Από το λαϊκισμό στον αυταρχισμό

Ο κατήφορος δεν έχει τέλος για την διοίκηση Ζορμπά. Παρά τις επισημάνσεις μας στις 15.12.2011 για «Λυπηρά φαινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο» και τους προβληματισμούς μας για την παραπέρα εξέλιξη στην λειτουργία του Δήμου, η κατάσταση δυστυχώς καθημερινά επιδεινώνεται.


Η υλοποίηση του Καλλικράτη αποδεικνύεται μεγάλο φορτίο για τους ώμους της σημερινής διοίκησης. Σήμερα πλέον γίνεται περισσότερο φανερό από ποτέ, πως η νίκη στις Δημοτικές Εκλογές δεν ήταν απόρροια θετικής ψήφου προς το πρόσωπο του κ.Ζορμπά, αλλά κυρίως αρνητική στις άλλες επιλογές που υπήρχαν.


Έτσι ανέτοιμη, με πολιτικό προσωπικό που δεν ήταν προετοιμασμένο να διοικήσει ανέλαβαν την τύχη της πόλης και την υλοποίηση της ούτως ή άλλως δύσκολης υπόθεσης την μεταρρύθμισης του Καλλικράτη. Η ανεπάρκεια μέρους του πολιτικού προσωπικού, που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα στις θέσεις ευθύνης, είναι πασιφανής. Η μοναξιά της εξουσίας την οποία βιώνει στον δημαρχιακό θώκο, οδηγεί τον δήμαρχο πλέον να μετέρχεται πολιτικάντικα εργαλεία για να καλύψει την γύμνια.


Ο λαϊκισμός, απόκτημα παλαιότερων χρόνων και κυρίαρχο χαρακτηριστικό του πολιτικού του προφίλ σήμερα, αποθεώνεται καθημερινά. Αλλά και αυτός έχει πεπερασμένα όρια και δυνατότητες για να αντιμετωπίσει το μέγεθος των προβλημάτων. Την θέση του τότε παίρνει ο αυταρχισμός. Προσπαθεί με αυτόν να καλύψει τα ακάλυπτα· την ανεπάρκεια, την ανικανότητα, την ελλιπή εκτέλεση των καθηκόντων, την ανυπαρξία πολιτικής για την διοίκηση και το μέλλον της πόλης, έτσι όπως αναδεικνύονται σε κάθε συνεδρίαση από την παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο από μέρος του πολιτικού του προσωπικού. Αυθαίρετα, αυταρχικά και μη νόμιμα, παρεμβαίνει στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, υπαγορεύοντας στο προεδρείο διαδικασίες και απαγορεύοντας στους αντιδημάρχους του να απαντούν στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, όπως έχουν υποχρέωση και καθήκον.


Η τελευταία έκδοση της αυταρχικής συμπεριφοράς του δημάρχου, είναι τα εξ ίσου λυπηρά φαινόμενα, που διαδραματίστηκαν στην συνεδρίαση της 14.3.2012. Σε μια καθ’ όλα ήρεμη συνεδρίαση, η αντιπολίτευση με τις ερωτήσεις των Κρητικίδη, Δημητρίου, Γαβρά, Γουργούλη, ανέδειξαν την ανεπάρκεια της διοίκησης να ασκήσει ακόμα και την απλή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Μπροστά στην πίεση που αισθάνθηκε από την τραγική αποκάλυψη, το καταφύγιο για τον δήμαρχο ήταν και το αποκορύφωμα της μέχρι σήμερα αυταρχικής συμπεριφοράς του. Στοχοποιώντας τους Γαβρά και Γουργούλη, τους χαρακτήρισε «χαβαλετζήδες» και «συστηματικούς κωλυσιεργητές». Τους κατήγγειλε πως στο δημοτικό συμβούλιο προσέρχονται για να «κάνουν χαβαλέ και μόνο χαβαλέ» και τέλος έδωσε την εντολή στον αντιδήμαρχο οικονομικών να μην δώσει «καμιά απάντηση» στις ερωτήσεις τους.


Αντιλαμβανόμαστε την θέση στην οποία βρέθηκε, δεν δικαιολογούμε με κανένα τρόπο την συμπεριφορά του.
Μάλλον το να εκφράσει κανείς την λύπη του για την συμπεριφορά του Δημάρχου δεν έχει πλέον καμιά αξία. Ίσως είναι προτιμότερο και περισσότερο ελπιδοφόρο να ευχόμαστε ο κατήφορος να πάρει τέλος και μέσα από μια αναδιάταξη του πολιτικού του προσωπικού, μήπως και προκύψει κάτι καλύτερο για την πόλη.


Μιχάλης Γαβράς
Δημοτικός Σύμβουλος
http://gavrasmichael.blogspot.com/
Νεότερη Παλαιότερη