Έρχεται η διάλυση των δήμων

Οι νέες απαιτήσεις της Τρόικα για άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο όπως είναι κατανοητό δεν πρόκειται να αφήσουν ανέπαφους τους Ο.Τ.Α. Σύμφωνα με τη φημολογούμενη πληροφορία που θέλει 15000 εργαζομένους να οδηγούνται με διαδικασίες εξπρές στο σπίτι τους είναι λογικό επόμενο πως οι λειτουργίες των δήμων θα δεχθούν ισχυρό χτύπημα στην καλύτερη περίπτωση.


Όπως έχουμε ενημερωθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση θα περικοπούν οι δαπάνες στους ΟΤΑ κατά 400 εκατ. ευρώ και θα μειωθούν οι συμβασιούχοι από 18.000 σε 6-7.000 για το 2012. Το 2012 οι ΟΤΑ θα αναγκαστούν -όπως αναφέρουν αυτοδιοικητικοί κύκλοι- να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις τμημάτων της καθαριότητας, ενώ δεν θα αποφευχθούν και οι απολύσεις προσωπικού, αφού το μισθολογικό κόστος θα είναι δυσβάσταχτο για τους δήμους μετά και τις νέες περικοπές κονδυλίων.


Ειδικά για την πόλη μας που όπως αναφέρθηκε στον απολογισμό η αναλογία μονίμων - συμβασιούχων είναι 1:1 καταλαβαίνει κανείς πολύ απλά τι θα σημάνει.


Ήδη μια σειρά υπηρεσιών είτε υπολειτουργούν είτε δεν υπάρχουν πια όπως π.χ. τα Δημοτικά Ιατρεία στα Πευκάκια. Ενώ το καλοκαίρι καρδιοχτυπήσαμε για τους παιδικούς σταθμούς και είμαι βέβαιος πως το φαινόμενο θα επαναληφθεί.


Αυτά συμβαίνουν όταν οικοδομείς σε προσωπικό - εκλογικό όμηρο μέσω συμβάσεων. Καθίστασαι από μόνος εύκολος στόχος βάζοντας το κεφάλι σου στον τορβά διότι δε χρειάζεται να απολύσεις κανέναν. Απλά δε θα εγκριθούν θέσεις για συμβάσεις.


Μέσα σε όλα ας προσθέσουμε και τη φημολογία που αυξάνεται περί ιδιωτικοποίησης πολλών υπηρεσιών όπως τα απορρίματα ή η πολεοδομίες που είδαμε παραπάνω. Τα απορρίματα αποτελούν το 25% του προϋπολογισμού του Δήμου μας.  Είναι πολλά τα χρήματα για τον πιθανό ιδιώτη αλλά και πολλά τα έξοδα που θα γλυτώσουν οι δήμοι από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα με τα βαρέα και ανθυγιεινά. Τόσο απλά.


Επίσης τόσο απλά, πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγηθούν στην έξοδο άξια και ικανά στελέχη της Δημοτικής Μηχανής (ήδη το είδαμε με την απειλή της εφεδρείας) την ώρα που άλλοι για τους οποίους ακούγονται πολλά χρόνια τώρα, θα παραμείνουν ανέπαφοι.


It the end of the world as we know it για να θυμηθούμε τους R.E.M.


Μαζίδης Στρατής


 
Νεότερη Παλαιότερη