Επιτέλους φάνηκε χαραμάδα συνεννόησης!

Άλλη μια θυελλώδης συνεδριάση του Δημοτικού Συμβουλίου έλαβε χώρα χθες βράδυ όπου η παρουσία αρκετών γονέων από το 2ο Γυμνάσιο για το ζήτημα του θεατρολόγου απεδείχθη ικανό δέλεαρ ώστε να έχουμε εκατέρωθεν μια ακόμη γερή κόντρα ανάμεσα στη διοίκηση και την αντιπολίτευση, η οποία όπως αναμενόταν τράβηξε σε χρονική διάρκεια.


Το πρώτο βασικό θέμα ήταν η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2012 όπου η αντιπολίτευση εστίασε την κριτική της σε τρία σημεία δια μέσου των Γιαννακόπουλου, Γουργούλη και Κρητικίδη:


1. Η μείωση του ποσού των αποδοχών τακτικών υπαλλήλων από € 506.000,00 στις € 76.422,59


2. Η δημιουργία νέου κωδικού για την προμήθεια λογισμικού που αθροίζει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ


3. Η ερώτηση για το αν ενετάχθη μέσα στην αναμόρφωση η εξόφληση Π.Ο.Ε. (δλδ τιμολογίου παρελθόντος οικονομικού έτους) του 2011 της εταιρείας ΕΨΙΛΟΝ ΝΕΤ για υπηρεσίες που έχουν ολοκληρωθεί μόνο ως προς το πρώτο σκέλος των όσων αναγράφονται στο τιμολόγιο και επομένως δε θα έπρεπε να έχει επιδοθεί και παραληφθεί τιμολόγιο.


Αυτό το τελευταίο δημιούργησε ένταση ανάμεσα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Παναγόπουλο και το Γιάννη Γουργούλη με τον πρώτο να υπενθυμίζει τα 1.7 εκ. ευρώ Π.Ο.Ε. που δεν μπορούν να πληρωθούν. Η ένταση εντάθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο Κώστας Κρητικίδης χαρακτήρισε ως κουραφέξαλα τις απαντήσεις του αντιδημάρχου λέγοντας πως στην ουσία δεν απαντά ποτέ. Τελικώς οι εντάσεις μειώθηκαν με το Βασίλη Γιαννακόπουλο να διαμαρτύρεται έντονα λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η ρητορική με τα Π.Ο.Ε. που κρατά 15 μήνες και πως αν υπάρχει κάτι παράνομο, να πάει ο δήμος στον εισαγγελέα αλλιώς παρανομεί λόγω συγκάλυψης. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κος Κρητικίδης πρότεινε να δουν από κοινού αναλυτικά με τον αντιδήμαρχο κο Παναγόπουλο, τον προκάτοχό του Γιάννη Γουργούλη και τον τ. δήμαρχο Βασίλη Γιαννακόπουλο ένα προς ένα τα Π.Ο.Ε. και ποια είναι τα διαδικαστικά προβλήματα που υπάρχουν.


Το σοβαρότερο όμως ήταν αυτό που είπε ο Κώστας Κρητικίδης σαν σχόλιο στη ρήση του αντιδημάρχου ότι τα ΠΟΕ αυτά δεν πρόκειται να πληρωθούν, λέγοντας ότι θα πληρωθούν και με το παραπάνω αφού οι θιγόμενοι θα καταφύγουν στη δικαιοσύνη και κάποια στιγμή θα δικαιωθούν εντόκως.


Όσον αφορά το ΠΟΕ της ΕΨΙΛΟΝ ΝΕΤ (από το οποίο ξεκίνησε και όλη η ιστορία) ο αντιδήμαρχος εξήγησε λέγοντας ότι η υπάλληλος του δήμου μπερδεύτηκε θεωρώντας το ως δελτίο αποστολής παραβλέποντας ότι είναι και τιμολόγιο. Πάνω σε αυτό ο αντιδήμαρχος διοίκησης Δημήτρης Αλεφαντής αναρωτήθηκε αν κάποιοι ενοχλούνται με την οργάνωση του δήμου ή που δε δόθηκε η δουλειά στον "εθνικό προμηθευτή Singular Logic" για να λάβει τις απαντήσεις τόσο του κου Γιαννακόπουλου (ότι "τη Singular τη βρήκαμε από τον Αντώνη Σιδέρη και συνεχίσαμε μαζί της") όσο και του κου Γουργούλη που υποστήριξε πως οι υπηρεσίες δεν μπορούν να υποστηρίζονται από προγράμματα στημένα σε διαφορετικές πλατφόρμες και για αυτό παντού επιλέγεται ο ίδιος προμηθευτής.


Αντεγκλίσεις υπήρχαν επίσης ανάμεσα στο δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά και το Βασίλη Γιαννακόπουλο. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για έναν πραγματικό προϋπολογισμό και όχι πλασματικό των 110 εκ. ευρώ των περασμένων ετών, στο ότι τα τελευταία 9 χρόνια πέρασαν 200 εκ. ευρώ από το δήμο αλλά δεν έγινε ούτε ένα μεγάλο έργο διερωτώμενος τι θα δείχνουν κάποιοι στα εγγόνια τους. Ο τ. δήμαρχος απήντησε ότι ο νόμος υποχρέωνε όταν ήθελες να δεσμεύσεις ένα χώρο (π.χ. κτήμα Ιόλα) να υπάρχει αντίστοιχο ποσό και κωδικός στον προϋπολογισμό και πως η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε έργο (αθλητικοί χώροι, Σπυρούδη, ανάπλαση Βενιζέλου που ήταν έτοιμη να ξεκινήσει επί των ημερών της) και ότι η νυν δε θα αφήσει ούτε πεζοδρόμια.


Στο θέμα του θεατρολόγου του 2ου Γυμνασίου υπήρξε γενικώς ένα ηρεμότερο κλίμα σε σχέση με άλλες φορές. Σε αυτό βοήθησαν οι χαμηλοί τόνοι του προέδρου του Συλλόγου Γονέων του 2ου Γυμνασίου ο οποίος παρουσίασε ψύχραιμα την πλευρά των γονέων εστιάζοντας τόσο στην αντικατάσταση του κου Παγκαλιά όσο και στο θέμα που ανέκυψε όταν μέλη του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ ζήτησαν πληρέστερη ενημέρωση για την προετοιμαζόμενη θεατρική παράσταση θεωρώντας το ως παρέμβαση και τρόπον τινά λογοκρισία.


Ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς απήντησε πως "το παιχνίδι θα ανοίξει στην Αγία Παρασκευή" γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στη δουλειά και πως το θεατρικό πρόγραμμα επεκτάθηκε σε περισσότερα σχολεία. Αναφέρθηκε με πολύ καλά λόγια τόσο στον κο Παγκαλιά όσο και την κα Χατζή (που τον διαδέχθηκε στο 2ο γυμνάσιο), τόνισε πως έχει δικαίωμα ο δήμος και ο διευθυντής του σχολείου να γνωρίζουν τι έργο θα ανέβει λέγοντας ότι "π.χ. μπορεί να είναι κάτι αυστηρώς ακατάλληλον η φασιστικό" και υπενθύμισε την αρνητική θέση του Συλλόγου το καλοκαίρι όσον αφορά τη λειτουργία του Σινέ Σχολείο και την παραχώρηση για μια χρονιά σε ιδιώτη.


Το επιχείρημα της λογοκρισίας ήταν το πάτημα σύσσωμης  της αντιπολίτευσης που κινήθηκε σε ένα tempo καταγγελίας της παρεμβατικότητας και λογοκρισίας της δημοτικής αρχής με τον τέως δήμαρχο να είναι περισσότερο ψύχραιμος και συναινετικός. Υποστήριξε πως δεν καταλαβαίνει γιατί έγινε μια τέτοια αλλαγή μεσούσης της χρονιάς βάζοντας απέναντι τους Συλλόγους με μια αποφάση του δημάρχου δίχως να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, οτι ο προγραμματισμός γίνεται στην αρχή της χρονιάς και πως το rotation των προσώπων δεν είναι προς όφελος των προγραμμάτων. Εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή του λόγου του πως ο ίδιος δεν έχει τίποτε να ωφεληθεί πολιτικά από τη θέση του καθώς σημαντική μερίδα των παρευρισκομένων χθες πρόσκειται σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.


Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της κας Μουχτούρη (δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας) που λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας (φιλόλογος με μεγάλη παρουσία στα σχολεία της πόλης) υπερασπίστηκε τους γονείς λέγοντας ότι πάντοτε μόνοι τους δούλευαν τις θεατρικές ομάδες και πως ποτέ κανένας καθηγητής ή διευθυντής δεν κάθισε ένα απόγευμα να παρακολουθήσει. Επίσης υπογράμμισε πως σε άλλους συλλόγους δίνονται χρήματα για γλέντια ή για σκοπούς για τους οποίους υπάρχουν κληρονομιές με μεγάλα ποσά δίχως να ελέγχει ποτέ ο δήμος το πως αυτά δαπανώνται. Μάλιστα εκείνη τη στιγμή δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης σηκώθηκε ενοχλημένος από τη θέση του και αναρωτώμενος που είναι ο δήμαρχος (εκείνη τη στιγμή δεν ήταν στη θέση του).


Ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ Βασίλης Σάρκουλας απήντησε πως όλες οι κατηγορίες περί λογοκρισίας κλπ, δεν είναι αληθείς. Ο ΠΑΟΔΑΠ,  λειτουργεί τα προγράμματά του και τα χρηματοδοτεί, ενώ όσο είναι πρόεδρος, θα ελέγχει το πού πηγαίνουν τα χρήματα των δημοτών και αυτό δεν συνιστά λογοκρισία αλλά υπευθυνότητα. Ανέφερε ακόμη ότι ενώ όλοι ασχολούνται με το ποιός θα είναι ο θεατρολόγος του 2ου Γυμνασίου, δεν άκουσε τίποτε για το γεγονός ότι φέτος αυξήθηκαν και οι θεατρολόγοι και τα σχολεία που παρέχεται η θεατρική αγωγή. Επίσης είπε ότι όσο το θέμα αφορά στον ΠΑΟΔΑΠ, δεν υπάρχει περίπτωση απόψε (χθες) να ληφθεί απόφαση, αφού ο ΠΑΟΔΑΠ διοικείται από ΔΣ και δεν λαμβάνει μόνος αποφάσεις και ο μόνος τρόπος να λαμβανόταν επί τόπου απόφαση, ήταν ο Δήμαρχος να πάει το θέμα στην αρμοδιότητα της ΔΕΠ και αυτός ως Πρόεδρος να λάβει την σχετική απόφαση.


Τέλος ο δήμαρχος στη δευτερολογία του, είπε ότι το θέμα παραμένει στον ΠΑΟΔΑΠ, πως έχει εμπιστοσύνη σε όλο το ΔΣ του Οργανισμού και φυσικά στον πρόεδρό του.  Ανέφερε πως ειναι αρμοδιότητα του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ να αποφασίσει αν θέλει για το θέμα. Είπε επίσης ότι το μείζον πρόβλημα του 2ου Γυμνασίου δεν είναι ο θεατρολόγος αλλά το γεγονός ότι 350 παιδιά είναι στριμωγμένα σε αυτό και για να τα στεγάσει κατήργησε αίθουσες βιβλιοθήκης κλπ. Ενώ το 1ο Γυμνάσιο έχει μόνο 130 παιδιά, γιατί με διάφορους τρόπους γράφονται αντί σε αυτό στο 2ο.



Ορισμένες σκέψεις


- Η αλήθεια είναι πως η όλη ιστορία με τα Π.Ο.Ε. και τα οικονομικά έχει κουράσει. Η διοίκηση με τον τρόπο που μεταχειρίζεται το ζήτημα αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχουν πολιτικές και όχι στελεχιακές ευθύνες. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται επί μακρόν. Είτε θα παρουσιάσεις στον κόσμο αυτά που βρήκες υποστηρίζοντας το μη σύννομο του πράγματος και πηγαίνοντας στη δικαιοσύνη είτε θα σταματήσεις. Είναι βαρύτατες οι κατά καιρούς κατηγορίες για να παραμένουν μετέωρες. Ίσως η διοίκηση να έχει στοιχεία και να περιμένει τον κατάλληλο πολιτικό χρόνο, ίσως πάλι όχι. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως δεν είναι ότι καλύτερο να κρατάς τέτοια στοιχεία προς πολιτική αξιοποίηση ή να δημιουργείς σκηνικά πολιτικής ομηρίας. Άλλωστε στη ζωή κάποια πράγματα δεν αποδίδουν πάντα. Από ένα σημείο και μετά επέρχεται η απώλεια αντί του κέρδους.


Για το θέμα του θεατρολόγου

- Ο κος Ζορμπάς θα μπορούσε να είχε αποφύγει αυτή την αλλαγή μεσούσης της χρονιάς, έστω κι αν το θεατρικό όπως πληροφορηθήκαμε δεν είχε ξεκινήσει ακόμη. Μόνο πονοκεφάλους του δημιούργησε. Άλλωστε μπορεί να άνοιξε το παιχνίδι όπως είπε -και πολύ καλά έκανε- αλλά τρεις καθηγητές φαίνεται πως κράτησαν από δύο σχολεία. Θα μπορούσε λοιπόν να είχε αποφύγει την κόντρα με το 2ο Γυμνάσιο και το καλοκαίρι να κάνει τις όποιες αλλαγές δίχως να ανοίξει μύτη. Ίσως πάλι και να το επιθυμούσε μιας και κατέστη σαφές χθες είναι ότι υπάρχει μια κόντρα ανάμεσα στο Σύλλογο και το Δήμο από το καλοκαίρι με αφορμή το δημοτικό κινηματογράφο ώστε να φανεί το ποιος διοικεί.


- Όπως έγινε εξίσου κατανοητό ότι υπάρχουν και προσωπικά ζητήματα με συγκεκριμένα άτομα που βρέθηκαν σε κάποια στιγμή να υπηρετούν και τις δύο μεριές και που όπως πάλι κάποιος ψυθίρισε υποσκάπτονται από συγκεκριμένη προέλευση για άλλους λόγους. Αυτά ομως δεν ενδιαφέρουν την πόλη. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίο στέλεχος της αντιπολίτευσης μας είπε πως αν ο Σάρκουλας είχε πάρει πάνω του το θέμα δε θα είχε προκύψει το παραμικρό. Ίσως να μην έχει άδικο...


- ο Σύλλογος ήταν αντίθετος με την είσοδο του ιδιώτη στον κινηματογράφο. Δεν ήταν όμως καλύτερο που το σινεμά λειτούργησε και με τα έσοδα αυτά θα γίνουν απαραίτητα έργα στο σχολείο; Επίσης θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αντίθετα με μαγικό τρόπο θα περικοπούν 440 εκ. ευρώ από τους ΟΤΑ. Αυτό θα σημάνει π.χ. περικοπές προγραμμάτων ή αύξηση του κόστους τους με μετακύλιση στους δημότες. Αυτό επιθυμούμε; Άλλωστε ο ιδιώτης ως κινηματογράφο το λειτούργησε, όχι ως καμπαρέ, αποφέροντας έσοδα προς όφελος του σχολείου. Αν θέλουμε να κρατήσουμε ορισμένα standards δίχως να τα βάλουμε κι αυτά από την άδεια τσέπη μας, τότε θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και την παραμικρή δυνατότητα. Όταν μπορούμε να κόβουμε έξοδα και να δημιουργούμε έσοδα δίχως αυτό να αποβαίνει σε βάρος της κοινωνίας, δε θα πρέπει να το πράττουμε;


- Σε τρεις μήνες η σχολική χρονιά τελειώνει. Υπάρχει νόημα σε αυτό το θέμα; Άλλωστε στην εισήγηση του προέδρου του Συλλόγου Γονέων ακούσαμε ότι οι γονείς δε θα ήταν απαραίτητα αρνητικοί αν είχαν ερωτηθεί. Και ίσως αυτή η παράκαμψη να ήταν άκομψη αν όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε μια άλλη τακτική απέναντί στους γονείς.


- Τελικά αποφασίζει ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ;


- η κα Μουχτούρη είπε μεγάλες αλήθειες σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις Συλλόγων και την εν γένει αντιμετώπισή τους. Οι Σύλλογοι Γονέων προσφέρουν πραγματικό έργο όντας Λεωνίδες που φυλάσσουν Θερμοπύλες. Και όμως δεν παίρνουν δεκάρα τσακιστή. Πόσες φορές δεν καλύπτουν από το πενιχρό τους ταμείο σοβαρές ανάγκες; Από τη δική μου προσωπική εμπειρία στο Σύλλογο του πάλαι ποτέ ΙΒΣΑ, βάζαμε βαθιά κάθε χρόνο το χέρι στην τσέπη και πολλές φορές το ταμείο μας κάλυπτε προσωρινά επισκευές σχολικών ή προέβαινε σε αγορές απαραίτητου εξοπλισμού. Σε μια πολή που συμπεριφέρεται στους Συλλόγους με το γάντι, οι γονείς θα έπρεπε από χρόνια να έχουν τιμητική θέση. Π.χ. παραχωρούνται δημοτικοί χώροι σε διάφορους εθιμοτυπικούς συλλόγους ενώ η Ένωση Γονέων δε στεγάζεται πουθενά. Και όπως πολύ σωστά τόνισε η κα Μουχτούρη χρηματοδοτούμε τσιμπούσια όπου δίνουν το παρόν τα ίδια 150 άτομα, αλλά δεν αιμοδοτούμε τους Συλλόγους Γονέων.


- Πριν λίγο καιρό στην κοπή της πίτας της Νίκης, μέλος του Συλλόγου του 2ου Γυμνασίου με πλησίασε και με ευγενικό - χιουμοριστικό τόνο μου είπε ότι θα με κάνει να ανακαλέσω το "τρώμε τις σάρκες μας" σε παλαιότερη ανάρτησή μας για το θέμα. Σε εκείνη την όμορφη συζήτηση είχα απαντήσει πως αυτή είναι η άποψή μου. Πλέον μπορώ να πω ότι από χθες διαφάνηκε μια χαραμάδα φωτός. Μακάρι να υπάρξει συνέχεια. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Διότι δεν περισσεύουν δυνάμεις να τρωγώμαστε αναμεταξύ μας όταν αναμένονται απολύσεις διδακτικού προσωπικού. Μπορεί κανείς να μας εγγυηθεί ότι τα σχολεία μας θα δουλεύουν ρολόι το Σεπτέμβριο; Τι να τα κάνουμε τα θεατρικά όταν τα παιδιά μας δίχως δασκάλους δε θα μάθουν να διαβάζουν, να γράφουν και να αναπτύσσουν μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία την κριτική τους σκέψη; Μπορεί να υπάρξει θεατρικό δίχως σχολείο; Μπορεί να υπάρξει Ελλάδα δίχως σχολείο;


 

Μαζίδης Στρατής
Νεότερη Παλαιότερη