Φρένο από την Περιφέρεια σε έργα του Δήμου Αγίας Παρασκευής – Τι έχει συμβεί

 
Filed under: ΕΙΔΗΣΕΙΣ |

dimosagias_oxe1

Μεγάλη ήττα υπέστησαν οι δήμοι του Βορείου Τομέα καθώς δεν ενεκρίθη η ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης). Τη σχετική εισήγηση και τρέξιμο του θέματος είχε αναλάβει από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεράσιμος Βλάχος.

Η Δημοτική Αρχή επίσης διεμήνυε (7η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/3/2017) πως θα ενέτασσε στην ΟΧΕ τον Ιόλα, κολυμβητήριο και ανάπλαση των γύρω περιοχών. Συνεπώς θα περίμενε κανείς από έναν κυβερνητικό δήμο όπως η Αγία Παρασκευή να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ειδικά όταν και η Περιφέρεια Αττικής με τη Ρένα Δούρου, ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά μεγάλη ήττα.

Η Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Αττικής με ανακοίνωσή της δημοσιοποίησε τις τέσσερις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις που φιλοδοξούν να αλλάξουν την αναπτυξιακή και περιβαλλοντική εικόνα της Αττικής.

Πρόκειται για τις ΟΧΕ:

του δήμου Πειραιά που πήρε την υψηλότερη βαθμολογία και θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.
της Αθήνας που έλαβε την δεύτερη θέση και θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ.
την ΟΧΕ της Καλλιθέας που έλαβε την τρίτη θέση με 35 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση.
του ΑΣΔΑ των δήμων της Δυτικής Αθήνας που έλαβε την τέταρτη θέση και θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ΟΧΕ αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αλλάξει και το επιχειρηματικό αλλά και το περιβαλλοντικό τοπίο των δήμων, αλλά και ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα έχει σαφώς ευρύτερο αντίκτυπο για όλους τους κατοίκους της Αττικής αφού είναι εναρμονισμένο και προσανατολισμένο στην υλοποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας.

Διαμαρτυθήκε ο Πατούλης – “Ξέχασε” το Δήμο Αγίας Παρασκευής;

Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι πως στο δελτίο τύπου του Δήμου Αμαρουσίου (επικεφαλής Δήμος για την κατάθεση της πρότασης) δεν αναφέρεται καν η Αγία Παρασκευή, ενώ ο Δήμος μας συμμετείχε με την πέμπτη πρόταση που είχε ως αναπτυξιακό πυρήνα το Μαρούσι..

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ > ΓΙΑΤΙ;

Η ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου αναφέρει:

Μετά τη δημοσιοποίηση από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Αττικής για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) που έλαβαν έγκριση και με δεδομένο ότι δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές η πρόταση που κατατέθηκε για τον Βόρειο Τομέα και έχει αναπτυξιακό πυρήνα το Μαρούσι, ζητάμε από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής να μας καταθέσει αιτιολογημένη θέση για τους λόγους της μη έγκρισης της πρότασής μας, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη σχετική πρόκληση.
Ο Δήμος Αμαρουσίου, ως επικεφαλής των Δήμων που συμμετέχουν στη κατάθεση της ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για τη συγκρότηση του «Μητροπολιτικού Επιχειρηματικού και Αναπτυξιακού Πυρήνα» (ΜΕΑΠ) της Αττικής, εκφράζει την έκπληξή του για τη μην έγκριση του φακέλου που υποβλήθηκε.
Για τον λόγο αυτό θα αξιοποιήσει όλα τα προβλεπόμενα μέσα προκειμένου να λάβει την αναγκαία πληροφόρηση για τους λόγους απόρριψης της πρότασης.
Θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι οι λόγοι απόρριψης εδράζονται στα κριτήρια της σχετικής πρότασης και δεν έχουν παρεισφρήσει άλλου είδους παράγοντες και σκοπιμότητες.
Με δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από την Ευρώπη και έχουν ως τελικό αποδέκτη τους πολίτες και δημότες μας θέλουμε να ενημερωθούμε το συντομότερο δυνατό για το τι έχει συμβεί.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση υπεβλήθη από τους Δήμους Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης και Φιλοθέης – Ψυχικού, με τν συγκρότηση «Εταιρικής Συνεργασίας» και τη σύσταση κοινής «Αστικής Αρχής» με την επωνυμία «Εταιρική Σχέση Βόρειου Τομέα Αθηνών» («North Athens Partnership»).
Ο πληθυσμός της περιοχής παρέμβασης ανέρχεται στα 420.423 άτομα και αποτελεί το 71% του συνολικού πληθυσμού του Βόρειου Τομέα Αττικής.
Στον Στρατηγικό Στόχο της πρότασης ήταν η ανάδειξη της ειδικής αναπτυξιακής δυναμικής της περιοχής, αλλά και της Αττικής γενικότερα.

Γιατί απέρριψε το Βόρειο Τομέα η Περιφέρεια

Ενδεικτικά και σε καμία περίπτωση εξαντλητικά, αναφέρονται παρακάτω κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους η πρόταση των δήμων της Π.Ε. του Βορείου Τομέα με επικεφαλής το Δήμο Αμαρουσίου, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη βαθμολογία για να προκριθεί στο 2ο Στάδιο Αξιολόγησης, όπως αναλυτικά τεκμηριώνεται στο σχετικό πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.

1. Η πρόταση εμφανίζει υπερβολική διάχυση της περιοχής παρέμβασης, αφού αυτή ακολουθεί τα διοικητικά όρια των Δήμων που μετέχουν στην πρόταση χωρίς να προσδιορίζεται χωρικά. Επιπλέον δημιουργούνται «κενά» από τους Δήμους που δεν εντάσσονται λειτουργικά στην περιοχή παρέμβασης.

2. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις φαίνονται να εστιάζουν σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες της περιοχής παρέμβασης χωρίς να αποτυπώνεται με σαφήνεια ο τρόπος διάχυσης των αποτελεσμάτων των παρεμβάσεων και οι προσδοκώμενες επιπτώσεις αυτών σε όλη την περιοχή παρέμβασης. Επιπλέον εντοπίζονται αναφορές που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς την ακτίνα χωρικής επιρροής της πρότασης (π.χ. αναφέρεται η προσέλκυση ροών Κρουαζιέρας και ανάδειξη της περιοχής παρέμβασης ως αναγνωρισμένου προορισμού αναψυχής πολλαπλών δραστηριοτήτων –σελ. 155 εντύπου υποβολής πρότασης)

3.Η προτεινόμενη στρατηγική κρίνεται ως αποσπασματική χωρίς ένα ενιαίο χαρακτήρα και όχι ολοκληρωμένη και εντοπισμένη χωρικά. Η περιγραφόμενη περιβαλλοντική και χωροταξική ανάπτυξη δεν είναι ισόρροπη και οριζόντια (συνολική) στην περιοχή παρέμβασης. Περαιτέρω οι μεμονωμένες αναφορές στην προσέλκυση ροών Κρουαζιέρας, στους ορεινούς όγκους Πεντέλης καιΥμηττού, στον θρησκευτικό τουρισμό κλπ, ενισχύουν τα παραπάνω περί μη ισόρροπης ανάπτυξης και συγκεκριμένης στόχευσης της στρατηγικής.

4.Οι ενέργειες για το αποτέλεσμα διαβούλευσης κρίνονται ανεπαρκείς λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό διάστημα της διαδικασίας
της διαβούλευσης του σχεδίου της στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης. Το κείμενο της διαβούλευσης εκδόθηκε το Μάρτιο του 2017 και η πρόταση υποβλήθηκε τον Απρίλιο του 2017. Από το Παράρτημα Ζ του εντύπου Υποβολής Πρότασης, προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκε αποστολή μαζικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων (emails) με θέμα «Πρόσκληση Ανοιχτής Διαβούλευσης…» από τις 11/04/2017 έως τις 25/04/2017 –παραμονή της υποβολής της πρότασης. Επίσης, οι ενέργειες διαβούλευσης κρίνονται ανεπαρκείς λαμβάνοντας υπόψη την προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης και το πληθυσμιακό της μέγεθος

5. Προκύπτει συγκεχυμένη Στρατηγική στόχευσης και αδυναμία ιεράρχησης – προτεραιοποίησης της αναγκαιότητας και της χρηματοδοτικής βαρύτητας των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλες οι παρεμβάσεις που προτείνονται χαρακτηρίζονται ως υψηλής προτεραιότητας.

6. Παρατηρείται ιδιαίτερα προβληματική τεκμηρίωση της χωρικής συνέπειας των προτεινόμενων παρεμβάσεων με ομαδοποιήσεις σε αστικές λειτουργικές περιοχές με τελείως ανόμοια χαρακτηριστικά (π.χ. θύλακες κοινωνικής υποβάθμισης – Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι – Πόλοι ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων, σελ.190).

7. Διαπιστώνεται μέτρια τεκμηρίωση της συνάφειας του προτεινόμενου Σχεδίου Δράσης με τις ανάγκες της περιοχής παρέμβασης και τους στόχους του ΠΕΠ Αττική 2014 – 2020. Ουσιαστικά παρατηρείται ελάχιστη χωρική στόχευση των προτεινόμενων δράσεων. Εντοπίζονται σημαντικά κενά στη λογική παρέμβασης (που – πως – γιατί). Σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι διακριτό εάν η αναφορά αποτελεί πρόβλημα ή δυνατότητα/ευκαιρία (π.χ. σελ. 203, ΕΣ–VII, σελ.203, ΕΣ –ΙΧ: «Οι ΑΕ απασχολούν σχεδόν το σύνολο των υπαλλήλων του Βόρ. Τομέα…»).

8. Τέλος προκύπτει ανεπαρκής αξιοπιστία της ποσοτικοποίησης των αποτελεσμάτων των προτεινόμενων παρεμβάσεων, καθώς αντιγράφονται αυτούσιοι οι δείκτες του ΠΕΠ, χωρίς να γίνεται κάποια επεξεργασία, ενώ κάποιες αναφορές δημιουργούν αμφιβολίες (π.χ. σελ. 226: χρήση δείκτη για ηλεκτρονικές εφαρμογές στον τομέα των Μεταφορών ενώ οι δράσεις αφορούν στον τομέα της Υγείας, σελ.225: χρήση ακριβώς της ίδιας τιμής στόχου που εμφανίζει το εγκεκριμένο ΠΕΠ χωρίς να ποσοτικοποιείται η συνεισφορά της προτεινόμενης δράσης στο Πρόγραμμα)

Share This Post