Η αισιοδοξία και τα ωφέλη της

Οι δυσκολίες και αντιξοότητες της ζωής, αντιμετωπίζονται από κάποιους ως ευκαιρίες για να μάθουν περισσότερα. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, βλέπουν ευκαιρίες και αναμένουν ότι η επόμενη μέρα θα τους φέρει κάτι καλύτερο.


Οι άνθρωποι που βιώνουν έτσι το δύσκολο δρόμο της ζωής, είναι οι αισιόδοξοι. Η ψυχοσύνθεση τους δεν τους επιτρέπει να μόνο να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα αναπόφευκτα προβλήματα αλλά παράλληλα τους προσφέρει πολλά άλλα ευεργετήματα όπως λιγότερο στρες και καλύτερη σωματική υγεία.


Οι άνθρωποι που στην ηλικία των 25 ετών είναι αισιόδοξοι, έχουν σημαντικά λιγότερα προβλήματα από τους απαισιόδοξους στις ηλικίες των 45 και 60 ετών.


Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από απαισιόδοξη ψυχοσύνθεση, παρουσιάζουν ψηλότερα ποσοστά μολύνσεων, προβλημάτων υγείας και μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων σε πιο μικρή ηλικία από ότι οι αισιόδοξοι.


Οι αισιόδοξοι βρέθηκαν σε διάφορες έρευνες να έχουν σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επίσης καρκινοπαθείς ασθενείς φαίνεται να έχουν καλύτερη εξέλιξη από ότι οι απαισιόδοξοι.


Όσο πιο θετικά βλέπουν οι αισιόδοξοι τις καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι, φαίνεται ότι τόσο πιο πολλή ενέργεια συσσωρεύεται που τους επιτρέπει να αγωνίζονται καλύτερα.


Η περισσότερη ενέργεια που συγκεντρώνεται εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη προσπάθεια, τους καθιστά πιο αποτελεσματικούς και αυτό πιθανόν να είναι η εξήγηση γιατί έχουν περισσότερες επιτυχίες από τους απαισιόδοξους.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται στην ερευνητική βιβλιογραφία, περιπτώσεις όπου σε αθλητές με απαισιόδοξη ψυχοσύνθεση, όταν τους δόθηκε αρνητική πρόγνωση για τα αθλητικά τους αποτελέσματα, είχαν τάση να έχουν και χαμηλότερες αποδόσεις.


Ακόμη ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των αισιόδοξων είναι η επιμονή. Η επιμονή είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη στόχων στη ζωή. Είναι γνωστά τα παραδείγματα αρχηγών ή επιχειρηματιών που ενώ έφτασαν στα χείλη της καταστροφής και της εξόντωσης, χάρις στις επίμονες, υπομονετικές και μακροχρόνιες προσπάθειες τους, κατάφεραν να μετατρέψουν τις αποτυχίες τους σε τεράστιες επιτυχίες.


Οι αισιόδοξοι υποφέρουν από λιγότερο στρες. Έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δικές τους δυνάμεις. Έτσι λειτουργούν και εργάζονται αναμένοντας επιτυχίες.


Αυτό τους επιτρέπει να χειρίζονται καλύτερα τις καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από ψηλά επιπεδα στρες. Βλέπουν τις αποτυχίες σαν δυσκολίες της διαδρομής που θα τις ξεπεράσουν και βιώνουν κάθε επιτυχία ως προάγγελο νέων επιτυχιών που θα έρθουν.


Η μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση που τους χαρακτηρίζει συνδυασμένη με περισσότερη διαθέσιμη ενέργεια, τους επιτρέπουν να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες που τους οδηγούν σε περισσότερες επιτυχίες στη ζωή.



Μαρία Γρίβα
Ψυχολόγος Μ. Sc.
Τηλ. Γραφ: 210 777 34 98, κιν: 6946 000 712
E-mail: mgriva1@hotmail.com

Νεότερη Παλαιότερη