Match Point από τους Cine φίλους

Με μία ακόμη εξαιρετική και διδακτική ταινία επανέρχονται οι Cine φίλοι Αγίας Παρασκευής και συγκεκριμένα το Match Point.

Ο Woody Allen ανήκει στην κατηγορία των δημιουργών που η κάθε ταινία τους αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός. Μέσα στην πορεία των 40 περίπου ετών στη μεγάλη οθόνη έχει καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους δημιουρ γούς, κυρίως χάρη στις κωμωδίες του. Εντούτοις, έχει δοκιμάσει με επιτυχία να σκηνοθετήσει και δραματικές ταινίες. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και το MatchPoint.


Ένας Λονδρέζος επαγγελματίας τενίστας, ο Chris Wilton (Jonathan Rhys  Meyers), επιτυχημένος στην καριέρα του και ευκατάστατος είναι έτοιμος να παντρευτεί με την Chloe Hewett (Emily Mortimer). Ωστόσο όταν γνωρίζει τη Nola Rice (Scarlett Johansson), μέλλουσα αρραβωνιαστικιά του φίλου του Tom Hewett  (Matthew Goode), θα την ερωτευτεί κεραυνοβόλα ρισκάροντας τα πάντα...


Η πλοκή έτσι όπως φαίνεται στο χαρτί δείχνει συνηθισμένη. Κι όμως η ταινία δεν είναι καθόλου τυποποιημένη. Συγκεκριμένα, ο τίτλος της ταινίας, το match  point ως όρος του τένις, είναι το σημείο εκείνο στον αγώνα όπου κάποιος παίκτης αν πάρει ένα ακόμη πόντο κερδίζει το παιχνίδι. Έτσι, λοιπόν, ο Chris τα έχει όλα: οικονομική άνεση, επαγγελματική επιτυχία και ετοιμάζεται να παντρευτεί ώστε πλέον να νιώθει «πλήρης» από τη ζωή του. Παράλληλα, ο πρωταγωνιστής πιστεύει περισσότερο στην τύχη, όχι άδικα με βάση το γεγονός ότι όλα του έχουν πάει ρολόι ως τώρα. Ωστόσο, ως χαρακτήρας είναι μάλλον χαμηλών τόνων και ιδι αίτερα μυστικοπαθής.


Το σενάριο του έργου αποτελεί το «δυνατό χαρτί» του και δεν ήταν άδικα υποψήφιο για Όσκαρ. Ειδικότερα, ο Allen φιλοσοφεί για το κατά πόσον ορίζουμε οι ίδιοι τη μοίρα μας ή μπορεί να ευθύνονται στην πορεία της ζωής μας και τυχαία  συμβάντα. Το μοιραίο και το τυχαίο βρίσκουν μια πολύ καλή εφαρμογή στην ταινία αυτή.


Οι ερμηνείες υποστηρίζουν πολύ καλά το έργο και αποδεικνύουν την ικανότητα του Allen στην καθοδήγηση των ηθοποιών. Ο Jonathan Rhys Meyers (που  οι περισσότεροι θα θυμούνται από το «Καν’ το Όπως ο Μπέκαμ») τόσο στα ξεσπάσματά του όσο και στο βλέμμα του απεικονίζει υπέροχα την αναποφασιστικότητα του Chris. Παράλληλα, η Emily Mortimer στο ρόλο της φίλης του είναι πειστική στο ρόλο της. Ακόμη, η Scarlett Johansson, θαυμάσια επιλογή στο ρόλο της Nola Rice, επιβεβαιώνει το ταλέντο της για μια ακόμα φορά. Αξίζει να προσέξετε ότι ο ηθοποιός James Nesbitt που έπαιζε τον πρώτο ρόλο στο Bloody Sunday συμμετέχει κι εδώ προς το τέλος του έργου σε ένα σύντομο ρόλο που δε θα θέλαμε να αποκαλύψουμε.


Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι πολύ απλή. Άλλες φορές εστιάζει στα πρόσωπα, άλλες φορές τονίζει το χώρο όπου βρίσκονται και υπάρχουν δύο – τρεις  υπέροχες σκηνές, όπως στην αρχή. Οι ρυθμοί ίσως φανούν αργοί σε μερίδα του κοινού, ωστόσο προσωπικά θεωρώ ότι ήταν αρκετά τα κενά ώστε να σκεφτεί ο θεατής τη σκηνή που προηγήθηκε. Μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του έργου παίζει και  η μουσική του. Ειδικότερα, τα κομμάτια της όπερας που ακούγονται σε ορισμένα χρονικά σημεία δίνουν τον τόνο της σκηνής και διαστάσεις αρχαίας τραγωδίας στην
ταινία.


Συνοπτικά, το κατά πόσον η ζωή μας στηρίζεται στην τύχη (ή στη μοίρα αν  προτιμάτε) είναι κάτι που ο καθένας μας θα το αποφασίσει για τον εαυτό του. Ωστόσο αυτός είναι και ένας πολύ σημαντικός λόγος να παρακολουθήσετε την ταινία.


Match Point
Σκηνοθέτης: Woody Allen
Έτος: 2005
Ηθοποιοί: Brian Cox, Matthew Goode,
Scarlett Johansson,
Emily Mortimer,
Jonathan Rhys Meyers,
Penelope Wilton
Σενάριο: Woody Allen
Διάρκεια: 124’

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012, ώρα 7.00μ.μ.
3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής
Δερβενακίων & Σάκη Καράγιωργαστο Κοντόπευκο

πηγή: http://www.cinemascope.gr/movies/2005/matchpoint.shtml
Νεότερη Παλαιότερη