Ο πολιτικός χάρτης της Αγίας Παρασκευής και τα πρώτα συμπεράσματα

ekloges2015

Έχοντας πλέον ολοκληρωθεί η επίσημη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών στο Δήμο Αγίας Παρασκευής μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάποιες πρώτες διαπιστώσεις - συμπεράσματα.

Του Στρατή Μαζίδη

Είχαμε 63 εκλογικά τμήματα και 37.669 εγγεγραμμένους εκ των οποίων προσήλθαν στις κάλπες 28.717, δηλαδή μια αύξηση περίπου 5% σε σχέση με τους 27.152 των Ευρωεκλογών του περασμένου Ιουνίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια σημαντική νίκη. Παρά τη μικρή διαφορά σε ποσοστό από τη Νέα Δημοκρατία έχει ιδιαίτερη αξία η αύξηση των ψήφων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, με τον πρώτο να εκτινάσσεται από τις 7.272 στις 9.300 ψήφους, ενώ η ΝΔ από τις 6.956 απέσπασε 8.729 ψήφους.

Το ΠΟΤΑΜΙ με 2723 ψήφους είναι ξεκάθαρα η τρίτη δύναμη στην πόλη. Αν το κόμμα αυτό δεν εξελιχθεί σε νέα ΔΗΜΑΡ, αποκτήσει ομοιογένεια και δεν αποδειχθεί κόμμα τράνζιτ λόγω αυτών που το συνθέτουν, θα δούμε αρκετούς να προσπαθούν να το προσεταιριστούν αλλά θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν θα αναδειχθούν νέα πρόσωπα στα πράγματα της πόλης.

Η τέταρτη θέση είναι υπόθεση για τρεις, ΧΑ - ΚΚΕ και ΑΝΕΛ απέχουν μεταξύ τους μια χούφτα ψήφων.

Το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε σημαντικά.

Η ΔΗΜΑΡ πλέον δεν υπάρχει, όπως και σε ευρύτερη πολιτική κλίμακα. Από τις 419 ψήφους και το 1,58% του Μαΐου, υποχώρησε στις 199 και το 0,71%.

Το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου απλά δεν υπάρχει. Ίσα που κατάφερε στο τέλος της αναμέτρησης να υπερκεράσει την Ενωση Κεντρώων με μόλις 6 ψήφους διαφορά. Μια οικογένεια παραπάνω δηλαδή.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διατήρησε τις δυνάμεις της υποχωρώντας κατά τι σε σχέση με το Μάιο.

Ένωση Κεντρώων και Τελεία είχαν μια αξιοπρεπέσταση παρουσία, όπως και σε πανελλαδική κλίμακα.

 

 
Νεότερη Παλαιότερη