Κερδισμένες 4.000 πόλεις και η Αγία Παρασκευή από τις αλλαγές στο φόρο ακινήτων

akinitaΟι συνέπειες από τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής - Μείωση της φορολογητέας αξίας από 30 έως 90% για κάποιες κατηγορίες

4.000 περιοχές κερδίζουν από τις αλλαγές στο φόρο ακινήτων - Για ποια ακίνητα και οικόπεδα βγαίνει λιγότερος ΕΝΦΙΑ




Του Κωστή Πλάντζου

Μέχρι και 90% μείωση στην φορολογητέα αξία εκτός αλλά και εντός σχεδίου ακινήτων κρύβουν οι αλλαγές στον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας –ΕΝΦΙΑ.

Με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Χαρδούβελης, στο «παρά πέντε» της έκδοσης των εκκαθαριστικών για την πληρωμή του νέου αυτού φόρου, αλλάζουν άρδην οι παράμετροι υπολογισμού του φόρου για περισσότερες 4.000 κωμοπόλεις και οικισμούς της χώρας.

Επιπλέον στις περιπτώσεις που τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν επαρκούν για τον ορθό υπολογισμό της φορολογητέας αξίας και τον σωστό υπολογισμό του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ, τα ακίνητα θα αντιμετωπίζονται από το υπουργείο με τον πιο ευνοϊκό για τους φορολογούμενους τρόπο, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι χαμηλότεροι δυνατοί συντελεστές προσδιορισμού της αντικειμενικής τους αξίας.

Υπολογίστε εδώ το φόρο ακινήτων

Συγκεκριμένα:

-          Μείωση έως 40% προκύπτει  για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν  στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων από το έτος 2011, αφού αν δεν υπάρχει τιμή Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου, η αξία θα πολλαπλασιάζεται με Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου 0,60 αντί 1,00.

-          Μείωση έως και 90% επί της φορολογητέας αξίας και συνακόλουθα σημαντική μείωση του αναλογούντος ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκύπτει και από τροποποιήσεις στους πίνακες υπολογισμού της φορολογητέας αξίας ορισμένων οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων αλλά εντός των ορίων οικισμών.

-          Σημαντικές μειώσεις έως 30% αναμένεται να προκύψουν και για ορισμένες αστικές ζώνες της χώρας όπου για τον προσδιορισμό των Συντελεστών Αξιοποίησης Οικοπέδου απαιτείται βεβαίωση της Πολεοδομίας. Πρόκειται για οικόπεδα σε μεγάλους δήμους της χώρας, όπως οι δήμοι Αθηναίων, Αιγάλεω, Περιστέρι, Ταύρος, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, η Κηφισιά, η Αγία Παρασκευή, τα Σπάτα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, τα Τρίκαλα και η Πρέβεζα.

Υπολογίστε εδώ το φόρο για αγροτεμάχια




Νεότερη Παλαιότερη