Ψάχνοντας το χριστουγεννιάτικο δένδρο και το δάσος

[caption id="attachment_65507" align="aligncenter" width="635"]plateia φωτο: agiaparaskevi-guide.gr[/caption]

Πέρασαν περίπου δύο εβδομάδες από την πρόσκληση του Δήμου Αγίας Παρασκευής για να ανάψουμε το χριστουγεννιάτικο δένδρο στην κεντρική πλατεία. Ωστόσο μέχρι σήμερα το δένδρο αυτό αναζητείται. Δεν το είδαμε ούτε την ημέρα που θα το ανάβαμε, ούτε στην ανακοίνωση του Δήμου αν και αναφερόταν, ούτε τις επόμενες ημέρες.


Του Στρατή Μαζίδη


Μαζί με το χριστουγεννιάτικο δένδρο γυρεύουμε ακόμη και το δάσος. Το χριστογεννιάτικο δάσος. Ένα δάσος διαφορετικό πέρα από τη θεσμοθετημένη ετήσια μιζέρια της τελευταίας δεκαετίας με κανένα παγοδρόμιο, μερικά ξύλινα σπιτάκια, τους γνωστούς μουσικούς που επιστρατεύονται σε κάθε περίσταση και τα ίδια δρώμενα των συνηθισμένων εκατό που δίνουν το "παρών".


Στην παραπάνω φωτογραφία, που ελήφθη πριν μια εβδομάδα, πρέπει να είσαι παρατηρητικός για να αντιληφθείς τα λαμπάκια σε 1-2 σημεία ώστε να καταλάβεις πως βρισκόμαστε σε χριστουγεννιάτικη περίοδο.


Για μια ακόμη χρονιά μια πλατεία δίχως ζωή, κίνηση και χρώμα. Αλλά αυτή είναι η πλατεία Αγίας Παρασκευής η οποία πριν εγκατασταθεί το παγοδρόμιο και οι τέντες, είχε αρχίσει να μετατρέπεται πάλι σε υπαίθριο πάρκινγκ.


Αλλά και το παγοδρόμιο δεν έλκει όσο άλλοτε. Στην Ελλάδα που βιώνει το 10ο έτος της κρίσης, τα 6 ευρώ για ένα παιδί, 12 για δύο και 18 για τρία είναι πάρα πολλά για είκοσι λεπτά πατινάζ σε μια μικρή πίστα. Κάπως έτσι ήρθε μια φίλη από το γειτονικό Γέρακα με τις κόρες της. Και όπως ήρθε, έφυγε. Αφού αποφάσισε να ξοδευτεί, προτίμησε να καταλήξει στο ΜΕΚ Παιανίας όπου με είσοδο 8 ευρώ, τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε όλα και για ώρες.


Θυμάμαι, ήταν τα Χριστούγεννα του 2014 όταν ένα μεσημέρι στην πλατεία είχε μια συναυλία που διοργάνωσε ο τότε επιχειρηματίας στην οποία έδωσαν το "παρών" 6-7 άτομα. Τότε λοιπόν ο αντιδήμαρχος κ. Σιδέρης πρότεινε στο Δήμαρχο, Γιάννη Σταθόπουλο για την επόμενη χρονιά, το "Σπυρούδη" να φιλοξενήσει ένα Χριστουγεννιάτικο Πάρκο. Ήταν μια εξαιρετική ιδέα, που πέρασε στην ιστορία την ίδια στιγμή όσο κι αν εμείς τουλάχιστον από τη δική μας γωνιά αρθρογραφήσαμε σχετικά. Φυσικά η Δημοτική Αρχή θα μας απαντήσει ότι μόλις φέτος βγήκε το ΦΕΚ με τους όρους δόμησης του πάρκου Σπυρούδη. Δεκτό. Εμείς όμως ως πόλη, ως δήμος, ως παρατάξεις τι κάναμε επί τρία χρόνια; Εκπονήσαμε ένα πλάνο έστω σε εμβρυικό στάδιο ώστε να αποτελέσει τον οδηγό της μελέτης όταν θα έβγαινε το ΦΕΚ;


Τι μας εμπόδισε να έχουμε ένα φάκελο γεμάτο προτάσεις και ιδέες; Γιατί να μην υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα πατήσει στα επιτυχημένα βήματα άλλων δήμων της χώρας (πχ Τρίκαλα, Δράμα) ώστε να παρουσιάσει στην Αγία Παρασκευή κάτι διαφορετικό, που θα στηριχθεί, θα προβληθεί, θα πραγματοποιηθεί και θα καθιερωθεί;


«Το να βελτιώνεσαι σημαίνει να αλλάζεις. Το να είσαι τέλειος σημαίνει να αλλάζεις συχνά» είχε πει ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Εμείς όμως παραμένουμε ακίνητοι στο χρόνο.



 
Νεότερη Παλαιότερη