Η ερωτική σχέση

Το ερωτικό ερέθισμα είναι πολύ δυνατό και ψευδές. Η παρουσία του άλλου/ άλλης, είναι συγκλονιστική και πολλά υποσχόμενη. Η ομορφιά πυροδοτεί τον ενθουσιασμό. Η ανάγκη να απολαύσει κανείς τον άλλο καλύπτοντας βαθειές βιολογικές, ψυχολογικές και υπαρξιακές ανάγκες τον/την αναστατώνει. Η ανάγκη κατοχής και απόλαυσης του άλλου παίρνει ονειρικές διαστάσεις.


Ο έρωτας είναι πρόσληψη του ονείρου ως πραγματικότητα. Έρωτας είναι η εσωτερικευμένη πεποίθηση ότι ο άλλος μπορεί να ικανοποιήσει βαθύτατες υπαρξιακές ανάγκες για επικοινωνία, σεξουαλικότητα, τρυφερότητα, στοργή, αγάπη.


Ο έρωτας θεμελιώνεται στο όνειρο. Στον έρωτα ο άλλος δεν ερμηνεύεται όπως πραγματικά είναι αλλά όπως φαίνεται και σύμφωνα με όσα μας εμπνέει.


H πραγματικότητα  του  ερωτευμένου  δεν  έχει  καμιά  απολύτως  σχέση  με το  φαινόμενο. Ο  άλλος  είναι  προσωπική  εσωτερικότητα  και  όχι αντικείμενο. Πίσω από την ωραιότητα, το χαμόγελο και την πρόσκαιρη, χαρούμενη διάθεση κρύβεται μια ύπαρξη γεμάτη αδυναμίες, ανάγκες, επιθυμίες, προσδοκίες, φιλοδοξίες


Το παράδοξο είναι ότι η ένταση της αμοιβαίας έλξης δεν έχει καμιά σχέση με την δυνατότητα πραγμάτωσης μια ικανοποιητικής σχέσης. Ο βαθμός ομορφιάς είναι ανεξάρτητος από το βαθμό ωριμότητας.


Όσο περισσότερο ο άλλος επενδύει συναισθήματα και προσδοκίες στην ερωτική σχέση τόσο περισσότερο απαιτεί να καλύψει τις ανάγκες του μέσα από τη σχέση. Ο σύντροφος προσλαμβάνει μαγικές διαστάσεις και ο ερωτευμένος θεωρεί ότι έχει όλες τις δυνατότητες για να τον ικανοποιήσει. Όσο πιο απόλυτος είναι ο έρωτας τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του.


Όταν η ερωτική έλξη γίνει σχέση αρχίζουν τα πρώτα σημάδια απογοήτευσης. Ο άλλος δεν έχει καμιά σχέση με την εξιδανικευμένη εικόνα. Τα όνειρα και οι προσδοκίες του ερωτευμένου δεν μεταβάλλουν την προσωπικότητά του άλλου ούτε και θεραπεύουν τις αδυναμίες του. Μέσα στη σχέση οι εραστές αποκαλύπτονται.


Για να μπορέσουν όμως να διατηρήσουν τον ερωτικό τους μύθο αποφεύγουν να συνειδητοποιήσουν ότι ο άλλος είναι ένας απλός άνθρωπος γεμάτος ανάγκες και αδυναμίες. Πιστεύουν ότι κάτι άλλο φταίει για την απογοήτευση που βιώνουν. Θεωρούν ότι ο άλλος είναι μεν ο ιδανικός άνθρωπος αλλά δεν προσπαθεί αρκετά για να στηρίξει τη σχέση και να τους ικανοποιήσει. Του αποδίδουν αρνητικές προθέσεις και προσπαθούν να τον πείσουν.


Το πέρασμα του χρόνου και ιδιαίτερα η εμπειρία της συμβίωσης αποκαλύπτουν αναγκαστικά την ψυχρή πραγματικότητα. Ο ερωτικός σύντροφος δεν είναι αυτό που νομίζαμε και πιστέψαμε. Αισθανόμαστε ότι μας εξαπάτησε και μας εκμεταλεύτηκε. Θεωρούμε ότι κάναμε λάθος επιλογή. Μετά από λίγο καιρό είμαστε και πάλι έτοιμοι να ξαναζήσουμε τον ερωτικό μύθο με ένα άλλο πρόσωπο. Για να οδηγηθούμε και πάλι στην απογοήτευση.


Αυτό που δεν αντέχουμε να παραδεχτούμε είναι η πραγματικότητα. Ότι δηλαδή είμαστε τραγικά μόνοι και χρειαζόμαστε να ζήσουμε την αγάπη μαζί με κάποιον άλλο άνθρωπο. Είμαστε γεμάτοι αδυναμίες όπως και ο σύντροφός μας. Καλούμαστε να δώσουμε ένα μεγάλο και συνεχή αγώνα για να μπορέσουμε να ζήσουμε μια αρμονική και υγιή σχέση. Ο άλλος δεν είναι αυτό που φαίνεται όπως και εμείς δεν είμαστε αυτό που φαινόμαστε. Ο άλλος θα φανερώσει όλες μας τις αδυναμίες και εμείς θα φανερώσουμε τις δικές του. Για να ζήσουμε αρμονικά χρειάζεται να τολμήσουμε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και τον άλλο για αυτό που είμαστε και όχι γι αυτό που νομίζουμε. Έτσι σιγά-σιγά με πολλά σκαμπανεβάσματα, κρίσεις, συγκρούσεις και απογοητεύσεις θα αρχίζουμε να απελευθερωνόμαστε από προσωπικούς μύθους και ανεδαφικές προσδοκίες και θα αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε τα αδύνατα σημεία μας μέσα από τη σχέση. Η συνεχής τριβή μας με τον άλλο  και η ανοιχτότητα στα πράγματα,θα μας δώσει την ευκαιρία να ωριμάσουμε και να αποδεσμευτούμε από τα λάθη και τις αδυναμίες μας.


Μαρία Γρίβα
Ψυχολόγος Μ. Sc.
Τηλ. Γραφ: 210 777 34 98, κιν: 6946 000 712
E-mail: mgriva1@hotmail.com

Νεότερη Παλαιότερη