογία, ωστόσο πλέον βρισκόμαστε στην “πιο σκοτεινή ώρα” από άποψη κρισιμότητας και για να μιλήσουμε με κινηματογραφικούς όρους, αφού την Πέμπτη ανακοινώσατε και επίσημα κάτι που εθεωρείτο αναμενόμενο.


Για σας πιθανόν να ήταν αναμενόμενο, για εμάς όμως, στην Ομάδα Ενεργών Πολιτών «Αλλάζουμε», τίποτα δεν ήταν δεδομένο, εκτός από την ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα στην πόλη μας. Να μην χαθούν και τα επόμενα χρόνια, όπως χάθηκαν τα εννέα προηγούμενα για την Αγία Παρασκευή. Αυτός ήταν ο στόχος της δημιουργίας της ομάδας μας. Η απόφαση να διεκδικήσουμε το Δήμο, προέκυψε μέσα από την επαφή μας με τους συμπολίτες μας, μέσα από τη διαπίστωση ότι η αλλαγή στο Δήμο είναι και δική τους επιθυμία και προτεραιότητα. Όπως γνωρίζετε, επιλέξαμε να μην μιλάμε για τους δημότες, αλλά να μιλάμε ΜΕ τους δημότες. Πολύ περισσότερο, επιλέξαμε να ακούμε τους συμπολίτες μας. Διεκδικούμε λοιπόν την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους, για να φέρουμε μαζί την αλλαγή που είναι απαραίτητη για την Αγία Παρασκευή και τη ζωή μας.


Αφού σας ευχηθούμε καλή επιτυχία, τι είναι αυτό που θέλετε να αλλάξετε και καλείτε τον κόσμο να συμμετάσχει;


Ευχαριστούμε για τις ευχές σας. Αλλαγή για εμάς σημαίνει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την Αγία Παρασκευή. Σημαίνει ρεαλιστική και υλοποιήσιμη ατζέντα για την πόλη μας. Σημαίνει ότι ξεπερνάμε κομματικούς φραγμούς, «ταμπέλες» και αγκυλώσεις του χθες και δουλεύουμε μαζί. Αλλαγή σημαίνει εγκαταλείπουμε τη λογική της διαχείρισης και υιοθετούμε τη λογική της ανάπτυξης. Αλλαγή σημαίνει, δεν διορθώνουμε το παλιό. Φέρνουμε το καινούριο.


Από το 2006 και την πρώτη έκθεσή σας στους δημότες της Αγίας Παρασκευής, στη διεκδίκηση του Δήμου Αγίας Παρασκευής το 2019. Εσείς αλλάξατε; Και αν ναι, σε τι;


Αλλοίμονο αν δεν άλλαζα, μέσα σε 12 χρόνια. Και μάλιστα σε χρόνια που άλλαξαν πολλά, για να μην πω τα πάντα, στην Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Κρατώ σταθερές τις αρχές με τις οποίες μεγάλωσα και αξίες στις οποίες πιστεύω. Άλλαξα στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μου για τη ζωή, άλλαξα αντιμετωπίζοντας τη συμμετοχή στα κοινά ως αναγκαιότητα για να δοθούν λύσεις σε προβλήματα, άλλαξα θεωρώντας τη σύνθεση ως κορυφαία αντίληψη για να παραχθούν θετικά αποτελέσματα, άλλαξα εκτιμώντας ότι η αλλαγή είναι θέμα συνολικής ανατροπής και όχι περιορισμένων παρεμβάσεων.


Έχετε ακόμη περιθώρια αλλαγής;


Ασφαλώς. Η αλλαγή είναι μέρος της εξέλιξης της ζωής μας. Το θέμα είναι να είσαι έτοιμος όχι να την αποδεχτείς ως αναγκαία προσαρμογή στην πραγματικότητα, αλλά ως επιλογή στην οποία πιστεύεις.


mylonakisΤο τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται για πολλοστή φορά συζήτηση στην πόλη για κομματικά χρίσματα. Πώς το αξιολογείτε;


Νομίζω ότι αυτή είναι η λογική του παλιού και πρέπει να ξεφύγουμε λίγο. Μπορεί αυτές οι συζητήσεις να έχουν ίσως ακόμη κι ένα δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα για εμάς! Αυτή είναι μία αντίληψη που κυριάρχησε για χρόνια στην κοινωνία και στην αυτοδιοίκηση, είναι μία αντίληψη ξεπερασμένη, όχι επειδή το λέω εγώ, επειδή οι ίδιοι οι πολίτες την έχουν ξεπεράσει. Είμαστε ενεργοί πολίτες. Είμαστε γείτονες, είμαστε φίλοι, είμαστε κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής. Διαφέρουμε σε πολλά μεταξύ μας, ακόμα και οι αντιλήψεις και οι απόψεις μας διαφέρουν ή μπορεί να διαφέρουν σε κοινωνικά σε πολιτικά ζητήματα. Μας ενώνει η επιθυμία να φέρουμε την ανάπτυξη και την αλλαγή στην Αγία Παρασκευή. Δεν διεκδικούμε την στήριξη κανενός κόμματος, δεν επιδιώκουμε την στήριξη κανενός κόμματος, όχι γιατί δεν σεβόμαστε τα κόμματα, τα κόμματα είναι ένας θεσμός της δημοκρατίας, αλλά γιατί θεωρούμε ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί με άλλο τρόπο. Χαιρόμαστε που τα τελευταία χρόνια οι πολίτες το συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο, πιστεύουμε ότι στις επόμενες εκλογές θα το αποδείξουν 100%. Άρα λοιπόν, εμείς είμαστε οι ενεργοί πολίτες - Αλλάζουμε. Δεν επιδιώκουμε τη στήριξη από κανένα κόμμα.


Αλήθεια, αν εσάς σας στηρίξει ένα κόμμα;


Απευθυνόμαστε στους πολίτες. Αν οργανωμένα πολιτικά κόμματα πιστεύουν ότι ο συνδυασμός μας είναι καλύτερος, είναι πιο αποτελεσματικός, είναι αυτός που θα ήθελαν να στηρίξουν, αντιλαμβάνεστε ότι όπως σε κάποιον πολίτη έτσι και σε κανέναν πολιτικό οργανισμό δεν μπορεί κανένας να απαγορεύσει οτιδήποτε. Όμως, δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε. Δεν επιδιώκουμε την στήριξη, δεν μπορώ να ξέρω τι θα κάνουν τα κόμματα. Αυτή είναι μία λογική του παλιού, εμείς επιδιώκουμε τη στήριξη των πολιτών και όχι των κομματικών μηχανισμών.


Σε μια πόλη που φαίνεται να έχασε το τρένο της πορείας προς το μέλλον σε σύγκριση με άλλους δήμους και δίχως συγκεκριμένη ταυτότητα, άνευ χαρακτηριστικού στίγματος, τι μπορεί να προσδοκά από εσάς προσωπικά και τους “Αλλάζουμε” ως παράταξη πλέον σε απτά θέματα;


Με λίγα λόγια, ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Αγίας Παρασκευής, αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, δημιουργία ευκαιριών και η παροχή δυνατοτήτων σε κάθε δημότη, χωρίς αποκλεισμούς, μετεξέλιξη της Αγίας Παρασκευής σε μία «έξυπνη» πόλη, που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους κατοίκους της και αλλαγή του Δήμου ώστε να καταστεί όχι μόνο δημοκρατικός, αλλά και λειτουργικός και αποτελεσματικός.


Για παράδειγμα, η ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου - όσο απίστευτο κι αν ακούγεται - μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα. Σχέδιο και μεράκι χρειάζεται.
Όταν έρθει η ώρα να παρουσιάσουμε το όραμα και το πρόγραμμα μας, θα αποδειχτεί ότι η Αγία Παρασκευή έχει μπροστά της μια πολύ ελπιδοφόρα προοπτική.


Πώς αξιολογείτε τη δημαρχιακή θητεία του Γιάννη Σταθόπουλου; Η πόλη προχώρησε; Έμεινε στάσιμη; Έχασε ευκαιρίες;


Δυστυχώς, η θητεία του κ. Σταθόπουλου, συνιστά περίοδο χαμένων χρόνων και αναξιοποίητων ευκαιριών για την Αγία Παρασκευή. Σε ένα φιλικό για αυτόν περιβάλλον στην κυβέρνηση και την Περιφέρεια, ο κ. Σταθόπουλος δεν κατάφερε να προχωρήσει σε έργα ανάπτυξης που χρειάζεται η πόλη μας. Αρκέστηκε σε μια μίζερη διαχείριση των αυτονόητων της καθημερινότητας, που δεν αξίζει στην Αγία Παρασκευή και τους κατοίκους της.


Πως βλέπετε το Γιάννη Σταθόπουλο ως Δήμαρχο; Γνωρίζει τα θέματα; Είναι αποτελεσματικός;


Κάθε άλλο παρά αποτελεσματικός είναι ο κ. Σταθόπουλος. Και δεν θα μπορούσε να είναι αφού δεν είχε ποτέ ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την πόλη μας, αλλά και δεν είχε τη θέληση να αλλάξει τα πράγματα.
20 χρόνια προετοιμαζόταν να γίνει δήμαρχος και τελικά «κάηκε στην προθέρμανση». Είχε την ευκαιρία, είχε τη δυνατότητα αλλά δεν τόλμησε με αποτέλεσμα τα χρόνια θέματα που απασχολούν την πόλη να παραμένουν. Κυκλοφοριακό, χώροι στάθμευσης, το κολυμβητήριο «φάντασμα», τα 23 στρέμματα στα Πευκάκια, το Πάρκο Στ. Κώτσης (πρ. στρατόπεδο Σπυρούδη) και άλλα να παραμένουν επί χρόνια προβλήματα για δυνατούς λύτες. Ο κ. Σταθόπουλος δεν είναι ένας από αυτούς.
Δεν λύνονται προβλήματα με τη διαιώνιση παλιών και ξεπερασμένων προτύπων λειτουργίας του Δήμου, ούτε με την αναπαραγωγή της μικροκομματικής λογικής που θέλει το Δήμο πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων και δημιουργίας προσωπικών μηχανισμών.
Ο κ. Σταθόπουλος και πιο πριν ο κ. Ζορμπάς, δεν συνειδητοποίησαν τις δυνατότητες της Αγίας Παρασκευής. Δεν πίστεψαν στις ικανότητες των κατοίκων της. Δεν θέλησαν να φέρουν το καινούριο, γιατί – δυστυχώς – ήταν και είναι το παλιό.


Κ. Μυλωνάκη εσχάτως πραγματοποιήσατε με την παράταξή σας πια, μια έρευνα για την καθημερινότητα. Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμά της; Ο κόσμος είναι ικανοποιημένος;


Βασικό εύρημα της έρευνας, είναι η έντονη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας για τα περισσότερα ζητήματα της καθημερινότητας, κάποιες φορές ακόμα και για ζητήματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Έγινε απολύτως σαφές ότι οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής έχουν ανάγκη από μια διαφορετική πόλη από αυτήν που ζουν σήμερα. Έχουμε χρέος να αλλάξουμε προς το καλύτερο τα πράγματα.


Πολλές φορές τοποθετήστε στο Δημοτικό Συμβούλιο κάνοντας λόγο σε πολλά θέματα για προχειρότητα, μη ύπαρξη σχεδίου κτλ. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι σχεδόν 1 1/2 χρόνο μετά την αγορά της Βίλας Ιόλα ακόμη δεν έχει εκπονηθεί το σχέδιο για τη λειτουργία και εκμετάλλευσή της; Να σας θυμίσω ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση ο κ. Δήμαρχος απευθυνόμενος στο στέλεχός σας, κ. Χατζηανδρέου που είπε ότι θα καταρτίσει ένα πλάνο, πως θα το περιμένει με χαρά!


Το ερώτημα σας αναδεικνύει το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημοτικής αρχής. Την ολοκληρωτική απουσία σχεδιασμού. Η περίπτωση της αγοράς της βίλας Ιόλα, μίας αγοράς με πολύ υψηλό κόστος για το Δήμο μας, είναι απολύτως χαρακτηριστική. Ο κ. Σταθόπουλος προχώρησε στην αγορά, χωρίς σχεδιασμό για τη λειτουργία και πολύ περισσότερο για την αξιοποίηση και τη βιωσιμότητα του χώρου. Έθεσε σε κίνδυνο την οικονομική οντότητα της Αγίας Παρασκευής, χωρίς να έχει ολοκληρωμένη οικονομική μελέτη. Μπορεί ο κ. Σταθόπουλος να δήλωσε ότι περιμένει με χαρά το πλάνο του φίλου και συνεργάτη Κώστα Χατζηανδρέου, οι δημότες όμως, βλέπουμε με λύπη την προχειρότητα και την ανεπάρκεια του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής.
Παρόλα αυτά η αγορά της βίλας αποτελεί μια πραγματικότητα για το δήμο μας, προτεραιότητα μας είναι το κτίριο αυτό να είναι βιώσιμο και όχι να επιβαρύνει τους πόρους του δήμου εις βάρος της καθημερινότητας του Αγιοπαρασκευιώτη. Στο επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση.


Καθώς αναφερθήκαμε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είστε ευχαριστημένος από τη λειτουργία του κατά τα λοιπά κορυφαίου θεσμικού οργάνου του Δήμου μας;


Στο Δημοτικό Συμβούλιο βιώνουμε μια θλιβερή πραγματικότητα που δεν φτάνει στο δημότη. Από βήμα δημοκρατικού διαλόγου ο κ. Βλάχος με την στήριξη του κ. Σταθόπουλου το έχουν μετατρέψει σε αρένα. Από τα σημαντικά μέχρι και τα πιο ασήμαντα. Από το γεγονός ότι η δημοτική αρχή έχει χάσει εδώ και καιρό την πλειοψηφία και με διάφορες μεθοδεύσεις και τακτικισμούς προσπαθούν να επιβιώσουν πολιτικά, μέχρι ότι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν καρέκλα να καθίσουν και ενίοτε μικρόφωνο να εκφραστούν. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εκφράζει πλέον μόνο την παράταξη του, έχει χάσει τη δεδηλωμένη και θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί.


Την παρουσία της αντιπολίτευσης πως την αξιολογείτε κ. Μυλωνάκη;


Η παρουσία της αντιπολίτευσης δεν είναι ενιαία, είναι λάθος να την κρίνουμε συνολικά. Η αντιπολίτευση δεν είναι μόνο για να καταψηφίζει. Τα μέλη της ομάδας μας ο κ. Λογοθέτης, η κα. Ρεμπούτσικα, ο κ. Χατζηανδρέου και η κα Πετσατώδη κι εγώ έχουμε δείξει με τη στάση μας ότι στα λίγα θετικά που έχουν γίνει είμαστε δίπλα στη δημοτική αρχή. Τα αρνητικά τα καταγγέλλουμε και τα αναδεικνύουμε ώστε να τα γνωρίζει ο δημότης. Υπάρχουν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι που είναι σταθεροί στις απόψεις τους εδώ και χρόνια και τις υπερασπίζονται ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Ένας από αυτούς είναι ο κ. Γκιζιώτης. Δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο για άλλους που ενώ στο παρελθόν απειλούσαν με μηνύσεις αντιπάλους τους και μάλιστα με βαριές κατηγορίες στην πορεία υπέγραφαν συγχωροχάρτια προσδοκώντας μερικές ψήφους. Αυτό είναι πολιτικός καιροσκοπισμός. Σε γενικές γραμμές πάντως η αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να συνεννοηθεί προκειμένου να αναδείξει τις μεγάλες παραλήψεις και τα λάθη της διοίκησης Σταθόπουλου. Την μεγαλύτερη ευθύνη γι' αυτό την έχει η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Ζορμπάς προσωπικά.


Υπάρχει μια άποψη που έχει υποστηριχθεί κι από άλλα πρόσωπα (Πετσατώδη, Τσιαμπάς) πως ο πρώην Δήμαρχος πολλές φορές λειτουργεί ως αρωγός του σημερινού με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ψήφιση της αγοράς της Βίλας Ιόλα που η απουσία δικών του στελεχών επέφερε την υπερψήφισή της.


Είναι – δυστυχώς – σωστή η επισήμανση. Ο κ. Ζορμπάς με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, κυρίως όμως δια της απουσίας μελών της δημοτικής του ομάδας, προσφέρει συχνά στον κ. Σταθόπουλο τη βοήθεια που χρειάζεται, λειτουργώντας ως δεκανίκι του κ. Σταθόπουλου. Ας μην ξεχνάμε ότι στις εκλογές του 2010 η βοήθεια του κ. Σταθόπουλου οδήγησε σε ήττα τον κ. Γιαννακόπουλο και τον κ. Ζορμπά στο δημαρχιακό θώκο.


Δεδομένου ότι ακολουθεί, έστω και εκπρόθεσμα βάσει νόμου, η ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος, εσείς και η ομάδα σας που de facto αποτελεί πλέον την αξιωματική αντιπολίτευση με 5 μέλη μιας και η παράταξη Ζορμπά σπανιότατα (αν όχι ποτέ εκ των δημαιρεσιών και της ορκομωσίας) βρίσκεται σύμπασα στο συμβούλιο, τι στάση θα κρατήσετε;


Η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 καθυστερεί επειδή υπάρχει δυσκολία στη σύνταξη του λόγω έλλειψης πόρων. Ο κ. Σταθόπουλος μοιράζει απλόχερα τα χρήματα των δημοτών για την προσωπική του προβολή αδιαφορώντας για την καθημερινότητα των πολιτών. Αν βρισκόμασταν στον πρώτο ή δεύτερο χρόνο της θητείας θα σας έλεγα να δούμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού και θα αποφασίσουμε. Διανύουμε το πέμπτο έτος της θητείας του κ. Σταθόπουλου, τι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο; Ήδη το μισό τεχνικό πρόγραμμα ξοδεύεται πληρώνοντας τη δόση της αγοράς της βίλα Ιόλα.
Σας θυμίζω ότι τα Δημοτικά Τέλη έχουν αποσυρθεί ήδη 3 φορές από την ημερήσια διάταξη και ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του 2018 έχει αναθεωρηθεί 14 φορές μέχρι σήμερα! Η προχειρότητα κι εδώ καλά κρατεί.


Αναφερθήκαμε πριν στην ομάδα των πέντε (για την ώρα) δημοτικών συμβούλων που στελεχώνουν τους “Αλλάζουμε”, θα θέλαμε να μας χαρακτηρίσετε με μια λέξη αντιπροσωπευτική τον καθένα:


Πετσατώδη – τεχνοκράτης
Λογοθέτης – δάσκαλος
Χατζηανδρέου – ρομαντικός
Ρεμπούτσικα - ευαίσθητη


Η ένταξη του Κώστα Χατζηανδρέου στο “Αλλάζουμε” ήταν μια ηχηρή και σημαντική κίνηση. Αναμένονται άλλες τέτοιες εντάξεις στην παράταξη;


Μη βιάζεστε, μόλις ξεκινήσαμε. Είναι πολλά και πολύ σημαντικά τα πρόσωπα της πόλης μας που θα στελεχώσουν τις ομάδες εργασίας αλλά και το ψηφοδέλτιο μας.


Κ. Μυλωνάκη όπως όλα δείχνουν, ο άνθρωπος με τον οποίο μπήκατε στα τοπικά πολιτικά πράγματα, ο Βασίλης Γιαννακόπουλος δε θα είναι παρών σε ένα χρόνο από σήμερα στα δημοτικά έδρανα αφού όλα δείχνουν ότι οδεύει προς την Περιφέρεια. Θα θέλαμε ένα σχόλιό σας.


Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, με τις γνώσεις και την εμπειρία του έχει πολλά να προσφέρει στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και στην Αγία Παρασκευή, μέσα από τη συμμετοχή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Του εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια του, η οποία αξίζει να στηριχτεί από τους συμπολίτες μας.


Ποια θα είναι η επόμενη πρωτοβουλία του “Αλλάζουμε”;


Θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω σήμερα το περιεχόμενο της. Θα σας πω, όμως, ότι θα πραγματοποιηθεί πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας.


Κ. Μυλωνάκη μια τελευταία αλλά ίσως η κρισιμότερη ερώτηση. Έρχεται ένας δημότης και σας ρωτά: Γιατί να σε εμπιστευτώ; Και για ποιο λόγο θα τα καταφέρεις εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενοι.


Θα του απαντούσα να μελετήσει τη διαδρομή μου για να καταλάβει γιατί πρέπει να με εμπιστευτεί, θα του έλεγα ότι γνωρίζω καλά ότι μόνο μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τον ρωτούσα με τη σειρά μου: Εμείς αλλάζουμε. Εσύ;

Νεότερη Παλαιότερη