Νίκος Σόβολος: Οικονομικά δημόσια και δημοτικά

oikonomika


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ  δημόσια και δημοτικά


Η  μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων είναι άτολμη αλλά σαφέστατα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, της προσαρμογής τους στις σημερινές συνθήκες της αγοράς.


sovolosΤου Νίκου Σόβολου*


Από τη μείωση αυτή θα οφεληθούν δηλαδή θα καταβάλουν λιγότερο φόρο όσοι προτίθενται να αγοράσουν ακίνητο ή να κάνουν γονική παροχή στα παιδιά τους, και βέβαια στον φόρο κληρονομίας.


Η  μείωση αυτή λογικά θα έπρεπε να επιφέρει και αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ του 2016.


Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιμένει ότι και στο 2016 θα επιδιώξει να εισπράξει το ίδιο ποσό των 2,6 δις περίπου συνολικά που αφορούσε και τον ΕΝΦΙΑ της παρελθούσας χρήσης.


Αν αληθεύει αυτό, θα πρέπει να συμβεί με χρησιμοποίηση δύο τρόπων, δύο εργαλείων:


1. αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ  σε όλες τις περιπτώσεις ακίνητης περιουσίας οπότε ουσιαστικά τα νοικοκυριά θα καταβάλουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ με το περσινό


ή


2. αύξηση των συντελεστών του φόρου στις μεσαίες και μεγάλες ακίνητες περιουσίες εφαρμόζοντας ουσιαστικά στην πράξη μια μορφή Φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.


Στην περίπτωση αυτή ο ΕΝΦΙΑ θα είναι έστω και λίγο μειωμένος σε σχέση με τον περσινό.


Αν συμβεί η πρώτη περίπτωση η κυβέρνηση θα βρεθεί εκτεθειμένη απέναντι στις προεκλογικές της εξαγγελίες και δεν θα είναι η πρώτη φορά.


Η ευκολία με την οποία στην Ελλάδα η ακίνητη περιουσία ακόμη και τα ακίνητα που ιδιοκατοικούνται ή ιδιοχρησιμοποιούνται από τους φορολογούμενους φορολογείται λόγω της άνετης πρόσβασης  στο Ε9 δείχνει διαχρονικά (κι αυτό αφορά κυρίως τις κυβερνήσεις του παρελθόντος ) την αδυναμία και την ατολμία του κράτους να αναζητήσει άλλες πηγές φορολογίας που απαιτούν πολιτική βούληση, γνώση του αντικειμένου και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.


Τώρα όσον αφορά ανακοίνωση της παράταξης του απελθέντος Δημάρχου που αναφέρεται στα οικονομικά του Δήμου μας, που ενώ ουσιαστικά δέχεται την καλή κατάσταση τους, εκτιμά ότι την παρελθούσα περίοδο χρησιμοποιήθηκε στην αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών η μέθοδος της δημιουργικής λογιστικής .


Θα ήθελα να παρακαλέσω να μην χρησιμοποιούνται στον δημόσιο διάλογο τέτοιου είδους εκφράσεις που ούτως ή άλλως δεν ισχύουν στην πράξη αλλά προκύπτουν από το σύνδρομο του αντιπολιτευτικού καθήκοντος και της μη δημιουργικής αγνοίας


Νίκος Σόβολος


Οικονομολόγος - Πολιτικός Επιστήμονας / Μέλος Δ.Σ. ΠΑΙΣΔΑΠ

Νεότερη Παλαιότερη