Γιατί είναι σφάλμα η μείωση των δημοτικών τελών για λόγους πολιτικής

ypogeioi-kadoi

Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί κατά καιρούς το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής (και όχι μόνο) είναι το ζήτημα της μείωσης των δημοτικών τελών. Είναι προφανές ότι η απουσία του μεγέθους των έργων που θα έπρεπε να υπάρχουν σε αυτή την πόλη οδηγεί σε εύκολες πολιτικές μείωσης των δημοτικών τελών κατά ένα τέτοιο ποσοστό κάθε χρόνο ώστε τα πολιτικά πρόσωπα να μπορούν να το παρουσιάζουν αθροιστικά ως θετικό μέτρο καθ'όλη τη διάρκεια μιας θητείας.

του Στρατή Μαζίδη

Αυτό βέβαια είναι το πρόβλημα. Το μέτρο. Ενώ από μια κυβέρνηση είθισται να αναμένονται μέτρα, από τις δημοτικές αρχές προσδοκά κανείς έργα.

Μάλιστα πριν λίγους μήνες είχαμε και σχετική έντονη ρητορική του τέως δημάρχου γιατί η δημοτική αρχή δε μείωσε παραπάνω τα δημοτικά τέλη αφού υπήρχε στην άκρη ένα ποσό ως περίσσευμα που πλησίαζε τα € 3 εκ. Αυτό δυστυχώς είναι το φτωχό επίπεδο της πολιτικής στην πόλη.

Η νοοτροπία είναι «δώστε τα πίσω» και όχι επενδύστε! Επενδύστε για να επιστρέψετε περισσότερα αύριο.

Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι ανταποδοτικά, με την έννοια ότι αποτελούν αντιπαροχή για τις υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού που παρέχουν οι δήμοι. Τα τέλη καθορίζονται με βάση το εμβαδόν των στεγασμένων ή μη επιφανειών που ηλεκτροδοτούνται και χρησιμοποιούνται.

Αυτές οι μειώσεις του 5-6% επί της ουσίας ως ποσά είναι ψίχουλα.

Δεν είναι σύμπτωση το ότι και ο τ. δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Γαβράς είχε στηλιτεύσει τον πολιτικό λαϊκισμό της προσέγγισης αυτής κατά την προηγούμενη θητεία (δείτε εδώ).

Δεν είναι πολύ καλύτερο να επενδυθούν αυτά τα χρήματα σε υποδομές;

Ήδη είδαμε ένα δείγμα γραφής με τον προσανατολισμό του αρμόδιου αντιδημάρχου να φέρει στην πόλη βυθιζόμενους κάδους που και αυτό θα χρειάστει, φαντάζομαι, μεγάλο διάστημα για να υλοποιηθεί ενώ παράλληλα θα έπρεπε να είναι η αρχή μιας τέτοιας πορείας επενδύσεων. Ωστόσο κάποιοι μίλησαν για σπατάλες μπροστά σε ένα ποσό μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ που όμως θα συντελέσει στην αλλαγή της όψης της πόλης. Άλλωστε η λογική δε λέει πως τα ποσά αυτά θα αντληθούν από αυτό το πλεόνασμα; Είναι δηλαδή όμορφο θέαμα να αποτελεί η πλατεία Αγίας Παρασκευής εκθεσιακό κέντρο πολύχρωμων μουτζουρωμένων (αρκετές φορές) κάδων;

Σε κάθε περίπτωση όμως χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα. Πχ ηλεκτροφωτισμός στους δρόμους με μικρά φωτοβολταϊκά που θα μειώσουν την κατανάλωση του ρεύματος. Ή ανανέωση του στόλου των απορριματοφόρων με νέες σύγχρονες μονάδες, μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας και χαμηλότερης κατανάλωσης σε καύσιμο.

Συμπερασματικά είναι πολύ θετικότερο να αναζητήσουμε να αξιοποιηθούν τα πλεονάσματα αυτά σε επενδύσεις που θα επιφέρουν βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και περιορισμό των εξόδων ώστε αύριο να επιτευχθούν μεγαλύτερα πλεονάσματα και κατά συνέπεια υψηλότερες ποσοστιαίες μειώσεις των δημοτικών τελών που ίσως και ως αριθμοί να ήταν πιο αισθητοί.

 
Νεότερη Παλαιότερη