Μήπως τελικά υπάρχει πρόβλημα με το Δήμο Αγίας Παρασκευής;

houston

Την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής για την εκλογή Γραμματέα του Σώματος καθώς η εκλογή του κ. Παπασταθάκη δεν ήταν σύμφωνη με το νόμο επειδή καλύπτεται από σύμβουλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης και ελλείψει υποψηφίου, από την πλειοψηφία. Ως εκ τούτου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δε δέχθηκε την εκλογή του συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, αφού αυτή έχει εκλέξει τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ.


Του Στρατή Μαζίδη


Ωστόσο αυτό που εκπλήσσει είναι η προσέγγιση του θέματος από αρκετές ενδιαφερόμενες πλευρές καθώς επίσης η αντιμετώπισή του.


Κανείς δε δείχνει να ανησυχεί για το γεγονός πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την πρώτη θητεία του κ. Παπασταθάκη είναι μετέωρες. Επιπλέον δεν υπήρξε καμία ανάληψη ευθύνης για την πρωτοφανή στα τοπικά χρονικά θεσμική αστοχία με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν. Το παράδοξο είναι πως όταν δεν ακολουθείται αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει, τότε εκτίθεται κανείς χειρότερα.


Πχ η Δημοτική Αρχή (Δ.Α.) προσπαθεί να εξωραΐσει την κατάσταση βαπτίζοντας το κρέας, ψάρι.


Ακούσαμε πως η εκλογή του κ. Παπασταθάκη έγινε στα πλαίσια του πνεύματος για περισσότερη δημοκρατία. Δηλαδή γνώριζε η Δ.Α. ότι η εκλογή του δεν ήταν σύννομη; Όταν πάντως μιλάμε για μεγαλύτερη δόση δημοκρατίας τότε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από πιο βασικά πράγματα που έχουν επισημανθεί αρκετές φορές μέχρι να αψηφίσουμε το νόμο. Άλλωστε η αντιπολίτευση μπορεί εύκολα να ενημερώσει αν της έγινε η πρόταση για το δημοτικό της σύμβουλο πάνω σε αυτή τη βάση.


Ειπώθηκε ακόμη ότι το Νοέμβριο η Αποκεντρωμένη είχε εγκρίνει την εκλογή του κ. Παπασταθάκη. Ωστόσο αυτό μάλλον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα διότι πολύ απλά τον περασμένο Νοέμβριο πήγε μια μεμονωμένη απόφαση και βέβαια κανείς - κακώς - δεν πρόσεξε το μη σύννομο της εκλογής σε σχέση με τώρα όπου έγιναν δημαιρεσίες σε όλους τους δήμους και υπήρξε σχολαστικότητα. Όπως βέβαια δεν το πρόσεξε κανείς και στο Δήμο Αγίας Παρασκευής.


Τέλος ακούσαμε από στέλεχος της Δ.Α. να ισχυρίζεται ότι μια εγκύκλιος (της Αποκεντρωμένης) δεν μπορεί να καταργεί το νόμο και πως όλα ήταν νόμιμα! Εμείς πάντως που διαβάσαμε το νόμο στο agiaparaskevi-guide.gr διαπιστώσαμε πως νόμος και εγκύκλιος συμφωνούν αρμονικά μεταξύ τους. Συνεπώς η εκλογή δεν ήταν σύννομη. Άλλωστε σε μια τέτοια περίπτωση, γιατί το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν υπεραμύνθηκε της εκλογής του κ. Παπασταθάκη αλλά ψήφισε την κ. Κολόνια;


Εδώ λοιπόν υπάρχει μια απροσεξία, ένα σφάλμα, ένα λάθος, όπως θέλετε ονοματείστε το, που δε θα έπρεπε να είχε συμβεί και ενδεχομένως θα μπορούσε να προκύψει σειρά ζητημάτων τόσο στο Δήμο όσο και την Αποκεντρωμένη. Επομένως εξυπηρετεί αρκετό κόσμο να περάσει και να ξεχαστεί η ιστορία.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί για άλλη μια φορά η απουσία αποτελεσματικής αντιπολίτευσης η οποία δε συντονίζεται σε θέματα μείζονου πολιτικού / θεσμικού ενδιαφέροντος όπως αυτό. Βέβαια οι δύο μεγάλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν είχαν αντιληφθεί το μη σύννομο της εκλογής του κ. Παπασταθάκη, το οποίο ως πρώην Δ.Α. όφειλαν να γνωρίζουν. Σε κάθε όμως περίπτωση θα μπορούσαν να είχαν καταγάγει μεγάλη πολιτική νίκη μη αφήνοντας με τους κατάλληλους χειρισμούς (που όλοι μπορούν εύκολα να αντιληφθούν) τη Δ.Α. να προχωρήσει δίχως να επιβάλλουν την ανάληψη της ευθύνης και τις αντίστοιχες πολιτικές κινήσεις.


Εντούτοις τίθεται το ερώτημα. Τι θα συμβεί αν αύριο κάποιος αρχίζει να προσβάλλει αποφάσεις; Τι θα γίνει αν κάποιος που εθίχθη από αποφάσεις του ΔΣ εκείνη την περίοδο και το ανακαλύψει μετά από κάποια χρόνια, κινηθεί νομικά; Θέματα όπως η ψήφιση των προϋπολογισμών ή ακόμη και πολιτικού ενδιαφέροντος (Davinci) βρίσκονται στον αέρα. Η αναφορά πως κάποια κυρία στην Αποκεντρωμένη είπε ότι δε θα ανακύψει ζήτημα, δε λέει απολύτως τίποτε. Προφορικά ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι νομίζει, επισήμως το διαβεβαίωσε;


Σε κάθε περίπτωση οι διαβεβαιώσεις ανθρώπων που συμμετείχαν στο πρωτοφανές αυτό θεσμικό λάθος αγνοώντας βασικά ζητήματα που θα έπρεπε να γνωρίζουν είτε λόγω εμπειρίας είτε καθηκόντων, μας καθησυχάζουν; Τέλος τίθεται ένα ακόμη ερώτημα. Έχουν πραγματοποιηθεί άραγε και άλλες παρόμοιες αστοχίες που δεν έχουμε αντιληφθεί;

Νεότερη Παλαιότερη