Μείζον πολιτικό και ουσιαστικό ζήτημα με τη Βίλα Ιόλα; Τα επίφοβα σημεία της απόφασης

iolasΤου Στρατή Μαζίδη

Εδώ και λίγα 24ωρα οπότε ανέβηκε στη Διαύγεια η απόφαση του Δήμου Αγίας Παρασκευής για την απευθείας αγορά της βίλας Ιόλα έχει αναπτυχθεί μια έντονη συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο της απόφασης σε σύγκριση με τα όσα είχαν αποφασιστεί κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18/7/2017.

Για όσους θυμούνται, η εισήγηση του Δημάρχου Ιωάννη Σταθόπουλου βρισκόταν στο όριο της καταψήφισης καθώς εκτός των δύο αντιδημάρχων, Πετσατώδη και Σιδέρη που είχαν καταθέσει σχετικό κείμενο-πρόταση με το αίτημα να ενταχθεί στην εισήγηση και την απόφαση, ενστάσεις είχαν κατατεθεί και από άλλα πρόσωπα όπως η Ζωή Φωτεινού ενώ εθεωρείτο επίφοβος και ο Κώστας Χατζηανδρέου ο οποίος δεν προτίθετο να υπερψηφίσει.

Τι έχει συμβεί


Πρώτον και βασικότερο, αυτό που φαίνεται ότι έχει συμβεί πρακτικά είναι πως αυτά που αποφασίστηκαν στη Συνεδρίαση, δεν αποτυπώθηκαν όπως θα έπρεπε (ρητά και ξεκάθαρα) στην απόφαση που ανέβηκε στη Διαύγεια συνθέτοντας ένα αόριστο - θολό τοπίο. Συγκεκριμένα το κείμενο των Πετσατώδη - Σιδέρη που έγινε αποδεκτό κυριολεκτικά στο παρά πέντε για να περάσει το θέμα, δεν αναφέρεται πουθενά στο αποφασιστικό κομμάτι ει μη μόνο στο εισηγητικό τμήμα της απόφασης. Θυμίζει δηλαδή περισσότερο να αναφέρεται για λόγους ιστορικής διήγησης όπως προκύπτει και από τα λόγια του Δημάρχου: "οι αντιδήμαρχοι προτείνουν τα ακόλουθα και σας τα θέτω υπόψη", ούτε "εντάσσουμε στην εισήγηση", "προσθέτουμε στην απόφαση", "υιοθετούμε εν όλω" κτλ.

Δεύτερον, ανάμεσα στα δύο κείμενα, εκείνο που κατατέθηκε και αυτό που αναφέρεται πριν το αποφασιστικό απουσιάζει το σημείο Β.3 που ορίζει: εκ νέου εισαγωγή στο Δ.Σ. οποιασδήποτε τροποποίησης σχετίζεται με τα παραπάνω

Τρίτον, αποφασίζεται η σύσταση της 9μελούς επιτροπής αλλά πουθενά στο αποφασιστικό δεν προσδιορίζονται οι επτά ξεκάθαροι σκοπ0ί όπως ετέθησαν στο κείμενο των Πετσατώδη και Σιδέρη.

Τι γίνεται τώρα


Το τι γίνεται τώρα απασχολεί πλέον την σκέψη αρκετών. Επί του πρακτέου τίθεται μείζον ζήτημα όσον αφορά την ίδια την απόφαση σε περίπτωση ενστάσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση όταν υπάρχει αναντιστοιχία των όσων διαδραματίστηκαν / ειπώθηκαν στη Συνεδρίαση και του Περιεχομένου της Απόφασης, που συνιστούν ένα ασαφές σκηνικό. Θα κατατεθούν ενστάσεις; Πώς θα στοιχειοθετηθούν; Τι θα πράξει ο Γενικός Γραμματέας; Θα τις απορρίψει; Θα τις δεχθεί; Θα ζητήσει να συγγραφεί εκ νέου η απόφαση οπότε το δεσμευτικό κείμενο των Πετσατώδη-Σιδέρη θα οριοθετήσει τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής; Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτε. Σίγουρα πάντως ανακύπτει σοβαρότατο θέμα.

Εγείρεται επίσης πολιτικό ζήτημα καθώς η θετική ψήφος των Πετσατώδη, Σιδέρη, Χατζηανδρέου και Φωτεινού εδράστηκε πάνω στην αποδοχή και ένταξη του κειμένου των δύο αντιδημάρχων στην απόφαση.

Τι προτίθεται να πράξει η κ. Πετσατώδη, η οποία ούτως ή άλλως έχει λάβει ξεκαθάρες αποστάσεις από τη Δημοτική Αρχή αλλά και ο κ. Σιδέρης ο οποίος εξέδωσε πριν λίγες ημέρες ένα άνευ ευκρινούς στόχευσης κείμενο με την έγκριση του Δημάρχου κ. Σταθόπουλου (αφού το κοινοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα); Ήταν οι συντάκτες του κειμένου - πρόταση, το οποίο υιοθετήθηκε πριν την ψηφοφορία αλλά δεν  υπάρχει πουθενά στο αποφασιστικό.

Τι θα πράξουν όσοι υπερψήφισαν με βάση την υιοθέτηση του κειμένου;

Πώς θα κινηθούν όσοι υπερψήφισαν (Συμμαχία Ευθύνης) επειδή διαπίστωσαν την ώρα της ψηφοφορίας ότι τελικά το θέμα θα περνούσε ούτως ή άλλως και ενώ άλλα έλεγαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τελικά ψήφισαν ναι.

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν (;) οι υπόλοιποι;

Ακολουθούν το κείμενο των αντιδημάρχων και εκτενές απόσπασμα της απόφασης του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

1 2

https://diavgeia.gov.gr/doc/66%CE%995%CE%A96%CE%A5-%CE%A85%CE%92?inline=true

diav_Page_1diav_Page_2diav_Page_3diav_Page_4

diav_Page_5
Νεότερη Παλαιότερη