Ο Σωτήρης Ησαΐας στο SBC Channel

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης και πολιτικός επιστήμων Σωτήρης Ησαΐας στον οικονομικό τηλεοπτικό σταθμό SBC.


Η συνέντευξη έχει δύο σκέλη. Το πρώτος που καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο τμήμα αφορά τα της σημερινής οικονομικής συγκυρίας και το δεύτερο την εφαρμογή του Καλλικράτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Όσον αφορά τα οικονομικά ο κος Ησαΐας εκτιμά πως η δανειακή σύμβαση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για αποφυγή της χρεοκοπίας θεωρώντας πως το "κούρεμα" το οποίο άγγιξε το 84,8% θα βοηθήσει στους επόμενους προϋπολογισμούς και τον περιορισμό του ελλείμματος. Θεωρεί πως χρειάζονται προτάσεις δεκαετίας με δράσεις χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα φορολογία και άλλες οριζόντιες περικοπές αλλά περιορισμός των σπαταλών δίχως την τήρηση ισορροπιών, εκμετάλλευση της ΑΟΖ και της δημόσιας περιουσίας κατά τα πρότυπα του ΟΛΠ με την COSCO και αναπτυξιακά μέτρα.


Στα της τοπικής αυτοδιοίκησης αναλύει πως ο Καλλικράτης οικοδομήθηκε έχοντας υπόψη ένα άλλο μοντέλο και πραγματικότητα, πολύ διαφορετικά από αυτά του μνημονίου. Μολονότι παρατηρεί πως με βάση την ανισορροπία αυτή οι δήμοι οδηγούνται στην κατάρρευση υπογραμμίζει και τα θετικά όπως η εξοικονόμηση πόρων (πετί τα 1,8 δις ευρώ) από τις συγχωνεύσεις δήμων, νομών και περιορισμού των νομικών προσώπων.


 

Νεότερη Παλαιότερη