Πού «κρύβουν» τα χρήματά τους οι εκατομμυριούχοι

marshall-islands-660x440

Αυτά τα μέρη επιλέγουν οι πλούσιοι και οι offshore εταιρείες προκειμένου να μειώσουν το φορολογικό τους λογαριασμό.

Νωρίτερα φέτος, μια τεράστια συλλογή απόρρητων εγγράφων γνωστά και ως Panama Papers, αποκάλυψαν τις σχέσεις του δικηγορικού γραφείου, με έδρα τον Παναμά, Mossack Fonseca με τις χώρες που διαθέτουν χαμηλή φορολογία.

Πιο συγκεκριμένα, το γραφείο Mossack Fonesca συνιστούσε σε εταιρείες-πελάτες του να εδρεύσουν σε φορολογικούς παραδείσους, όπως είναι ο Παναμάς, οι Μπαχάμες κλπ., προκειμένου να κάνουν τις επιχειρήσεις τους φορολογικά πιο αποδοτικές.

Γενικότερα, όμως, υπάρχουν πολλά έθνη, στα οποία οι εύποροι ιδιώτες καταφεύγουν ώστε να μειώσουν το φορολογικό τους λογαριασμό. Δείτε παρακάτω αναλυτικά ποια είναι αυτά:

  1. ΠΑΝΑΜΑΣ

panama

Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής είναι η έδρα της Mossack Fonseca, του δικηγορικού γραφείου που αποκαλύφθηκε ότι έχει καλύψει περίπου 214.000 offshore εταιρείες.

2. ΛΑΜΠΟΥΑΝ

labuan

Το Λαμπουάν είναι μία ομοσπονδιακή επικράτεια της Μαλαισίας, όπου οι εταιρείες πληρώνουν φόρο μόλις 3%

3. ΒΕΡΜΟΥΔΕΣ

bermuda-659x440

Άλλο ένα υπερπόντιο έδαφος της Βρετανίας στον Βόρειο Ατλαντικό είναι οι Βερμούδες, οι οποίες φημίζονται για τις αμμώδεις παραλίες, καθώς και για το γεγονός ότι αποτελεί φορολογικό παράδεισο για τους πλούσιους. Δεν επιβαρύνει με κανένα φόρο εισοδήματος, φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, ΦΠΑ ή φόρο επί των πωλήσεων τις εταιρείες και ειδικεύεται στο χειρισμό επιχειρηματικών υπηρεσιών για αλλοδαπές επιχειρήσεις.

4. ΓΚΕΡΝΣΕΙ

guernsey-660x440

Όπως στο Τζέρσεϊ έτσι και στο Γκέρνσεϊ, οι εταιρείες πληρώνουν συντελεστή φόρου 0%.

5. ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ

mauritius

Το εξωτικό αυτό νησί στον Ινδικό Ωκεανό είναι εξαιρετικά δημοφιλές όχι μόνο στους τουρίστες αλλά και στις επιχειρήσεις, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για τις παγκόσμιες εταιρείες είναι μόλις 3%.

6. ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΠΑΡΘΕΝΟΙ ΝΗΣΟΙ

british-virgin-islands-660x440

Το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στην Καραϊβική είναι γνωστό σε όσους επιθυμούν να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Πάνω από τις μισές εταιρείες που αποκαλύφθηκαν από τα Panama Papers δραστηριοποιούνται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

7. ΝΗΣΟΙ ΜΑΡΣΑΛ

marshall-islands-660x440

Βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό και όσες εταιρείες εδρεύουν εκεί απαλάσσονται από όλους τους φόρους. Για το λόγο αυτό, τα νησιά Μάρσαλ βρίσκονται στη μαύρη λίστα της ΕΕ με τους φορολογικούς παραδείσους.

8. ΜΠΑΡΜΠΑΝΤΟΣ

barbados

Όπως πολλοί φορολογικοί παράδεισοι, τα Μπαρμπάντος βρίσκονται στην Καραϊβική και είναι διάσημα για τα πολυτελή θέρετρα και τις απίστευτες καταδύσεις που προσφέρουν. Το ποσοστό φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων είναι μικρότερο από 1%.

9. ΣΕΥΧΕΛΛΕΣ

seychelles-660x440

Τα Panama Papers έδειξαν ότι εταιρείες που πρόσκεινται στη συριακή κυβέρνηση δημιούργησαν εικονικές εταιρείες στις Σεϋχέλλες και στη συνέχεια βοηθήθηκαν προκειμένου να αποφύγουν τις διεθνείς κυρώσεις.

10. ΒΑΝΟΥΑΤΟΥ

vanuatu

Το όμορφο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού έχει εταιρικό φορολογικό συντελεστή 0%.

11. ΝΗΣΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝ

isle-of-man-660x440

Η Νήσος του Μαν στην Ιρλανδική Θάλασσα έχει φορολογικό εταιρικό συντελεστή 0%.

12. ΜΠΑΧΑΜΕΣ

bahamas

Οι Μπαχάμες στην Καραϊβική δεν απαιτούν κανένα εισόδημα ή εταιρικό φόρο. Υπενθυμίζεται ότι η offshore επενδυτική εταιρεία Blairmore Holdings του Ντέιβιντ Κάμερον και του πατέρα του Ίαν Κάμερον είχε έδρα σε αυτό το εξωτικό νησί.

13. ΝΙΟΥΕ

niue-660x440

To Νιούε είναι ένα μικρό νησιώτικο έθνος στο Νότιο Ειρηνικό. Πλέον δεν φιλοξενεί πάρα πολλές offshore εταιρείες, ωστόσο από το 1996 ως το 2004, η Mossack Fonseca δημιούργησε περίπου 6.000 εταιρείες στο νησί, το οποίο φιλοξενούσε μόλις 1.600 κατοίκους.

14. ΝΗΣΟΙ ΚΕΙΜΑΝ

cayman-islands

Το 2008, κατά τη διάρκεια ενός ντιμπέιτ των Δημοκρατικών, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε κάποτε ότι ένα κτίριο στα νησιά Κέιμαν ήταν η έδρα 18.000 εταιρειών. «’Η το κτίριο είναι πολύ μεγάλο ή η φορολογική απάτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ

15. ΤΖΕΡΣΕΙ

jersey

Στο Τζέρσεϊ της Βρετανίας δεν υπάρχει φόρος κληρονομιάς, φόρος κεφαλαιουχικών κερδών ή εταιρικός φόρος. Μάλιστα, τα Panama Papers αποκάλυψαν ότι μια τράπεζα του Τζέρσεϊ έχει αναλάβει πάνω από 900 υπεράκτιες εταιρείες για τους πελάτες της.

fortunegreece.com

 

Νεότερη Παλαιότερη