Φιλοξενία παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς - Και τώρα που..."παρατυπήσαμε", τώρα πες μου τι κάνουμε!

[caption id="attachment_72212" align="aligncenter" width="500"]upset ErikaWittlieb / pixabay[/caption]

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής αποφάσισε προχθές να αψηφίσει το νόμο προκειμένου να φιλοξενήσει επιπλέον 95 παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς καθώς με βάση τα ισχύοντα, περίπου 126 αιτήσεις για φιλοξενία απορρίφθηκαν. Ο νόμος όμως που αφορά τις δυναμικότητες φιλοξενίας των παιδικών σταθμών δεν ψηφίστηκε χθες αλλά εδώ και λίγα χρόνια με τους ΟΤΑ να είναι ενήμεροι σχετικά με αυτά τα οποία θα εφαρμοζόντουσαν. Υπήρχε δηλαδή ικανός χρόνος για προετοιμασία.


Του Στρατή Μαζίδη


Ωστόσο η Δημοτική Αρχή επέλεξε να αφήσει το ζήτημα κατά μέρος εκτιμώντας ότι ο νόμος θα παραμείνει αδρανής.  Φέτος όμως άλλαξαν τα δεδομένα. Αφενός η παράταση που δεν είχε δοθεί αρχικά και αφετέρου η προϋπόθεση για τη φιλοξενία μέσω ΕΣΠΑ που ήθελε από φέτος να καταθέτουν οι δήμοι τις δυναμικότητες, είχαν ως αποτέλεσμα, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής να σπεύσει να εναρμονιστεί με βάση τη νομοθεσία.


Αυτό βέβαια είχε ως συνέπεια κάποια παιδιά να απορριφθούν. Υπήρχε τρόπος να μη συμβεί αυτό ή έστω να μετριαστεί; Ναι. Ο πρώτος ήταν η ανέγερση του νέου παιδικού σταθμού στα Πευκάκια ή η αγορά ή μίσθωση ενός υφιστάμενου κτιρίου. Δεν έγινε τίποτε από τα τρία. Στην πρώτη περίπτωση ο Δήμος ζήτησε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια η οποία έστειλε πίσω τις μελέτες που είχαν συνταχθεί επί προηγούμενης δημοτικής αρχής γεμάτες παρατηρήσεις. Στο θέμα της ενοικίασης ακούσαμε ότι "ψάξαμε και δε βρήκαμε". Πότε όμως έγινε η αναζήτηση όταν η σχετική επιτροπή δημιουργήθηκε μόλις το Μάιο; Υπήρχε περίπτωση να βρεθεί ακίνητο και να ετοιμαστεί μέσα στο καλοκαίρι; Γνωρίζω μάλιστα ότι αυτό το θέμα τέθηκε και στο ΔΣ της ΠΑΙΣΔΑΠ. Κανένα ακίνητο δεν είναι εξαρχής κατάλληλο. Ποια πχ μονοκατοικία έχει έξοδο κινδύνου; Ο Δήμος όμως τα τελευταία χρόνια είχε τη δυνατότητα με την ησυχία του να βρει κάποια ακίνητα, να επιλέξει το καλύτερο και να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε αυτό για τη φιλοξενία παιδιών. Γιατί δεν το έκανε; Διότι πολύ απλά αυτό θα απαιτούσε χρήματα, τα οποία δεν υπάρχουν αφού «έπρεπε να αγοραστεί ο Ιόλας» με τη συγκεκριμένη δαπανηρή στρατηγική. Όταν λοιπόν δεν υπάρχουν χρήματα και κόβονται από παντού, θα διατίθεντο πχ 200.000 ευρώ για εργασίες σε ένα ακίνητο που θα μισθωνόταν για να λειτουργήσει ως παιδικός σταθμός; Ή ο Δήμος θα διέθετε ένα σεβαστό ποσό για να αγοράσει μια από τις πολλές παρατημένες με κήπο μονοκατοικίες και να τη διαμορφώσει; Και όμως με τα χρήματα που θα δοθούν για τη βίλα Ιόλα, θα μπορούσαμε να χτίσουμε 4 παιδικούς σταθμούς. Όσο για τη μελέτη του δευτέρου σταθμού στα Πευκάκια που επέστρεψε γεμάτη παρατηρήσεις, απλά δεν ασχολήθηκε κανείς ώστε αυτές να ικανοποιηθούν διότι η ανέγερση του σταθμού δεν ήταν ιεραρχημένη ψηλά στη λίστα. Πώς πχ η Δημοτική Αρχή πίεσε την τεχνική υπηρεσία να συντάξει τη μελέτη βιωσιμότητας του Ιόλα για να αιτηθεί χρηματοδότησης για την ανακαίνιση;


Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε στη χθεσινή συνεδρίαση όπου ζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο να παραβεί το νόμο. Το οξύμωρο είναι ότι δεν κοιτά κανείς το πνεύμα του νόμου που είναι σωστό. Ακούγαμε προχθές "ελάτε ψηφίστε το για να μη μείνουν τα παιδιά απέξω". Πολύ ωραία. Να βάλουμε λοιπόν υπεράριθμα παιδιά; Και αν συμβεί κάτι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Αληθεύει επίσης ότι η ΕΤΑΑ που τρέχει το ΕΣΠΑ ζητά τα παρουσιολόγια; Τι θα γίνει όταν διαπιστώσει ότι στους σταθμούς έχουμε υπεράριθμα παιδιά; Λογικά θα διακόψει τη χρηματοδότηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η Διευθύντρια των ΠΑΙΣΔΑΠ με μεγάλη εμπειρία και χαίρουσα εκτίμησης σε όλη την πόλη, δε δέχεται να βάλει υπεράριθμα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Γνωρίζει πολύ καλά πως αν συμβεί κάτι, το δικό της κεφάλι θα βρεθεί στον τορβά και δεν έχει κανένα λόγο να το πράξει.


Σε κάθε περίπτωση αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε. Ήταν η στρατηγική επιλογή της Δημοτικής Αρχής η οποία εξαρχής είχε εδρασθεί πάνω στην απόκτηση της βίλας Ιόλα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο γαμπρός του ιδιοκτήτη είχε αποκαλύψει πως οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει μετά την εκλογή. Το βάρος όμως αυτής της επιλογής δεν το αναλαμβάνει η Δημοτική Αρχή αλλά μεταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο την ευθύνη, όπου μειοψηφούσα πια, εξαρτάται από τους ανεξάρτητους και τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις.


Ο ανεξάρτητος σύμβουλος, Γιάννης Μυλωνάκης στην ανακοίνωσή του αναφέρει σωστά μεταξύ άλλων: «Ο κ. Σταθόπουλος άφησε ένα  γνωστό πρόβλημα να φθάσει στο μη περαιτέρω, θέτοντας λανθασμένες προτεραιότητες. Γιατί, προφανώς, για τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής, η κατασκευή 2 ή 3 παιδικών σταθμών, είναι πολύ πιο σημαντική ως προτεραιότητα από τη δαπάνη εκατομμυρίων ευρώ για τη  αγορά της βίλας Ιόλα».


Το λυπηρό είναι πως όταν ανέλαβε η Δημοτική Αρχή, ελάχιστα στελέχη της γνώριζαν από διοίκηση. Ένα από αυτά είναι η Μαργαρίτα Δημητρίου που ήξερε το νομικό πρόσωπο, δε χρειαζόταν περίοδο χάριτος και μπορούσε να το τρέξει. Ωστόσο η πολιτική ηγεσία της πόλης δεν τη θωράκισε, δεν την ενίσχυσε, δεν την προετοίμασε μολονότι ήταν γνωστός ο νόμος και αν υποθέσουμε με βάση μια ανάρτησή της στο διαδίκτυο πριν λίγες ημέρες, την έφερε σε δύσκολη θέση που θα μπορούσε να είχε αποφύγει. Με λίγα λόγια την εξέθεσε διότι όλοι κατανοούμε πολύ καλά πως η παρανομία δεν είναι λύση, ειδικά όταν δεν έχουμε μια έκτακτη κατάσταση. Επίσης το ΔΣ του Νομικού Προσώπου, άρα και η κ. Δημητρίου δεν πήρε πάνω του το θέμα και το έστειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε η πολιτική ηγεσία να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών της.


Το παράδοξο είναι ότι οι εκατοντάδες γονείς, αν τελικά εξυπηρετηθούν (διότι χρειάζεται και το ok της Διευθύντριας) δε θα το οφείλουν στη Δημοτική Αρχή αλλά στους κ.κ. Μυλωνάκη (Αλλάζουμε), Λογοθέτη (Αλλάζουμε), Τσιαμπά (ανεξάρτητος), Γιαννακόπουλο (Συμμαχία Ευθύνης) και Γκιζιώτη (Λαϊκή Συσπείρωση) που σε ένα δύσκολο ζήτημα στάθμισαν τα δεδομένα και ανέλαβαν την ευθύνη ότι δεν μπορούν να τιμωρηθούν οι γονείς, όταν άλλοι βγήκαν έξω από την αίθουσα γιατί...χτύπησε το κινητό τους ή η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε "παρών". Δηλαδή εκτός των άλλων, το προηγούμενο διοικητικό δίδυμο των ΠΑΙΣΔΑΠ (Καψοκεφάλου - Λέκκας [ο δεύτερος ετοιμάζεται να ξαναπάει ταξίδι στην Κύπρο με την επιτροπή αδερφοποίησης μετά το 2014]) δεν είπαν ούτε "ναι", ούτε "όχι" (και δεν είναι η πρώτη φορά). Άραγε θα ζητήσουν ξανά την ψήφο των δημοτών;


Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε τι θα γίνει στη συνέχεια σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. Ο Ιόλας δε γνωρίζω αν φέρνει ψήφους, ο αποκλεισμός όμως ή το εκτός νόμου στρίμωγμα παιδιών, δηλαδή η καθημερινότητα, τα δεμένα χέρια των γονιών, σίγουρα κόβουν. Εν κατακλείδι πάντως είναι κατόρθωμα να δημιουργήσεις ζήτημα στο πιο στρωτό Νομικό σου Πρόσωπο.


 
Νεότερη Παλαιότερη