Νίκος Σόβολος: Με τον πολίτη συμμέτοχο κι όχι θεατή

xeria

Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας με έκαναν να τοποθετήσω αυτή την πρόταση ως κεντρικό ζήτημα που με εκφράζει προσωπικά ως υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές στην πόλη μας την Αγία Παρασκευή.

sovolosΣήμερα ζούμε σε μια πόλη που αγαπάμε και επιλέξαμε να κατοικούμε, της οποίας οι πολίτες αισθάνονται ότι βρίσκονται στο περιθώριο των αποφάσεων που παίρνονται από άλλους γι' αυτούς χωρίς αυτούς.

Βέβαια αυτό ισχύει και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Στα πλαίσια μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και κάτω από τις επιταγές της τρόικας παίρνονται αποφάσεις που είναι εχθρικές για το κοινωνικό σύνολο, για όλους μας.

Εκεί που όμως θα περίμενε κανείς να υπάρχει ευαισθησία απέναντι στον πολίτη, γιατί θεσμικά βρίσκεται πιο κοντά του, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και πιο συγκεκριμένα ο Δήμος μας.

Κι όμως εκτιμώ ότι οι Δημοτικές αρχές της πόλης μας τα τελευταία χρόνια δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να προχωρήσουν σε πολιτικές πρωτοβουλίες με τις οποίες θα καταστούσαν τους πολίτες τουλάχιστον ενήμερους της σκοπιμότητας των όποιων αποφάσεων τους.

Γιατί η ενημέρωση των πολιτών είναι το πρωταρχικό στοιχείο συμμετοχής.

Η παρούσα Δημοτική αρχή όχι μόνο δεν ενημερώνει στοιχειωδώς τους πολίτες αλλά είναι εχθρικά διακείμενη απέναντι σε κάθε αίτημα τους κι απέναντι στα ζητήματα που θέτουν οι αιρετοί εκπροσώποι των φορέων και των συλλογικοτήτων τους.

Η πολιτική αυτή στοιχειοθετεί προφανές έλλειμμα δημοκρατίας στην πόλη μας.

Στην πόλη μας ο πολίτης με απόφαση της Δημοτικής αρχής έχει τοποθετηθεί στην θέση του θεατή των εξελίξεων.

Είναι η ώρα που η πολιτική αυτή πρέπει να ανατραπεί και θα ανατραπεί.

Οι πολίτες θα ενημερώνονται τακτικά από την επόμενη Δημοτική αρχή για τα προβλήματα που τους απασχολούν και θα έχουν αποφασιστικό λόγο για τις λύσεις που προτείνονται.

Οι προϋπολογισμοί του Δήμου θα συζητούνται σ' όλες τις γειτονιές της πόλης μας και οι πολίτες θα αποφασίζουν πως θα κατανέμονται κατά προτεραιότητα οι όποιοι διαθέσιμοι πόροι.

Η Δημοτική αρχή θα λογοδοτεί για την πολιτική της στους πολίτες σε συγκεκριμένα τακτά και γνωστά από την αρχή χρονικά διαστήματα.

Θα επανασυσταθούν τα συμβούλια γειτονιάς σε κάθε συνοικία της πόλης μας.

Η ανάγκη σύναψης ενός κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ των φορέων των πολιτών και γενικότερα της κοινωνίας από τη μια μεριά και της τοπικής αυτοδιοίκησης από την άλλη είναι πέραν των άλλων μια αναγκαία συμφωνία για την αντιμετώπιση της οικονομικής κοινωνικής αλλά και πολιτισμικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας και του προβλήματος της ανεργίας.

΄Ετσι «ο πολίτης θα γίνει συμμέτοχος κι όχι θεατής»

Γι αυτό λοιπόν «ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» και δήμαρχο το Γιάννη Σταθόπουλο.

 

niki_logo*Νίκος Σόβολος πολιτικός επιστήμων - οικονομολόγος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη ΝΙΚΗ των ΠΟΛΙΤΩΝ της Αγίας Παρασκευής.

Δείτε το βιογραφικό του κου Σόβολου
Νεότερη Παλαιότερη