Όποιος κρατά το μαχαίρι, αυτός κόβει και το καρπούζι

watermelon


Προβληματισμούς και αντιδράσεις προκαλεί στην αντιπολίτευση η νέα μέρα-ώρα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς σημαντικά στελέχη της δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.


Του Στρατή Μαζίδη

Συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πλήττεται περισσότερο, ενώ έχει 7 συμβούλους με τους δύο να απουσιάζουν ως επί το πλείστον εξαρχής της νέας θητείας και έναν ακόμη να ανήκει τυπικά στην παράταξη ακολουθώντας τη δική του στρατηγική, με τα νέα δεδομένα στερείται επιπλέον δύο μονάδων της στις συνεδριάσεις.


Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό η παρέμβαση της Εφης Καψοκεφάλου μετά από ενός μηνός απουσίας από το συμβούλιο και η οποία μάλιστα διακόπτετο πριν ξεκινήσει το συλλογισμό της. Ωστόσο έκλεισε με ένα έξυπνο ερώτημα κοιτάζοντας την πλειοψηφία "αγαπητοί συνάδερφοι πιστεύετε ότι πρέπει να είμαι στα συμβούλια;".


Ωστόσο όποια ώρα και να επιλέξει κανείς, δύσκολα θα ικανοποιήσει το σύνολο του Σώματος. Όταν πχ η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε μεταφέρει τις συνεδριάσεις σε βραδινή ώρα, διαμαρτυρόταν η τότε αξιωματική αντιπολίτευση δια του επικεφαλής της Βασίλη Γιαννακόπουλου.


Σε κάθε περίπτωση η εκάστοτε Δημοτική Αρχή έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ως προς την ώρα των συνεδριάσεων. Επί Γιαννακόπουλου ξεκινούσαν το μεσημέρι. Στη συνέχεια αυτές άρχισαν να γίνονται βράδυ και χάρη στη δική μας πίεση - προτροπή άρχισαν οι ζωντανές μεταδόσεις. Τώρα επανέρχονται όσον αφορά την ώρα στα της περιόδου 2007-2010.


Εντούτοις, επειδή το όλο ζήτημα ξεκίνησε εξαιτίας των αέναων συνεδριάσεων, ίσως θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει μια ενασχόληση με την επίλυση των ζητημάτων τα οποία οδηγούν στο πρόβλημα και στη συνέχεια να ακολουθήσει η αλλαγή ώρας αν κρινόταν απαραίτητο.


Πχ θα μπορούσαν,


1. οι αρχηγοί των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι στις ερώτησεις / δηλώσεις τους να είναι σύντομοι και να μην πλατιάζουν. Μπορείς να θέσεις ένα ερώτημα με μια πρόταση αλλά και με μια παράγραφο. Το αυτό ισχύει και για τα αρμόδια στελέχη της Δημοτικής Αρχής που καλούνται να απαντήσουν.


2. οι ομιλούντες να μη διακόπτονται όταν τοποθετούνται, δηλώνουν, θέτουν ερωτήματα. Ό,τι και να λένε, μπορούν να σχολιαστούν αφού τελειώσουν.


αλλά και,


3. να μη δίνεται ο λόγος σε εξωθεσμικά μη αιρετά πρόσωπα τα οποία δεν έχουν και καμία σχέση με το προς συζήτηση θέμα.


4. όταν εκπνέει ο χρόνος των δηλώσεων, ερωτήσεων, να ξεκινά άμεσα η συνεδρίαση.


5. να διεξάγονται συχνότερα τα δημοτικά συμβούλια ώστε η ημερήσια διάταξη να περιλαμβάνει 10-15 θέματα και όχι 35. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά αλλά μετά από 4-5 ώρες συνεδρίασης (ότι ώρα και να είναι) δεν υπάρχει η διαύγεια πνεύματος.


6. να υπάρξει μια ειλικρινής προσπάθεια αναβάθμισης του επιπέδου των συνεδριάσεων. Δε γίνεται να απουσιάζουν ορισμένοι από όλα τα έδρανα επί μονίμου βάσεως ή να λένε ένα γεια και να εξαφανίζονται. Υπάρχει και η παραίτηση. Δε νοείται το 1/3 των δημοτικών συμβούλων σχεδόν 20 μήνες μετά να μην έχει εκφράσει θέση για ένα ζήτημα, να μην έχει κάνει μια δήλωση ή ερώτηση.

Νεότερη Παλαιότερη