Εκδήλωση αφιερωμένη στην ημέρα της εργαζόμενης μητέρας από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Βορείου Τομέα Αθήνας

 
Filed under: ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ |

giannakopoylos_gennimata

Σε μια γεμάτη αίθουσα με φίλες και φίλους που μας συγκίνησαν με την παρουσία και τη θερμή υποδοχή τους, με τη συνοδεία υπέροχης μουσικής με την Τατιάνα Παπαγεωργίου στο πιάνο, και τους υπέροχους μουσικούς της Τάκη Κωνσταντακόπουλο, Σουσάνα Τριφιάτη, Ευανθία Χριστοπούλου και Μάνια Βλαχογιάννη ολοκληρώσαμε  το αφιέρωμα στο Μίκυ Θεοδωράκη, ανταλλάξαμε σκέψεις, συναισθήματα, τονίσαμε την αναγκαιότητα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας σε όλα τα επίπεδα, σε μια εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης του Βόρειου Τομέα, με αφορμή τη γιορτή της μητέρας με συντονιστή τον Βασίλη Γιαννακόπουλο και μέλη της Συντονιστικής, το Σπύρο Αδαμόπουλο, τη Σαγρή Αλεξάνδρα και το Θανάση Ντέλκο. Με τη συμπαράσταση του γραμματέα της Νομαρχιακής Γιάννη Λαζαρίδη.

Ο συντονιστής του Περιφερειακού βορείου τομέα Βασίλης Γιαννακόπουλος άνοιξε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στο ρόλο και τις δραστηριότητες του περιφερειακού Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τις εκδηλώσεις που έχουν προηγηθεί και αυτές που μελλοντικά σχεδιάζουν. Αναφέρθηκε επίσης στους αγώνες των λαών για την εργατική πρωτομαγιά, αγώνες για το οκτάωρο στο Σικάγο αλλα και τους αγώνες των Ελλήνων καπνεργατών το 1936 στη Θεσσαλονίκη που αποτέλασαν την έμπνευση του Γιάννη Ρίτσου για να γράψει τον Επιτάφιο.

Ευχαρίστησε την πιανίστρια του Μίκυ Θεοδωράκη  Τατιάνα Παπαγεωργίου και όλη την ορχήστρα που αφιλοκερδώς παρουσίασαν το εξαιρετικό αφιέρωμα.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά παρευρέθηκε στην εκδήλωση και στον χαιρετισμό της, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην εργαζόμενη γυναίκα, την εργαζόμενη μητέρα που δίνει το δικό της αγώνα κάθε στιγμή. Έναν αγώνα ζωής. Το τραγούδι του αείμνηστου Λουκιανού Κηλαηδόνη για την Μαίρη Παναγιωταρά μετρά ήδη 34 χρόνια ζωής αλλά τα προβλήματα της σκληρά εργαζόμενης μητέρας, που προσπαθεί με χίλιους-δυο τρόπους να τα βγάλει πέρα στο σπίτι, την οικογένεια, τον χώρο εργασίας, παραμένουν ίδια και πιεστικά.

Ασφαλώς η θέση της γυναίκας έχει αναβαθμιστεί στη σύγχρονη εποχή και έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα. Η Παράταξή μας πρωταγωνίστησε με μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Θα ήθελα εδώ να κάνω μια μικρή αναφορά στην μητέρα μου Κάκια, που ήταν η πρώτη Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος. Εδώ στο Χαλάνδρι δημιούργησε, αγαπήθηκε και τιμήθηκε από τις γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια.

Έγιναν πολλά από την Παράταξή μας αλλά δεν αρκούν. Δεν αρκούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι επιστημονικές αναλύσεις και οι ιστορικές αναδρομές στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, χρειάζεται καθημερινή στήριξη στην πράξη. Χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας και πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τις γυναίκες  ώστε να μπουν σε νέους αναπτυσσόμενους τομείς όπως η πληροφορική, η έρευνα, η πράσινη οικονομία. Να αναπτυχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα και δημιουργικότητα.

Για να τις πείσουμε πρέπει και να τις στηρίξουμε. Με περισσότερους παιδικούς σταθμούς, περισσότερα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών ΑμεΑ, περισσότερα ΚΑΠΗ.

Για όλα αυτά εμείς δουλεύουμε το πρόγραμμά μας το «σχέδιο Ελλάδα», μια εναλλακτική, ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης.

Το μέλος της συντονιστικής Σαγρή Αλεξάνδρα στην ομιλία της για την εργαζόμενη μητέρα αναφέρθηκε στο ρόλο της, την παρουσία και τη σημασία της και τόνισε μεταξύ άλλων:

Αυτή η μέρα δεν είναι μόνο μια μέρα γιορτής, είναι η μέρα που δίνει το έναυσμα για αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε όλες τις μανάδες.

Στις μανάδες που έχασαν τα παιδιά τους.

Στις μανάδες των παιδιών με αναπηρία που ο σταυρός και ο αγώνας είναι μεγάλος.

Στη μάνα πρόσφυγα που καλείται όχι μόνο να πάρει το παιδί της από τη δίνη του πολέμου και να το κουβαλήσει μέσα από δύσβατα μονοπάτια και αγριεμένες θάλασσες, αλλά και να το προστατέψει εκεί που θα καταλήξει.

Στη μάνα, που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της χωρίς καμία υποστήριξη από την κοινωνία μας, χωρίς κανένα υποστηρικτικό πλαίσιο.

Στη μάνα άνεργη.

Στη μάνα εργαζόμενη, για την οποία θα μιλήσουμε λίγο πιο διεξοδικά.

Ο πολλαπλός ρόλος των γυναικών σαν εργαζόμενες, σαν μητέρες, σα σύζυγοι, σα νοικοκυρές, είναι εξαιρετικά δύσκολος, είναι καθημερινός, απαιτεί θυσίες και πόνο. Είναι αγώνας που δεν περιμένει αναγνώριση, παράσημα κι επαίνους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που χαιρέτησε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στη πορεία και στο στοχο της δημοκρατικης συμπαραταξης που ειναι η ενοποιηση ολων των δυναμεων της και η δημιουργια ενος νεου κομματος στο χωρο της κεντροαριστερας.

Ευχαριστούμε πολύ όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους  και όσους στήριξαν ενεργά αυτή την προσπάθεια και ειδικά το Γιάννη Λαζαρίδη γραμματέα της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Β2 και τους γραμματείς των δημοτικών οργανώσεων.

Συνεχίζουμε δυναμικά, κοντά στον πολίτη και την κοινωνία.

giannakopoylos_gennimata3

giannakopoylos_gennimata2

 

Share This Post