Μπορεί η επιστήμη να έχει κάνει άλματα, ωστόσο δεν έχει να επιδείξει μία θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Τώρα, όμως, Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να αναπτύξουν μία μέθοδο που παρεμβαίνει στον κώδικα των ιών του κοινού κρυολογήματος, αποτρέποντας τον πολλαπλασιασμό τους.




Μπορεί, βέβαια, η «μέθοδος» να βρίσκεται ακόμη σε θεωρητικό στάδιο, ωστόσο οι ίδιοι θεωρούν ότι θα πετύχουν και την πρακτική εφαρμογή και τεκμηρίωσή της.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Λιντς και της Υόρκης, χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό για την ανάλυση του RNA των ρινοϊών εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν τον πολλαπλασιασμό τους και θα τους οδηγήσουν στον θάνατο.

Έτσι, θα σταματήσει η εκδήλωση του κοινού κρυολογήματος και η μετάδοσή του από άτομο σε άτομο.

«Βρήκαμε το σύστημα κωδικοποίησης που χρησιμοποιούν οι ρινοϊοί μεταξύ τους και καταφέραμε όχι μόνο να αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους, αλλά και να τα παρακάμψουμε και έτσι να σταματήσουμε την κυριαρχία του ιού στον οργανισμό μας», εξηγεί ο Δρ Ρεϊντουν Τβαροκ, από το τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Υόρκης.

Η μέθοδος, που ονομάστηκε «Αίνιγμα» από την ομώνυμη μηχανή των Ναζί που κωδικοποιούσε τα μηνύματα που αντάλλασσαν οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη θεραπειών για μία ευρεία γκάμα ασθενειών.


Νεότερη Παλαιότερη