Σε ποιους δεν αρέσει η ζωντανή μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων;

Τόσο επί διοίκησης Βασίλη Γιαννακόπουλου όσο και τώρα με δήμαρχο το Βασίλη Ζορμπά έχει συζητηθεί η ιδιαίτερα φιλόδοξη και καινοτόμος ιδέα της ζωντανής οπτικο-ακουστικής μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Αγίας Παρασκευής.


Ως γνωστόν, η δημοτική ιστοσελίδα μολονότι:


> είναι ένα ακόμη απλό joomla site


> διαθέτουμε δύο εκπαιδευμένους υπαλλήλους του δήμου για να τη διαχειρίζονται


εξακολουθεί να κοστίζει μερικές αρκετές χιλιάδες το χρόνο στους δημότες της πόλης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις μελών της νυν δημοτικής αρχής η ιστοσελίδα στοίχιζε € 12.500,00 / έτος και τώρα το ποσό αυτό έχει μειωθεί στις € 7.500,00.


Πάρα ταύτα, για όσους ασχολούνται με το ίντερνετ και την κατασκευή-συντήρηση ιστοσελίδων, το ποσό αυτό θεωρείται εξωφρενικό και υπερβολικό. Θα μπορούσε να είναι στα μισά χρήματα ή και καθόλου από τη στιγμή που έχουμε εκπαιδεύσει ήδη δύο στελέχη της δημοτικής μηχανής.


Τι ακριβώς μας παρέχεται με τα χρήματα αυτά από τη στιγμή που μόνοι μας ανεβάζουμε το υλικό; Και μην πει κανείς το όνομα και ο χώρος διότι όλοι ξέρουν πόσο στοιχίζουν αυτά... Όσο να περάσεις με το αμάξι από τη Ραφήνα στο Μαρμάρι και να γυρίσεις.


Τουλάχιστον με τα ποσά αυτά θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και να πετύχουμε η δημοτική ιστοσελίδα μας (διότι σε μας τους δημότες ανήκει) να παρέχει περισσότερες υπηρεσίες. Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι η μετάδοση σε πραγματικό χρόνο (live-stream) των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ιδέα που έχει συζητηθεί κατά το παρελθόν αλλά και πρόσφατα.



Τα ωφέλη


> Η παροχή μιας τέτοιας υπηρεσίας θα μετέτρεπε τη δημοτική ιστοσελίδα σε ένα ζωντανό διαδικτυακό τόπο από ένα απλό πίνακα ανακοινώσεων


> οι δημότες που ενδιαφέρονται για τα δημοτικά δρώμενα θα μπορούσαν να είχαν άμεση και ζωντανή πρόσβαση


> θα περνούσε το μήνυμα ότι η τοπική πολιτική σκηνή επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή των δημοτών και κινείται έμπρακτα σε αυτή την κατεύθυνση


> θα αποσυμφόριζε τη μικρή αίθουσα συνεδριάσεων όπου μόλις και μετά βίας μπορεί να φιλοξενήσει υποτυπωδώς 20 ανθρώπους


> θα καθιστούσε ιδιαίτερα προσεκτικούς στη συμπεριφορά τους κατά τις συνεδριάσεις τόσο τους πολιτευόμενους όσο και άλλους συμπολίτες μας που με τη σιγουριά ότι τους βλέπουν μόνο 40 ζευγάρια μάτια κάνουν αυτά που κάνουν.



Τεχνικά γίνεται;


Τεχνικά μόνο του σπανού τα γένια δε γίνονται αν και πλέον έχει βρεθεί η φόρμουλα και για αυτό. Σαφέστατα και γίνεται. Ήδη άλλωστε λειτουργεί μικροφωνική εγκατάσταση συνδεδεμένη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προγράμματα που καταγράφουν τις συνεδριάσεις. Δηλαδή με 9-10 κλικς θα μπορούσαμε να είχαμε και live ηχητική μετάδοση των συμβουλίων με κόστος το εξωφρενικό ποσό των € 0,00!


Αλλά και από πλευράς ζωντανής ιντερνετικής τηλεοπτικής μετάδοσης το μόνο κόστος θα ήταν να αγοράσουμε 2 κάμερες από το multirama ή το πλαίσιο και να τις συνδέσουμε με τον υπολογιστή που καταγράφει τα ηχητικά δεδομένα, ώστε πέρα από τον ήχο, να εξάγουμε σε real time και εικόνα. Άλλωστε υπάρχουν πολύ καλές ιστοσελίδες που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος με καλής ποιότητας υπηρεσία για αρκετό αριθμό συνδεδεμένων που εκτιμούμε ότι θα κάλυπτε τις εδώ ανάγκες. Αλλά κι αν κάποια στιγμή δεν τις κάλυπτε, θα μπορούσε να τις καλύψει το σεβαστό ποσό που μας στοιχίζει η ιστοσελίδα.



Εσείς θέλετε;


[polldaddy poll=5980918]


Το θέσαμε στο δήμαρχο


Σε πρόσφατη συνάντησή μας με το δήμαρχο Αγίας Παρασκευής θέσαμε το ζήτημα για να λάβουμε την απάντηση πως τόσο επί Γιαννακόπουλου όσο και σήμερα, κάποιοι προέβαλαν ενστάσεις λέγοντας "και τι θα γίνεται όταν τσακωνόμαστε ή τρωγώμαστε; ποιος θα το κόβει αυτό;", το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί και ως εξής "και ποιος θα μας προστατεύει ώστε οι δημότες να μη βλέπουν αυτά που εμείς δε θέλουμε;" . Πάρα ταύτα ο δήμαρχος σημείωσε την πρότασή μας λέγοντας ότι θα το θέσει εκ νέου.


- Ποιοι είναι όμως αυτοί που δε θέλουν οι δημότες να βλέπουν τα κατορθώματά τους;


- Ποιοι μας θέλουν μόνο κάθε 4 και τώρα 5 χρόνια να συμμετέχουμε;


- Ποιοι δεν επιθυμούν το άνοιγμα ενός δήμου στους δημότες;


- Ποιοι είναι αυτοί που εκλέγονται με μια χούφτα ψήφους και θεωρούν την Αγία Παρασκευή τσιφλίκι τους;


Τα συμπεράσματα δικά σας...

 

Μαζίδης Στρατής

 
Νεότερη Παλαιότερη