Η Εφη Καψοκεφάλου δίνει απαντήσεις για τα θέματα των ΠΑΙΣΔΑΠ που απασχόλησαν την επικαιρότητα

kapsokefalouΤις τελευταίες ημέρες οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Αγίας Παρασκευής βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής λόγω της ψήφισης του Ισολογισμού του Νομικού Προσώπου για το 2013 και τη σημείωση των ορκωτών ελεγκτών λογιστών πως δεν είχαν λογιστικοποιηθεί για τη χρήση του 2012 έσοδα ύψους € 93.033.50 και του 2013 € 9.340,51.


Το Agiaparaskevi-guide.gr είχε επικοινωνία με την τ. Πρόεδρο των ΠΑΙΣΔΑΠ, δημοτική σύμβουλο και μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ, Ευπρέπεια Καψοκεφάλου, η οποία επιθυμεί να ενημερώσει τους δημότες τόσο για το παραπάνω ζήτημα όσο και εκείνο των ενσήμων που είχε απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν την επικαιρότητα. Τα όσα αναφέρει η κ. Καψοκεφάλου είναι αρκετά ενδιαφέροντα και χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης από τους αναγνώστες.


Κα Καψοκεφάλου τα ξαναλέμε πάλι στο Agiaparaskevi-guide.gr σχεδόν τρία χρόνια μετά, με εσάς σε ένα διαφορετικό πλέον ρόλο.


Είναι χαρά να με φιλοξενείτε στην ιστοσελίδα σας και θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί μου δίνετε τη δυνατότητα να ενημερώσω τον κόσμο τι ακριβώς έχει συμβεί αλλά και για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλα ως πρόεδρος των Παιδικών μας Σταθμών για να επιλυθούν τα ζητήματα.


Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τι έχει συμβεί με το ζήτημα των μη λογιστικοποιημένων εσόδων των € 93.033.50 για το 2012 και των € 9.340,51 για το 2013. Έχουν εισπραχθεί τα χρήματα αυτά ή έχουν χαθεί για το νομικό πρόσωπο;


Καταρχήν επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω ότι πάντα υπάρχει μια υστέρηση στα έσοδα των τροφείων. Θέλετε γιατί κάποιοι είναι ασυνεπείς είτε λόγω ανωτέρας βίας. Επίσης όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στο έγγραφο που σας παραθέτω, υπήρχε ανέκαθεν ένα σημαντικό ζήτημα το μήνα Ιούλιο, αλλά και γενικά από το Πάσχα και μετά, για τα παιδιά που αποφοιτούν από το προνήπιο καθώς αυξάνεται ο αριθμός των γονέων που κακώς δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή τους.


paid2


Τι συνέβη λοιπόν το 2012 κ. Καψοκεφάλου;


Το 2012 ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση. Πριν όμως σας αναφέρω επακριβώς τι συνέβη, να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας πως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών πρέπει να έχει εισπραχθεί και είναι άδικη η παράλληλη στοχοποίηση αρκετών γονέων που παρουσιάζονται ως ασυνεπείς.


Τι εννοείτε;


Το Δεκέμβριο του 2012 αντιμετωπίσαμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στο Νομικό Πρόσωπο. Όπως γνωρίζετε δε διαθέτουμε δικό μας αυτόνομο λογιστήριο. Για αυτό όλα τα προηγούμενα χρόνια το τμήμα της Γραμματείας μας είχε ουσιαστικά κατανεμηθεί επιμέρους για να μπορούμε να παρακολουθούμε ορισμένες βασικές λειτουργίες. Με αυτό τον τρόπο είχαμε και δύο άξιες εργαζόμενες που παρακολουθούσαν τις εγγραφές και τα τροφεία. Να σας πω εδώ πως η μια εργαζόμενη ήταν εμπειρότατη καθώς επιτελεί αυτά τα καθήκοντα από την εποχή που ήμουν πρόεδρος της ΔΕΒΣΑΠ επί Αντώνη Σιδέρη και εξακολουθεί να έχει τις ίδιες αρμοδιότητες. Τότε όμως η συγκεκριμένη εργαζόμενη απουσίασε αναγκαστικά για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους υγείας ενώ η δεύτερη υπάλληλος συνταξιοδοτήθηκε. Αυτό όπως κατανοείτε δημιούργησε ένα κενό και μείζον πρόβλημα στην παρακολούθηση των εσόδων μας για το μήνα αυτό. Ενώ λοιπόν οι γονείς πλήρωναν τα τροφεία, δεν εκδίδονταν οι αντίστοιχες διπλότυπες βεβαιώσεις για κάποιο διάστημα.


Και δικαιολογείται αυτό το ποσό των € 93.033.50 να οφείλεται σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες.


Βεβαιότατα. Αναλογιστείτε ότι το Νομικό μας Πρόσωπο είχε ετήσιες εισπράξεις από τροφείο περί τα € 1,1 εκ. που αν το διαιρέσουμε σε έντεκα μήνες λειτουργίας προκύπτει ένα ποσό της τάξης των € 100.000,00 μηνιαίως.


Αν μελετήσετε τον πίνακα που σας παρέθεσα θα διαπιστώσετε πως και το 2013 και το 2014 οι υστερήσεις στα έσοδα είναι πρώτον σε απολύτως ελεγχόμενα επίπεδα δεδομένων των οικονομικών μας μεγεθών, που όπως σας είπα και νωρίτερα κλιμακώνονται κατά το μήνα Ιούλιο.


Αυτή λοιπόν η ας την αποκαλέσουμε ελεγχόμενη υστέρηση σε συνδυασμό με το ότι το τμήμα μας που παρακολουθεί την πορεία των τροφείων ουσιαστικά έμεινε ορφανό το Δεκέμβριο του 2012 και ως εκ τούτου δε βεβαιώθηκαν τα εισπραχθέντα τροφεία δημιούργησαν το λογιστικό αυτό πρόβλημα.


Όπως γνωρίζετε ο Ισολογισμός είναι η απεικόνιση της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, δηλαδή της 31ης Δεκεμβρίου 2012, με τα μέχρι εκείνη την ημερομηνία κι ας έγινε αργότερα χρονικά.


Δηλαδή εννοείτε πως παρά το ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να έχουν εισπραχθεί ωστόσο δεν μπορούν να παρουσιαστούν στον ισολογισμό του 2012.


Ακριβώς. Και επιτρέψτε μου να βγάλω εδώ ένα προσωπικό παράπονο απέναντι σε κάποιους συναδέρφους, ίσως κι εσάς (γέλια) διότι ειλικρινά δεν πιστεύω ότι έχουν απωλεσθεί έσοδα όπως αφήνεται να εννοηθεί. Υπήρξε μια ιδιαίτερη περίπτωση, πραγματικά ανωτέρα βία, εσείς γνωρίζετε πολύ καλά από την εμπειρία σας τα προβλήματα των παιδικών σταθμών διαχρονικά με την έλλειψη προσωπικού, αλλά έσπευσαν ορισμένοι να το εκμεταλλευθούν. Εντάξει αν θέλετε να κατηγορήσετε εμένα κάντε το, αν θέλετε να αναλάβω μέρος ευθύνης ότι δεν είχα ξεκάθαρη εικόνα ποια ήταν τα οφειλόμενα μέχρι το Δεκέμβριο του 2012, να το αναλάβω, αν και όπως γνωρίζετε οι ΠΑΙΣΔΑΠ παίζουν σε σαφώς μεγαλύτερα ποσά εισπράξεων μηνιαίως και ο μήνας αυτός είναι που δημιούργησε το ζήτημα. Πάντως τα χρήματα αυτά θα επαναλάβω ότι αισθάνομαι βέβαιη πως έχουν εισπραχθεί και νομίζω ότι αυτό είναι που ενδιαφέρει τον κόσμο και κυρίως τους συνεπείς γονείς.


Επίσης θα ήθελα να σας παραθέσω κι ένα ακόμη έγγραφο, συνοδευτικό του παραπάνω πίνακα που χορηγήσαμε στη σημερινή πρόεδρο κ. Δημητρίου μετά τις εκλογές το οποίο υπογράφει η διευθύντρια του οικονομικού μας τμήματος και αναφέρονται λεπτομερώς τα οφειλόμενα τροφεία για το 2013 και το 2014 μέχρι τον Ιούλιο.


paid1


Κα Καψοκεφάλου μπορούν να εντοπιστούν όσοι ακόμη χρωστούν;


Κοιτάξτε οι γονείς οι οποίοι οφείλουν πάνω από € 290,00 δεν είναι τόσοι πολλοί και συνεπώς αυτό που ρωτάτε είναι δυνατό σε εύλογο χρονικό διάστημα να εξακριβωθεί. Άλλωστε λίγο μετά παρέδωσα στην κ. Δημητρίου και ίσως αυτά ή ένα μέρος τους να έχουν ήδη καταβληθεί. Να προσθέσω ακόμη στο σημείο αυτό ότι ήδη από το 2012 ενημερώναμε με ειδική σημείωση στις φόρμες εγγραφής τους γονείς ότι σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, το Νομικό Πρόσωπο θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει στη δέσμευση των ΑΦΜ όταν τα ποσά υπερβαίνουν τα € 290,00. Βέβαια θα πρέπει η επιλογή αυτή να εφαρμόζεται μετά από ενδελεχή έλεγχο και όχι άκριτα διότι η σημερινή συγκυρία είναι πολύ δύσκολη και οφείλουμε να διαχωρίσουμε όσους συνδημότες μας αντιμετωπίζουν μια ανωτέρα βία από τους κακοπληρωτές.


Να έρθουμε και σε ένα άλλο θέμα κ. Καψοκεφάλου. Τι έχει συμβεί με τα ένσημα του ΙΚΑ και τα περίπου € 55.000,00 τα οποία αφορούσαν εισφορές παρελθόντων ετών;


Να σας εξηγήσω διότι και εδώ διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα περνώντας προς τα έξω την εικόνα ότι ως πρόεδρος επέδειξα αδιαφορία. Τίποτε δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια.


Όπως γνωρίζετε, ανέλαβα καθήκοντα τον Απρίλιο του 2011. Στα τέλη της χρονιάς με επισκέφθηκαν στο γραφείο μου εργαζόμενοι που προέρχονταν από τον πρώην ΙΒΣΑ. Με ενημέρωσαν ότι κατά την προηγούμενη διοικητική περίοδο είχαν πληρωθεί παραπάνω εισφορές από τις αναλογούσες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τόσο την επιβάρυνση τότε των ταμείων του πρώην ΙΒΣΑ και φυσικά να ζημιωθούν οι εργαζόμενοι αφού υποχρεώθηκαν σε μεγαλύτερες κρατήσεις. Το πως και από ποιους έγιναν αυτά τα λάθη, είναι μια ερώτηση που θα πρέπει κανείς να απευθύνει στις αμέσως προηγούμενες διοικήσεις του πρώην ΙΒΣΑ. Προσπαθούσα να βρω μια λύση διότι γνωρίζετε πως το κράτος είναι τόσο πολύπλοκο ώστε τίποτε να μην εύκολο. Όταν ανέλαβα τους ΠΑΙΣΔΑΠ βρήκα τότε έναν εξαιρετικό εργαζόμενο που προσπάθησα να κρατήσω με όποιους τρόπους μπορούσα, διότι είχε πραγματικά προσφέρει στο Νομικό μας Πρόσωπο. Ήταν ο μόνος που μπορούσε να επιλύσει το ζήτημα ώστε να υπάρξει ένας συμψηφισμός των παραπάνω χρηματικών ποσών που είχαν αποδοθεί με επόμενες οφειλές.


Δυστυχώς το καλοκαίρι του 2012 ο άνθρωπος αυτός προσελήφθη τελικά στο Δήμο ως σύμβουλος Δημάρχου. Παρακάλεσα επανειλημμένα το Βασίλη Ζορμπά να μας τον στείλει προσωρινά, για ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων ώστε να διευθετήσει το σύνθετο αυτό ζήτημα το οποίο έκρινα ως ιδιαίτερα σοβαρό.


Τον έστειλε;


Δυστυχώς όχι. Η απάντηση ήταν ότι ήταν «πολύτιμος για το δήμο». Μα και τα Νομικά Πρόσωπα, θα σας το πω ως διαχρονική παρατήρησή μου αυτό, είναι πολύτιμα για το Δήμο. Είναι αυτά που έρχονται σε άμεση επαφή με τους συνδημότες και τις υπηρεσίες που τους παρέχουν. Όμως, πάρα ταύτα, αντιμετωπίζονται ως παρακατιανοί. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι έπρεπε αντί για επίμονη, να ήμουν φορτική.


Βλέποντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να μας τον στείλει ο Δήμαρχος, πρότεινα στον ίδιο να βρούμε μια φόρμουλα να έρθει ορισμένα απογεύματα στους ΠΑΙΣΔΑΠ, κάτι που για απόλυτα σεβαστούς λόγους το αρνήθηκε. Κάπως έτσι πρότεινα στους εργαζόμενους να φέρουμε λογιστή απέξω και μου είπαν ότι θα το εξετάσουν.


Μετά χάσαμε τις εκλογές και ανέλαβε η νέα διοίκηση. Και εδώ οφείλω να ομολογήσω ότι ο σημερινός Δήμαρχος, ο Γιάννης Σταθόπουλος που διατήρησε και αυτός ως σύμβουλό του το συγκεκριμένο άνθρωπο, τον έστειλε αμέσως στους ΠΑΙΣΔΑΠ και πράγματι το ζήτημα λύθηκε.


Διακρίνουμε μια πικρία στον τόνο της φωνής σας.


Λογικό δεν είναι; Θα είχαμε επιλύσει το θέμα από το 2012 αν μας είχε παρασχεθεί η βοήθεια που ζητούσα.


Και με τις 55.000,00 ευρώ;


Αυτό οφείλεται σε ένα ανθρώπινο λάθος και ήρθε στο φως όταν ο σημερινός δήμαρχος τον έστειλε το σύμβουλο στην κ. Δημητρίου να βοηθήσει στο θέμα των παραπάνω εισφορών που είχαν πληρωθεί. Σε κάποια από τις επισκέψεις του στο ΙΚΑ, ενημερώθηκε πως την άνοιξη του 2014 δεν είχαν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές του πρώην ΙΒΣΑ για κάποιον μήνα. Τελικά τι είχε συμβεί; Από ανθρώπινο λάθος είχαν εκδοθεί δύο εντάλματα για την πληρωμή των ενσήμων με την αναφορά “Δήμος Αγίας Παρασκευής - ΠΑΙΣΔΑΠ“ αντί για τον πρώην ΙΒΣΑ. Τελικά διευθετήθηκε και αυτό. Και ειλικρινά πιστεύω ότι αυτή η ιστορία που εσείς αναδείξατε και ορθά γιατί δε γνωρίζατε τις συνθήκες, πρέπει να κλείσει εδώ.


Κα Καψοκεφάλου πριν κλείσουμε υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;


Ναι θα ήθελα να τονίσω την κόπωση που αισθανόμαστε όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά της Αγίας Παρασκευής. Γινόμαστε συχνά μάρτυρες αντιδικιών και αντεγκλίσεων στα Δημοτικά Συμβούλια σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσαμε να διαθέσουμε σε άλλα ζητήματα. Είναι ειλικρινά λυπηρό και ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία τόσα πολλά και σημαντικά εξελίσσονται στον τόπο μας αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Θα πρέπει να εξέλθουμε από το τέλμα.


Κα Καψοκεφάλου σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.


Κι εγώ σας ευχαριστώ και με την ευκαιρία να ευχηθώ στους αναγνώστες μας καλό μήνα και, αφού κοντεύει πλέον ο καιρός, Καλά Χριστούγεννα.

Νεότερη Παλαιότερη