Η απόκτηση της Βίλας Ιόλα είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, ικανό να ανοίξει δρόμους αλλά και να επιφέρει θανάσιμο τραύμα

[caption id="attachment_60944" align="alignnone" width="630"]http://sivali-delirium.deviantart.com/art/mystery-woman-154971522 φωτο από: http://sivali-delirium.deviantart.com/art/mystery-woman-154971522[/caption]

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής στο 3ο Γυμνάσιο με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα, όπου ακούστηκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και δίχως να ανακοινωθεί ξεκάθαρα η απόφαση για αγορά της βίλας του μεγάλου συλλέκτη αλλά ότι βρίσκεται στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής.


Του Στρατή Μαζίδη


Ωστόσο, αν η εκδήλωση της 7ης Ιουνίου ήταν η απαρχή της διαδικασίας για την αγορά της βίλας Ιόλα, τότε η μη ανταπόκριση του κόσμου θα πρέπει να προβληματίσει τη Δημοτική Αρχή. Μια μισογεμάτη ψυχρή αίθουσα όπου οι παριστάμενοι ήταν οι συνήθεις ύποπτοι που δίνουν το "παρών" σε δημοτικά και συλλογικά δρώμενα.


Η απόκτηση της Βίλας Ιόλας θα μπορούσε να εξελίχθει σε ένα καταλυτικό γεγονός εκρηκτικής διαφήμισης της πόλης μας σε διεθνές επίπεδο. Αυτό όμως σημαίνει ορισμένες συγκεκριμένες προϋποθέσεις και έναν σχεδιασμό άρτιο σε όλα τα επίπεδα.


Αν κρίνουμε από την εκδήλωση, τότε μάλλον πρέπει να προβληματιστούμε διότι, όταν ξεκινάς για κάτι τόσο σπουδαίο και θες να δημιουργήσεις κάτι με παγκόσμια ακτινοβολία, τότε:


α. Δεν πας για άλλη μια φορά στα παγερά και αδιάφορα αμφιθέατρα των Γυμνασίων αλλά επιλέγεις το Δημόκριτο,


β. Διαφημίζεις ή ακόμη καλύτερα προπαγανδίζεις την εκδήλωση σε πανελλήνιο επίπεδο,


γ. Φροντίζεις να είναι παρούσα άπασα η δημοτική σου ομάδα και να έχεις μια γεμάτη αίθουσα με εκατοντάδες ανθρώπους, απλούς δημότες, λάτρεις της τέχνης, που θα ενθουσιαστούν από όσα θα ακούσουν.


Η αγορά της Βίλας Ιόλα, αν θέλουμε να κάνουμε πραγματικά κάτι διαφορετικό και όχι να την παραχωρούμε δεξιά και αριστερά για μετριότητες, προϋποθέτει να αλλάξουμε οι ίδιοι πρώτα νοοτροπία και προσεγγιστικές μεθόδους.


Όταν όμως ακόμη δεν έχουμε μπροστά μας το ολοκληρωμένο σχέδιο και τις αναγκαίες απαντήσεις στα κορυφαία ερωτήματα αλλά κυριαρχεί η άποψη "ας το πάρουμε και μετά βλέπουμε τι θα το κάνουμε" τότε μάλλον κινούμαστε λάθος. Εδώ δεν είμαστε στο 1985 και μας προτείνεται να αγοράσουμε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Λούτσα. Εν προκειμένω η Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει την απευθείας αγορά της Βίλας Ιόλα με ένα μεγάλο τίμημα σε σχέση με την τρέχουσα αγορά ακινήτων, περιορίζοντας δραστικά, αν όχι ελαχιστοποιώντας το Τεχνικό Πρόγραμμα που σημαίνει αναπλάσεις πεζοδρομίων, συντηρήσεις σχολείων, παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, οδοστρώματα, δηλαδή όλα όσα έχει ανάγκη η Αγία Παρασκευή και χρόνια να δει να γίνονται.


Η απευθείας αγορά της βίλας με αυτή την επιλογή, θα σημάνει ότι τουλάχιστον για άλλα 3-4 χρόνια θα πρέπει να ξεχάσουμε τα Τεχνικά Εργα που τόσο έχουμε ανάγκη, συν το λογαριασμό που θα μας βγάλουν σχολεία, παιδικές χαρές, δρόμοι από τη μη συντήρηση.


Έχω την αίσθηση ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να επανεξετάσει με ψυχραιμία ορισμένα ζητήματα καθώς υπάρχει χρόνος. Η απόφαση της τρόπον τινά κατάργησης του Τεχνικού Προγράμματος που θα καθορίσει την πορεία της πόλης, δεν είναι κάτι που μπορεί να το σηκώσει μόνη της ενώ παράλληλα θα δέσει τα χέρια της επόμενης δημοτικής αρχής.


Αν επιθυμούμε να αγοράσουμε τη Βίλα, τότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά, ήτοι:


α. μια ρεαλιστική προσφορά στον ιδιοκτήτη με βάση την αγορά ακινήτων και όχι τα € 3,2 εκ που λέγεται ότι ζητά,


β. μια αναλυτική μελέτη-εκτίμηση του κόστους για την αποκατάστασή της και την εν συνεχεία συντήρησή της. Διότι ανακύπτει ένα πολύ βασικό ερώτημα. Εκτός της δαπάνης της επισκευής του κτιρίου, υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες. Πχ η βίλα είχε στις πόρτες χρυσά πόμολα; Θα την κάνουμε όπως ήταν ή θα αγοράσουμε πόμολα απέναντι από το αεροδρόμιο;


γ. το καθεστώς λειτουργίας της. Θα ενταχθεί στον ΠΑΟΔΑΠ; Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη; Θα δημιουργηθεί αντιδημαρχία Πολιτισμού; Θα διεκδικήσουμε ένα τέταρτο νομικό πρόσωπο;


δ. πώς θα στελεχωθεί; Ποιοι θα αναλάβουν να δημιουργήσουν το κέντρο με την παγκόσμια ακτινοβολία; Άνθρωποι του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού που δεν τα έχουν καταφέρει σε πολύ απλά πράγματα ή θα κάνουμε επιτέλους την υπέρβαση σε μια πόλη που ζει πλήθος σημαντικών καλλιτεχνών;


ε. πώς θα λειτουργήσει όταν έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό;


στ. ποιο θα είναι το πλάνο λειτουργίας της; Πώς και με ποιες δράσεις θα την καταστήσουμε ένα διεθνές κέντρο για τη μοντέρνα τέχνη;


ζ. Στην εκδήλωση ακούστηκε ότι υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να βοηθήσουν ή να δώσουν αστρονομικά ποσά. Γιατί,  δε ζητά ο Δήμος μια έγγραφή δέσμευσή τους και να βρει μέσω αυτών τους πόρους για την αγορά;


Συνεπώς πρωτίστως έχουμε τις απαντήσεις σε αυτά και στη συνέχεια προχωράμε και απευθύνουμε πρώτα ένα διεθνές κάλεσμα σε όλους όσους επιθυμούν, να συνδράμουν έχοντας όμως παρουσιάσει όλα τα δεδομένα δείχνοντας παράλληλα ότι ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι ζητάμε.


Επί του παρόντος οι παραπάνω απαντήσεις / δεδομένα δεν υπάρχουν, ει μη μόνο η επιλογή της δραματικής συρρίκνωσης του Τεχνικού Προγράμματος σε τομείς που έχουμε ανάγκη για την αγορά της Βίλας Ιόλας με το σκεπτικό "ας την πάρουμε και βλέπουμε". Και βέβαια τίθεται το ερώτημα, προς τι αυτή η βιασύνη αφού πρακτικά κανείς δεν μπορεί αγοράσε τη Βίλα εκτός του Δήμου Αγίας Παρασκευής, για ποιο λόγο δεν περιμένουμε να μειωθούν έτι περισσότερο οι απαιτήσεις του ιδιοκτήτη και γιατί φυσικά δεν εξετάζουμε την άλλη εναλλακτική, ήτοι να αγοράσει τη βίλα η Πολιτεία και να αναθέσει στο Δήμο τη λειτουργία.


Στα πλαίσια αυτά θέτουμε και το αντίστοιχο ερώτημα στους αναγνώστες μας που θα πρέπει κι αυτοί να έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν.




 
Νεότερη Παλαιότερη