“Κακοτράχαλος” ο δρόμος για την ανέγερση του Δημαρχιακού Μεγάρου – Τι ειπώθηκε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο

 
Filed under: ΕΙΔΗΣΕΙΣ |

dimarxeio1Στις 5/10/2017 συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αγίας Παρασκευής για την ανέγερση του Δημαρχιακού Μεγάρου. Ωστόσο όπως διαπιστώθηκε από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων του συνολικού πολιτικού φάσματος, ο δρόμος για την ανέγερση του Δημαρχιακού Μεγάρου θα συναντήσει αρκετά εμπόδια και όσα ειπώθηκαν, προκαλούν εύλογες ανησυχίες για μια πιθανή δημιουργία ενός ακόμη κολυμβητηρίου στο κέντρο της πόλης.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε παρακολουθώντας το επίμαχο απόσπασμα, αμφισβητείται ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του έργου (καθώς μόνο αυτής της μορφής τα έργα μπορεί να χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής), η οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει η Περιφέρεια ενώ η κριτική μεταφέρεται και στο κομματικό πεδίο με ομιλούντες να σημειώνουν ότι τα χρήματα κατευθύνονται σε συγκεκριμένους δήμους λόγω κυβερνητικής προσκόλλησής τους.

Την εισήγηση έκανε η αντιπεριφερειάρχης, κ. Σαπουνά Αγγελική όπου περιέγραψε εν τάχει το κτίριο και σημείωσε ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής αναλαμβάνει το κόστος μόνο των όποιων επιπλέον μελετών και εργασιών προσθέτοντας ότι το τελικό κόστος κατασκευής θα είναι πολύ χαμηλότερο των 21 εκ. ευρώ λόγω των εργολαβικών εκπτώσεων.

Σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του έργου, την προώθησή του από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, μίλησε για ιστορική ημέρα και περιέγραψε τα προβλήματα που θα επιλυθούν με την ανέγερσή του.

Εντούτοις υπήρξε σημαντικός αντίλογος αλλά και δεσμεύσεις ότι “δε θα αφεθεί η Περιφέρεια να πληρώσει αυτό το έργο” τουλάχιστον σε αυτήν τη μορφή.

Επί τροχάδην σημειώνουμε:

Κωνσταντίνος Καράμπελας (Αττική): Η κ. Δούρου τάζει ό,τι της ζητούν κι ας μην έχει αντίκρισμα. Η ανέγερση του Δημαρχείου από την Περιφέρεια είναι παράτυπη και παράνομη. Το κόστος υπερβολικό και το έργο δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Η κ. Δούρου έχει υποσχεθεί έργα 2 δις ευρώ ενώ η Περιφέρεια δε διαθέτει αυτά τα ποσά. Όταν θα φύγει η κ. Δούρου, όλα αυτά τα έργα θα μείνουν στον αέρα.

Επίσης στα επιχειρήματα του κ. Καράμπελα χρησιμοποιήθηκε και η πρόσφατη επιστολή των Βουδικλάρη, Δημαρά και Καράμπελα όπου χαρακτηρίζουν το έργο ως σκάνδαλο, αντιπεριβαλλοντικό κι ενεργοβόρο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν ο μόνος που επικαλέστηκε το κείμενο.

Αλεξάνδρα Μπαλού (Λαϊκή Συσπείρωση): Η Περιφέρεια έχει κρίνει το έργο ως απαραίτητο με αυτό το μεγάλο κόστος; Είναι φαραωνικό, ούτε καν έργο, πρόκειται για σκάνδαλο.

Γιάννης Πρωτονοτάριος (ανεξάρτητος): Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής είναι ένας μεσαίου μεγέθους δήμος, χρειάζεται τόσο μεγάλα γραφεία;

Βασίλης Κορομάντζος (180 μοίρες – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο): δεν μπορεί να γίνει δεκτή αυτή η νομική γνωμοδότηση, που είναι απλά “κουρελόχαρτο”. Στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα παρουσιαστεί η όποια επιχειρηματολογία αν αποτελεί αναπτυξιακό έργο. Θα σταματήσουμε το έργο που δεν έχει κανένα αναπτυξιακό χαρακτήρα. Είναι καλύτερο ο Δήμος να αγοράσει έτοιμο κτίριο, γιατί όχι με ανταλλαγή του οικοπέδου.

Θάνος Τζήμερος (Δημιουργούμε Μαζί): Τα 21 εκ. ευρώ είναι κλεμμένα από τους Ελληνες φορολογούμενους. Θα περίμενα να δω μια αριστερή ατζέντα με προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, τις άνεργες μητέρες και να βρει κανείς δουλειά. Αν ήμουν δήμαρχος θα προτιμούσα να βάλω τους εργαζομένους σε κοντέινερς και να ζητήσω τα 21 εκ. ευρώ να επιστραφούν στους πολίτες για να ανακουφιστούν. Γιατί να μην αγοραστεί ένα κτίριο και γιατί αυτό να μην είναι και κάπου παραμέσα στην πόλη. [θυμίζοντας έτσι την πρότασή μας για το κτίριο της ΔΟΥ στη Γούναρη].

Αικατερίνη Θανοπούλου (ανεξάρτητη): όταν μαζί με το Δήμαρχο κάναμε δράσεις διανομής τροφίμων στην Αγία Παρασκευή, το δημαρχείο είναι πρώτη προτεραιότητα; Η Περιφέρεια να κάνει δομές για όσους έχουν ανάγκη.

Εν κατακλείδι αμφισβητούνται σοβαρά δύο θεμελιώδη ζητήματα, α. ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του έργου και η νομιμότητα της απόφασης της Περιφέρειας, β. η δυνατότητα της Περιφέρειας να ανταποκριθεί οικονομικά ενώ παρατηρείται η δημιουργία ενός μετώπου που θα προσπαθήσει να μπλοκάρει το έργο.

Διατυπώνεται επίσης η πρόταση που πρώτα έχει διατυπωθεί από το agiaparaskevi-guide.gr για την απευθείας αγορά ακινήτου που θα στοιχίσει πολύ λιγότερο δίνοντας το δικαίωμα να διεκδικήσουμε άλλα έργα για την πόλη. Αν θυμηθούμε ότι πριν λίγα χρόνια μπλοκαρίστηκε ως αντι-αναπτυξιακό το έργο του ποδηλατόδρομου από το Λαύριο στο πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” ίσως δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι.

Share This Post