Για ποια ανεξαρτησία μιλάμε; Του Πάνου Γκόνη

independent


Σε προηγούμενο κείμενό μου (Γιατί η ψήφος όλων είναι αναγκαία) είχα υποσχεθεί πως θα ασχοληθώ με τα δημοτικά σχήματα της πόλης μας και με την κακώς εννοούμενη ανεξαρτησία ορισμένων εξ αυτών. Είναι γεγονός πως τις τελευταίες εβδομάδες ακούμε να γίνεται συχνά λόγος για την ανεξαρτησία των διαφόρων παρατάξεων που ζητάνε την ψήφο μας, χωρίς αυτό να αποτελεί νέο φαινόμενο. Κάθε φορά που αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στη κεντρική πολιτική σκηνή παρατηρείται η τάση να σπεύδουν να δηλώσουν αυτόνομοι και ανεπηρέαστοι εκείνοι που μέχρι πρότινος αναζητούσαν εναγωνίως κάποιο επίσημο χρίσμα. Το 2006 και το 2010 ένα χρίσμα του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ ήταν ικανό να «δώσει» τον Δήμο σε όποιον το είχε, μόνο που ως αντάλλαγμα «ζητούσε» την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, που στις περισσότερες των περιπτώσεων αποδείχθηκαν καταστροφικές για τον τόπο και την πόλη. Τόσο η δυνατότητα να σπαταλάς αφειδώς το δημόσιο χρήμα, όσο και, στον αντίποδα, ο εξαναγκασμός να συρρικνώνεις τις ανάγκες των δημοτών σου για να ξεπληρώσεις τα χρέη οδηγούν αναπόφευκτα στο χάος. Ειδικά όταν και οι δύο παραπάνω επιλογές εφαρμόστηκαν από τους κ.κ. Γιαννακόπουλο και Ζορμπά χωρίς μέτρο και κυρίως δίχως όραμα εξυπηρετώντας τελικά μόνο εκείνα τα συμφέροντα που τους υποδείκνυαν οι εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές, τότε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το απόλυτο χάος. Για τι είδους ανεξαρτησία μιλάνε λοιπόν;


Ως Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση εμφανίζεται επίσης και η «Νίκη των Πολιτών Αγίας Παρασκευής», της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος. Η συγκεκριμένη κίνηση πολιτών στηρίζεται επίσημα από τρία κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι Πράσινοι) αλλά, παράλληλα, τυγχάνει της εμπιστοσύνης και μιας μεγάλης μερίδας ανένταχτων ανθρώπων που προέρχονται από τελείως διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Η καθημερινή και πολύχρονη προσπάθεια που καταβάλλεται στο εσωτερικό της «Νίκης» ώστε να συγκλίνουν οι τόσο διαφορετικές απόψεις, γίνονται καταφανείς στη Διακήρυξη των Αρχών, στη στελέχωση του ψηφοδελτίου και πολύ περισσότερο στο τελικό μας πρόγραμμα, που θα καταθέσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπου εμφανίζεται το πραγματικό ενδιαφέρον για τους/τις πολίτες/τισσες της Αγίας Παρασκευής. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν σαφώς την ανεξαρτησία της εν λόγω παράταξης, ειδικά όσο επιμένουμε στην παρούσα φάση, να χρησιμοποιούμε την έννοια του ανεξάρτητου για να υποδηλώσουμε τη μη εξάρτηση από συγκεκριμένους κομματικούς φορείς. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως η ίδια η λέξη ανεξαρτησία παραπέμπει συνειρμικά σε άκρως συγκρουσιακές συνθήκες, αφού σε όποια κείμενα έχει εμφανιστεί διαχρονικά ταυτίζεται με τον αγώνα ενάντια σε συμφέροντα και καταστάσεις υποταγής (Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, των ΗΠΑ κ.λπ.). Θα καταφέρει άραγε η «Νίκη των Πολιτών» να υλοποιήσει στην πράξη αυτή την πτυχή της ανεξαρτησίας, θα μπορέσει να σταθεί αρωγός σε εκείνους τους ανθρώπους που καθημερινά φτωχοποιούνται, θα υποστηρίξει έμπρακτα ότι τα δημόσια αγαθά ανήκουν σε όλους/ες, θα εναντιωθεί σε συμφέροντα που υποθηκεύουν το μέλλον της πόλης και του τόπου γενικότερα; Εμείς στο πρόγραμμά μας δεσμευόμαστε πως όλα αυτά θα τα πράξουμε, δεν απομένει παρά μόνο από την ιστορία να μας κρίνει.


Θέλω να ελπίζω πως οι δημότες/τισσες θα διακρίνουν την ουσιαστική ανεξαρτησία και τελικά θα επιλέξουν να ψηφίσουν δημοτικό σχήμα με κριτήριο το πρόγραμμα και τη δυνατότητα εφαρμογής του. Στη δική μας παράταξη υπάρχουν άτομα που προτάσσουν στην πράξη τον λόγο έναντι της εικόνας, είναι εκείνα τα άτομα που δούλεψαν ενεργά για το πρόγραμμά μας και δεν είχαν ως κύριο μέλημά τους την αυτοπροβολή. Θα μου επιτρέψετε αυτή ακριβώς η αντιπαράθεση μεταξύ εικόνας και λόγου να είναι το επόμενο κείμενό μου σε ετούτη την εκλογική συνέχεια.


 


* Ο Πάνος Γκόνης είναι εκδότης βιβλίων, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου Αγίας Παρασκευής, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής, μέλος της Γραμματείας και συντονιστής Προγράμματος της «Νίκης των Πολιτών Αγίας Παρασκευής».

Νεότερη Παλαιότερη