Πρωτοποριακό σύστημα παρκαρίσματος εξοικονομεί χρόνο, καύσιμο και αποτρέπει μποτιλιαρίσματα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση από το μέλλον όσον αφορά τη διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος των πόλεων έρχεται να προσφέρει η ξένη εταιρεία Libelium με το σύστημα Smart Parking Sensor latform το οποίο θα μπορούσε να καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο διαχείρισης της καθημερινότητας.

stratis  του Στρατή Μαζίδη

Μολονότι η ελληνική πραγματικότητα φαντάζει ακόμη μακριά από μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο μπορούμε να κάνουμε μια μικρή περιήγηση στο SPSP.

Το σύστημα όπως παρατηρείται βασίζεται στη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και τη συγκέντρωσή τους σε μια κοινή βάση στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση τόσο οι δημοτικές αρχές όσο και οι οδηγοί.

Ο ειδικός σένσορας που έχει βυθιστεί στην άσφαλτο ενεργοποιείται αμέσως μόλις εισέλθει ή εξέλθει όχημα ή δίκυκλο στην καθορισμένη περιοχή δίνοντας σήμα στον αναμεταδότη που μπορεί να είναι τοποθετημένος στις κολώνες ηλεκτροφωτισμού.

smart_parking_sensor_board-recortada-med

Η εγκατάσταση ενός τέτοιο συστήματος δίνει τη δυνατότητα σε ένα δήμο να έχει ακριβή εικόνα της κατάστασης των δρόμων στους οποίους έχει εγκατασταθεί το σύστημα όσον αφορά τις διαθέσιμες θέσεις παρκαρίσματος και στους οδηγούς τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να επιλέξουν ή να αποφύγουν κάποια μετακίνηση εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα (καύσιμα) και φυσικά επιβαρρύνοντας λιγότερο το περιβάλλον.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του SPSP το οποίο παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2011 σε σχετική έκθεση συστημάτων με αισθητήρες στο Ιλινόις των ΗΠΑ είναι και το γεγονός ότι όπως τοποθετείται, έτσι παραμένει για χρόνια καθώς τροφοδοτείται από μπαταρίες με διάρκεια ζωής τα πέντε χρόνια.

Όσο κι αν μια τέτοια εφαρμογή αποτελεί μακρινό όνειρο, δε θα ήταν πολύ χρήσιμη στην Αγίου Ιωάννου;
Νεότερη Παλαιότερη