Το παράδειγμα στη Βαυαρία : Όταν η διαδημοτική συνεργασία δεν είναι για «φάγωμα» χρημάτων, ταξιδάκια και ρουσφέτια

sinedrio_kede_komotiniΠαρότι η ίδια η χώρα  και ειδικότερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, διέρχονται στον τόπο μας , τη μεγαλύτερη κρίση σ’ όλα τα επίπεδα, που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα, εν καιρώ Ειρήνης, ωστόσο παραμένουν παντελώς αναξιοποίητα όλα  εκείνα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. Εκείνα, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη υπέρβασή της, σε σταθερά θεμέλια και δημιουργώντας σημαντικές «υπεραξίες»για το μέλλον.

Ένα απ’ αυτά τα εργαλεία είναι τα χρηματοδοτικά προγράμματα ευρωπαικών οργανισμών .

Μέρι τώρα ο προσανατολισμός της Αυτοδιοίκησης είναι σχεδόν μονομερής  στο ΕΣΠΑ. Και μάλιστα σε δράσεις που δεν απαντούν στο καίριο πρόβλημα της κρίσης, στην οικονομία. Αλλά,  σε αντιλήψεις και προτεραιότητες προηγούμενων δεκαετιών. Όπως οι περιβόητες ελληνικές ανακατασκευές πεζοδρομίων και πλατειών ή επανακατάρτισης εργαζομένων σε …θεωρητικό επίπεδο.

Όλα αυτά, δεν είναι τυχαία, με την τεράστια έλλειψη ενημέρωσης που έχει σήμερα το αυτοδιοικητικό προσωπικό της χώρας μας αλλά και οι δογματικές ιδεοληψίες που το διακατέχουν καθώς και οι ξεπερασμένες νοοτροπίες για το ρόλο που πρέπει να έχουν οι Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης.

Ακόμη και εκεί  όπου φαίνεται ότι «κάτι πάει να γίνει», όπως οι Διαδημοτικές Συνεργασίες, αποδεικνύεται ότι αυτό που συμβαίνει τελικά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μετατροπή τους σε «μαγαζάκια» εξυπηρέτησης ρουσφετιών, ιδιοτελών συμφερόντων και έλλειψης ουσιαστικού έργου παρά τα τεράστια ποσά που δαπανούν.

Στον αντίποδα όλων αυτών είναι τα όσα συμβαίνουν στην Αυτοδιοίκηση της Ευρώπης.

XPER-REGIO

Στη Βαυαρία, 21 Δήμοι, δημιούργησαν κοινοπραξία για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στις περιοχές τους.

Με την χρήση Ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι δήμοι χρηματοδότησαν τοπικά φιλόδοξα projects και νέες ιδέες τοπικών επιχειρηματιών. Σταδιακά, κάθε ντόπιος επιχειρηματίας, θα μπορούσε να υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση της επιχειρηματικής του ιδέας στην κοινοπραξία, μέσω του δήμου ή της περιφέρειας.

Στις προτάσεις που προχωρούσαν, παρέχονταν δωρεάν συμβουλευτική για την ανάπτυξη της ιδέας και της δημιουργίας ενός αποδοτικότερου business plan. Οι local entrepreneurs που τα σχέδια τους επιλέχτηκαν, παρουσίασαν τα σχέδια τους σε μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων που τα αξιολόγησε. Τα σχέδια αυτά, κατά περίπτωση μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από  €5.000 έως και €100.000, με την συμμετοχή κυρίως Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Το πρόγραμμα αυτό, συνέβαλε σταδιακά στην δημιουργία 170 νέων εταιρειών και  400 νέων θέσεων εργασίας.

Σχετική αναφορά στο πρόγραμμα αυτό έκανε μιλώντας  σε εκδήλωση του Οικονομικού Κολλεγίου Αθηνών για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιχειρηματικότητα των νέων, ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

newsta.gr
Νεότερη Παλαιότερη