Διευθυντής ερευνών Δημόκριτου: Αν και άγνωστη η προέλευση της ραδιενέργειας στη χώρας μας δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

 
Filed under: ΕΙΔΗΣΕΙΣ |

radioactive

Για τις ποσότητες της ραδιενέργειας που εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας, όπως διαβάσαμε στο newsbeast.gr, μίλησε ο διευθυντής ερευνών του Δημόκριτου, Κώστας Ελευθεριάδης, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που έκανε τις σχετικές μετρήσεις.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε πως το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106) το οποίο όπως είπε παράγεται κυρίως για ιατρικές εφαρμογές.

Όπως επεσήμανε το πρώτο σήμα έφτασε από το Μιλάνο όπου ανιχνεύθηκε επίσης ραδιενέργεια και έτσι έγινε έλεγχος στα φίλτρα του Δημόκριτου.

«Υπάρχει σε πολλές χώρες. Ακόμη είναι άγνωστη η προέλευση του» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι οι ποσότητες είναι μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Είπε ακόμη ότι ίσως το σημείο από όπου απελευθερώθηκε να είναι πολλά χιλιόμετρα μακρυά από την Ευρώπη.

————————————–

Υπενθυμίζεται πως εχθές, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοίνωσε ότι την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2017 ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας. Το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106).

Σύμφωνα με μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού Δικτύου Συνεργαζομένων Εργαστηρίων την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2017 ανιχνεύθηκαν ίχνη στην ατμόσφαιρα σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις (<5 mBq/m3, χιλιοστό του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα).

Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

Η ΕΕΑΕ διαβίβασε τα παραπάνω στοιχεία στην Ε.Ε. και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Οι μετρήσεις δειγμάτων συνεχίζονται και τα αποτελέσματά τους θα ανακοινώνονται.

Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η , Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανίαη Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσης.

 

Share This Post