«κ. Γιαννακόπουλε πήρες ένα υγιή, αρκετά υγιή Δήμο από τον προηγούμενο Δήμαρχο το Σιδέρη και τον έκανες γης μαδιάμ»

epiheirisis_gis_madiam


Η κατάσταση πλέον στην Αγία Παρασκευή αρχίζει να λαμβάνει μια δυσάρεστη τροπή καθώς η άποψη, δίχως να επιβάλλεται η υιοθέτησή της ή όχι, αρχίζει πλέον να στοχοποιείται με 24ωρα τελεσίγραφα.


Του Στρατή Μαζίδη


Οδηγηθήκαμε σε τέτοιο σημείο ώστε να χαρακτηρίζεται η άποψη ως «ατόπημα». Μια άποψη ή ένα συμπέρασμα μπορεί να είναι φιλική, αυστηρή, σκληρή, ήπια, αδιάφορη, ορθή ή εσφαλμένη. Ατόπημα συνιστούν οι ενέργειες.


Η επεξηγηματική μου διευκρίνιση ερμηνεύθηκε ως συγγνώμη. Από ποιον; Από τον εαυτό μου που διατηρεί το δικαίωμα - ελπίζω - να ακούει, να διαβάζει, να καταλήγει σε συμπεράσματα;


Αφού πρώτα σας παραπέμψω:

Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση: Ναι κύριε Ζορμπά!

> Ελένη Δάβαρη: Εφυγα λοιπόν γιατί δεν ήμουν δουλοπρεπής, κολακευτική, και αρπαγμένη από καμιά καρέκλα

> Δήλωση του Μιχάλη Γαβρά στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σας παραθέτω αποσπάσματα από τα πρόχειρα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά από τοποθετήσεις / ομιλίες του πρώην δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της θητείας του. όπου έχω επισημάνει ορισμένα σημεία και προσθέσει με κόκκινο κάποια σχόλια, ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ.


Απομένει να δούμε στην προσεχή πίτα της Συμμαχίας Ευθύνης στις 14 Φεβρουαρίου ποιοι από τα μέλη της είναι ερωτοχτυπημένοι, ποιοι θιασώτες του "πολιτικού πολιτισμού" και ποιοι διαθέτουν μνήμη.


Τέλος ο νυν Δήμαρχος, κ. Σταθόπουλος έχει τη χρυσή ευκαιρία να αποδείξει αν πράγματι διαφέρει από τους προκατόχους του ενημερώνοντας τους δημότες αν πραγματοποιήθηκαν επί προηγούμενης Δημοτικής Αρχής οι έλεγχοι, από ποιους, τι αφορούσαν, σε τι πορίσματα κατέληξαν και τι ακολούθησε. Θα το πράξει όμως;



11η συνεδρίαση - Εισήγηση επί του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου 2011.
23-3-2011


 Επί του θέματος του προϋπολογισμού. Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου πριν από τρεις μήνες, αυτού του μικρού Δήμου μας, μικρός σε σχέση με τη χώρα μας, κατάλαβα πλήρως πλέον γιατί η Ελλάδα μας έφτασε εδώ που έφτασε.


Δεν θα αναφερθώ σήμερα στα εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς που συναντούμε κάθε μέρα, σε κάθε μας βήμα, σε κάθε συρτάρι του Δήμου που ανοίγουμε, καθότι τις επόμενες ημέρες ο διαχειριστικός έλεγχος σε όλους τους τομείς του Δήμου θα αποτυπώσει την πραγματικότητα. Αυτό θα το πραγματοποιήσουμε για να γνωρίσουν οι πολίτες τι ακριβώς παραλάβαμε και στο τέλος της πρώτης μας θητείας να έχουν ένα κοινά αποδεκτό πεδίο αναφοράς για να μπορέσουν να μας κρίνουν δίκαια. (ακόμη αναμένουμε)


Η διοικητική δομή του Δήμου και ο τρόπος λειτουργίας του είναι δύσκαμπτος και μη ορθολογικός. Η δυσκαμψία της διοίκησης αναπαράγεται χωρίς να νοιάζεται για τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και τις ανάγκες των πολιτών. Την διοικητική αυτή ανορθολογική λειτουργία του Δήμου την στηρίξατε όλες ανεξαρτήτως οι προηγούμενες διοικήσεις διότι έτσι σας βόλευε. Θέλατε τους υπαλλήλους του Δήμου «ευνουχισμένους». Δεν αφήσατε ποτέ κανέναν να πάρει πρωτοβουλίες και να εκφράσει τις επιστημονικές του απόψεις. Γνωστές σε όλους μας οι κόντρες προηγούμενων Αντιδημάρχων και μάλιστα Τεχνικών που δεν άφησαν ποτέ την Τεχνική Υπηρεσία να εκφράσει τη γνώμη της και να πάρει πρωτοβουλίες.


Όπως θα δούμε στη συνέχεια, που νομίζω ότι το γνωρίζετε όλοι σας σε αυτή την αίθουσα, η κληρονομιά που παραλαμβάνουμε και δυστυχώς είναι βαριά, θα φανεί πολύ σύντομα. Η κληρονομιά αυτή έχει δύο σκέλη: Το ένα σκέλος λοιπόν, είναι στη διαφθορά της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και το άλλο σκέλος η αδιαφορία στη διαχείριση του, Και βεβαίως πιστεύω, ότι υπάρχει συσωρευτική πρόθεση αλλά και συνυπευθυνότητα. Εξάλλου, αυτά τα έχω καταθέσει και παλαιότερα σ' αυτή εδώ την αίθουσα. Δεν μπόρεσα να πιστέψω ποτέ ότι αυτοί οι οποίοι διοίκησαν τον Δήμο μας χρόνια, δεν καταλάβαιναν τι έκαναν. Και βέβαια καταλάβαιναν. Ο στόχος μας είναι να διορθώσουμε τη διαχειριστική λειτουργία και σε οικονομικό αλλά και σε διοικητικό επίπεδο.


Βέβαια, η κληρονομιά που παραλαμβάνουμε είναι πρόκληση για εμάς. Πρόκληση, διότι θα αντικαταστήσουμε την αδιαφορία των προηγούμενων με την σύνεση και τον δυναμισμό. Ένας Δήμος όπως η Αγία Παρασκευή δεν μπορεί να μην έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκά Κονδύλια τέτοια που να έχουμε κατορθώσει να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης. Αυτό το έκαναν πολλοί μικρότεροι Δήμοι από εμάς. Και θα σας συνιστούσα να κάνετε την «πάπια», κατά Μπαλωτή βέβαια και να μην αναφερθείτε ούτε στην Δικτυακή Πύλη ούτε στην Κοινωνία της Πληροφορίας της οποία ψάχνω να βρω τι ακριβώς έχει συμβεί.


Όπως είναι γνωστό ότι οι Κρατικές επιχορηγήσεις μειώνονται στους Δήμους. Τα έσοδά μας από Δημοτικά Τέλη δεν μπορούν να αυξηθούν και η μόνη μας διέξοδος πλέον είναι η αναζήτηση πόρων μέσω Ευρωπαϊκών Κονδυλίων. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε υψηλά επίπεδα τις κοινωνικές μας παροχές, τις παροχές στην εκπαιδευτική κοινότητα και τις παροχές μας για την καθημερινότητα του πολίτη. Ταυτόχρονα, τερματίζουμε, ήδη το έχουμε κάνει πράξη, τα έξοδα για επικοινωνιακή πολιτική και δημόσιες σχέσεις του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής.


Γνωρίζετε πολύ καλά όλοι σας, ότι ο πρώτος «Καλλικρατικός» προϋπολογισμός ουσιαστικά είναι μεταβατικός, γιατί μετά από οκτώ μήνες θα ξαναψηφίσουμε τον δεύτερο. Αλλά ταυτόχρονα, οφείλουμε να είναι και πραγματικός και όχι πλασματικός όπως ήταν τα τελευταία χρόνια. Όλοι θα θυμάστε οι παλαιότεροι τουλάχιστον σε αυτήν εδώ την αίθουσα, τους προϋπολογισμούς του 2008, 2009, 2010 οι οποίοι κατά 70% περίπου ήταν πλασματικοί, δεν εφαρμόζονταν. Και εγώ, και οι συνεργάτες μου είχαμε και έχουμε ως πολιτική μας επιλογή να εφαρμόζαμε έναν πραγματικό προϋπολογισμό ανεξάρτητα αν το προέβλεπε ή όχι ο «Καλλικράτης». Το Τεχνικό πρόγραμμα που καταθέτουμε είναι και αυτό πραγματικό και μεταβατικό και ουσιαστικά βεβαίως είναι και ρεαλιστικό. Φιλοδοξούμε όμως ότι στην πορεία εκτέλεσής του από το συμμάζεμα των οικονομικών μας, το οποίοι είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε, θα το ενισχύσουμε με αιχμή την καθημερινότητα και τα σχολεία.


Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους δημότες με δάνεια που δεν θα είχε ωφελιμιστική αξία η λήψη τους. Και βέβαια θα δανειστούμε για τον «Ιόλα» αν χρειαστεί και γνωρίζουμε ότι όλοι θα είστε σύμφωνοι. Και βέβαια θα δανειστούμε αν χρειαστεί για την Αγ. Ιωάννου εάν δεν μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τα χρήματα από το «Πράσινο Ταμείο». Και πιστεύουμε ότι και σε αυτό θα είστε σύμφωνοι. Διότι η Αγ. Ιωάννου δεν μπορεί να παραμείνει σε αυτά τα χάλια που βρίσκεται πλέον. Εκείνο που έχουμε πρωταρχικό στόχο είναι να αξιοποιήσουμε την ακίνητη και αραχνιασμένη δημοτική περιουσία μας. (τι έγινε προς τούτο;) Πάντα όμως, ως διοίκηση του Δήμου θα τιμούμε και το τελευταίο ευρώ του δημότη. Σε αυτό το σημείο θέλω να δηλώσω απερίφραστα και προς πάσαν κατεύθυνση ότι αν αποκαλυφθούν κατά τους ελέγχους οι οποίοι θα γίνουν, θέματα κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, πέραν των άλλων διοικητικών μέτρων που θα ληφθούν από την Πολιτεία, δεν θα διστάσω να προχωρήσω και σε αγωγές εναντίον όλων των υπευθύνων για να μπορέσω να εξασφαλίζω τα συμφέροντα του Δήμου. (έγιναν οι έλεγχοι; τι αποκάλυψαν; θα ενημερώσει ο κ. Σταθόπουλος τους δημότες για το τι βρήκε όσον αφορά τους ελέγχους αυτούς;)


Μέγιστο γεγονός για εμάς θα αποτελέσει η ψήφιση ενός οργανισμού λειτουργίας του Δήμου που θα είναι για την εξυπηρέτηση των πολιτών και ουχί ημετέρων. Η στελέχωση του Δήμου με επιστημονικό προσωπικό θα είναι πρωταρχικό μας μέλημα στο νέο οργανόγραμμα του Δήμου της Αγίας Παρασκευής, καθώς επίσης και η στελέχωση, την οποία βεβαίως είχαμε δηλώσει και στο πρόγραμμα μας, της Αυτεπιστασίας με το απαραίτητο προσωπικό γιατί έχουν βαρεθεί πλέον οι δημότες να μοιράζονται χρήματα σε εργολάβους χωρίς λόγο. (τι σημαίνει πρακτικά αυτό;)


ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΙΟ


Και ο σκοπός μου είναι να κληθούν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και να ελεγχθεί ο Δήμος (εκλήθησαν; πραγματοποίησαν έλεγχο; τι εντόπισαν;) μιμούμενος τον Υπουργό του Πασόκ τον κ. Σαχινίδη που κάλεσε τον Ρακιντζή να ελέγξει το Υπουργείο Οικονομικών. Εγώ θα καλέσω τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης να ελέγξουν τουλάχιστον τα πεζοδρόμια και ό,τι άλλο χρειάζεται γιατί τα πεζοδρόμια έπρεπε να εισπράττονται. Είναι άκρως παράνομο το ότι δεν εισπράττονται. Και εγώ δεν σκοπεύω να μου καταλογιστεί ποτέ τίποτα.


19η Συνεδρίαση


19-5-2011



20η Συνεδρίαση
26-6-2013


Στις 13 Νοεμβρίου του ’10 ο θεός φύλαξε την πόλη που δεν επανεξελέγη ο κ. Γιαννακόπουλος. Και τι εννοώ. Αν είχατε επανεκλεγεί κ. Γιαννακόπουλε, το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή ο Δήμος, διότι ήσασταν τόσο σπάταλος, τόσο κατασπάταλος, που το μόνο πράγμα που ξυπνάγατε κάθε πρωί, ερχόσασταν στο Δήμο, εσύ και κάποιοι από την ομάδα σου, όχι όλοι βέβαια, που ερχόσασταν εδώ και το μόνο πράγμα που σκεφτόσασταν, πού θα σκορπίσετε χρήματα.


Με αποτέλεσμα ενώ τα τελευταία 10 χρόνια και επί θητεία σας εισπράξατε ακριβώς 162 εκατ. ευρώ, ακριβώς, δεν αφήσατε στην πόλη ούτε ένα ίχνος να σας θυμάται αυτή η πόλη. Βέβαια σας το είχα ξαναπεί, ένα ίχνος, σας το είχα ξαναπεί ευτυχώς που δεν έχετε παιδιά, μακάρι να αποκτήσετε, σας το έχω ξαναπεί μακάρι να αποκτήσετε.


Διότι δε θα μπορούσατε να κυκλοφορήσετε σε αυτή την πόλη και να σταματήσετε κάπου και να πείτε «αγόρι μου» ή «κορίτσι μου», αυτό είναι έργο του μπαμπά σου ή του παππού σου. Αυτό αφήσατε στην πόλη, τίποτα άλλο, ούτε ένα ίχνος, ένα στίγμα.


Το μόνο που αφήσατε ότι ήσασταν δημιοσιοσχεσίτης, το χτύπημα στην πλάτη, σαν το βουλευτή Καλοχαιρέτα του ’60 και του ’58 και τίποτα άλλο. Είσαι δε κατηγορούμενος σε εκατό υποθέσεις που κάποια στιγμή, είτε για πλαστογραφία είναι αυτή με την υπόθεση περί Νικόλα, είτε σε άλλα που αφορά το πόρισμα του Καρσιώτη, που κάποια στιγμή όσες αναβολές και να πάρεις κάποια στιγμή
κάποια θα σκάσουν και θα βγουν, δεν υπάρχει περίπτωση να γλιτώσεις στο τέλος, με την τακτική την οποία ακολούθησες και καθημερινά είσαι στα δικαστήρια για πολλούς λόγους και αν δεν το ξέρουν, είναι γνωστό βέβαια τουλάχιστον στους περισσότερους στο Δημοτικό Συμβούλιο και αύριο, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα.


Είναι δε τέτοιες οι μειώσεις που ο μισθός ο δικός σας των 4.000 € ή 4.500 σήμερα του Δημάρχου που κάθεται σε αυτή τη θέση και αγωνίζεται είναι το 1/3, 1.500 €. Πώς δεν υπάρχουν μειώσεις, στα πάντα. Κατασπαταλήσατε δε το χρήμα των δημοτών σε υπηρεσίες και σε γλέντια.


Και ήταν μάλιστα το καλύτερο που ακούστηκε ποτέ, απορούσε η Δήμητρα Πανουσοπούλου, πώς είναι δυνατόν εγώ τις δουλειές που έκαναν οι προηγούμενοι με διπλάσια λεφτά εγώ να τα κάνω με τα μισά, 24 χρονών ένα παιδί και τι να της εξηγήσω, δεν το καταλάβαινε, γιατί δεν είχε την εμπειρία του ανακατέματος των αλευριών που είχε όλη η τοπική αυτοδιοίκηση.


Όλη η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία δεν έχει κάνει ποτέ αυτοκριτική και ειδικά οι Δήμαρχοι που έχουν ξαναβγεί, ποτέ. Κάποιοι Δήμαρχοι βέβαια, οι καινούριοι που βγήκαν δεν έχουν τις ευθύνες. Αλλά αυτοί που έχουν ξανά εκλεγεί, πάρα πολλοί, έπρεπε να έχουν παραιτηθεί.


Διότι δεν άφησαν τίποτα, ίχνος πίσω, καμένη γη τα πάντα. Βέβαια είσαι ένας από αυτούς, με αυτούς συγχνωτιάζεσαι στην ΠΕΔΑ. Με αυτούς συγχνωτιάζεσαι στην ΚΕΔΕ, δε συγχνωτιάζεσαι με τους καθαρούς, νέους και έντιμους Δημάρχους προφανώς.


Και ό,τι έχουμε καταθέσει σε αυτά που άφησες πίσω, την καμένη γη, είναι ακριβώς ίδια. Με υπογραφές της Οικονομικής Υπηρεσίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας, 19 εκατ. ευρώ, αυτά άφησες. Πήρες ένα υγιή, αρκετά υγιή Δήμο από τον προηγούμενο Δήμαρχο το Σιδέρη και τον έκανες γης μαδιάμ. Γης μαδιάμ τον άφησες πίσω. Μέχρι και δάνεια έπαιρνες να φτιάξεις πεζοδρόμια, δάνεια να κάνεις εκδηλώσεις, δάνεια τι δεν έχει κάνει. Και αντί να ντρέπεσαι και να πεις «ρε γαμώτο σε αυτή την πόλη πέρασα, με τίμησε, αλλά ντροπή μου είναι που κυκλοφορώ στους δρόμους» και να πας στο χωριό σου να μένεις, κάθεσαι και κυκλοφορείς στην πόλη και θέλεις να σε ξανά ψηφίσουν οι πολίτες για Δήμαρχο.


Και εξακολουθείς και χτυπάς την πλάτη του κόσμου και νομίζεις ότι σε πιστεύει κανένας. Νομίζεις ότι σε πιστεύει κανένας. Απλά δε θέλουν να σε στεναχωρήσουν.


Αυτά έχεις κάνει στην πόλη 6 χρόνια που διετέλεσες Δήμαρχος. Δε θα χρησιμοποιήσω τι γράφει εδώ ο πρώην Αντιδήμαρχός σου σε δισέλιδο, τα διάβασε όλη η πόλη. Τα διάβασε, τι να πω εγώ περισσότερο; Αλλά έχεις το θράσος ακόμα, γιατί προσπαθείς να διασωθείς παραμένοντας εκεί πέρα, έχεις το θράσος να λες αυτά. Και μάλιστα έχεις και ένα άλλο θράσος, ότι στις επόμενες εκλογές θα κατέβεις μαζί μου. Σιγά μην κατέβεις μαζί μου. Δεν πάω στο χωριό μου να αυτοκτονήσω καλύτερα, αντί να αυτοκτονήσω στην κάλπη; Έχουμε εκεί βράχια ολόκληρα να πέσω κάτω, να αυτοκτονήσω.


Το καλύτερο, η συμβουλή η φιλική που σου δίνω εγώ παραιτήσου, άραξε σπίτι σου, ασχολήσου με κάτι άλλο και μην ασχολείσαι με το Δήμο και ζήτα και ένα συγνώμη γι’ αυτά που άφησες πίσω στην πόλη. Για το χαμό της πόλης, που αντί αυτά τα οποία έπαιρνες ως χρηματοδοτήσεις επί Παυλόπουλου τα έκανες μπουρλότο. Δεν άφησες απολύτως τίποτα στην πόλη, τίποτα που να σε θυμάται.


28η Συνεδρίαση
9-9-2013


Παραλάβαμε ένα Δήμο με αυτό που το παραλάβαμε, θα σας πω μόνο 2 νούμερα.


Με 6.700.000 ΠΟΕ, σήμερα είναι 500.000, αποπληρωμή συνεχιζόμενων έργων πάνω από 2.500.000 σήμερα είναι ελάχιστα και δικαστικές αποφάσεις για όλες αυτές τις μη νόμιμες πράξεις που κάνατε τα προηγούμενα χρόνια, ούτε την ΕΥΔΑΠ δεν είχατε πληρώσει χρόνια ολόκληρα και μας έκανε κατασχέσεις 1 εκατ. περίπου ευρώ έχουμε πληρώσει μέχρι τώρα, κάθε λίγο και λιγάκι σκάει και μια δικαστική απόφαση. Και αυτή τη στιγμή ο Δήμος με τα δύο τελευταία, τα λέω extreme εγώ βέβαια αλλά «εξτρέ» τα λένε οι τράπεζες έχει 4.800.000 καταθέσεις σπαρταριστό χρήμα. Και πληρώνει συνεχώς σε όποιον χρωστάει, αυτή είναι η διοίκηση Ζορμπά. Αυτή είναι η διοίκηση όλων ημών που μας κουνάτε τα δάχτυλα, κουνήστε τα έτσι, στη μούρη σας κάποιους από εσάς, για αυτά τα οποία την ανήκεστη βλάβη που προκαλέσατε τόσα χρόνια στο Δήμο, κάποιοι από εσάς. (ποια είναι η ανήκεστος βλάβη;)


+ + +


Ανακοίνωση του πρώην Δημάρχου Αγίας Παρασκευής στις 22 Μαΐου 2014 - Μόλις τρεις ημέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές


Στα πλαίσια μιας σύμπραξης ισχυρών υγιών και παραγωγικών δυνάμεων της πόλης, για μια Αγία Παρασκευή με προοπτική και μέλλον απευθύνω πρόσκληση σε όλες τις παρατάξεις που δεν συμμετέχουν στον 2ο γύρο των εκλογών να συμβάλλουν για την ανάπτυξη της. Ιδιαίτερη πρόσκληση απευθύνω στη Δημοκρατική Δημοτική Παράταξη «Συμμαχία Ευθύνης» πολύ δε περισσότερο στον επικεφαλής της και τέως Δήμαρχο Βασίλη Γιαννακόπουλο, του οποίου τη συμβολή – πέρα από τις αναμενόμενες θεμιτές προεκλογικές αντιπαραθέσεις μας, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της πόλης – στον οποίο οφείλω να του αναγνωρίσω σημαντική προσφορά στην ανάπτυξη του Δήμου.


Η Παράταξη «ΜΑΖΙ» μας παρέδωσε το Δήμο όσο αφορά τα οικονομικά στην 170 θέση (325 Δήμοι) με βάση των ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών. Μας παρέδωσαν ένα Δήμο με μεγάλη ακίνητη περιουσία, ειδικά μετά από την παραχώρηση από το Υπουργείο Γεωργίας του Σρατόπεδου Σπυρούδη. Μας παρέδωσαν ένα Δήμο με διεκδικούμενα τα έργα των βιοκλιματικής ανάπτυξης Κοντοπεύκου –ποδηλατόδρομων, Ελευθερίου Βενιζέλου, Κυκλάδων-Σολωμού για τα οποία συνεχίσαμε τον αγώνα της διεκδίκησης και τα ολοκληρώσαμε.


Ελπίζω και εύχομαι την Κυριακή 25 Μαΐου 2014 να συμπράξουμε όλοι μαζί με καθαρή τη συνείδηση μας για το καλό της Αγίας Παρασκευής.

Νεότερη Παλαιότερη