Η χαμηλή αυτοεκτίμηση

Αγαπητοί φίλοι του Agiaparaskevi-Guide.gr αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί παρά να έχει μόνο εξαιρετικά επιζήμιες επιπτώσεις για τον άνθρωπο κάθε ηλικίας, γιατί όχι μόνο το άτομο δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό του και να αγωνιστεί για τη ζωή του, αλλά συχνά μπορεί να οδηγηθεί στη λήψη ανθυγιεινών, λανθασμένων, επικίνδυνων αποφάσεων και  επιλογών. Οι διατροφικές διαταραχές, οι εξαρτήσεις και οι τάσεις εργασιομανίας για παράδειγμα, συχνά προκύπτουν ως αποτέλεσμα της χαμηλής αυτοεκτίμησης.


Οι άνθρωποι που υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά εμφανίζουν ορισμένα χαρακτηριστικά:


- Δεν είναι σε θέση να δεχτούν θετικά σχόλια που αφορούν τον εαυτό τους, φιλοφρονήσεις.


- Βάζουν τις ανάγκες όλων των άλλων  πριν από τις  δικές τους ανάγκες.


- Είναι αυστηροί κριτές του εαυτού τους.


- Δεν εμπιστεύονται τις δικές τους απόψεις.


- Δίνουν έμφαση και στέκονται στα αρνητικά σημεία.


- Ασχολούνται  υπερβολικά με το πώς φαίνονται στα μάτια των άλλων.


- Ανησυχούν μήπως η συμπεριφορά τους πληγώνει τους άλλους. Χαρακτηρίζονται από μια προσπάθεια τελειομανίας.


- Είναι υπερευαίσθητοι σε σχόλια, κρίσεις και επικρίσεις των άλλων.


- Κατηγορούν τον εαυτό τους για πράγματα που δεν είναι δική τους ευθύνη.


- Παραμελούν τον εαυτό τους, αλλά φροντίζουν τους άλλους και αποσύρονται κοινωνικά.

- Δεν είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέα πράγματα.


- Με την πρώτη επαφή, εκθέτουν τη  χαμηλή αυτοπεποίθηση τους.

- Επιπλέον, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση υποφέρουν από άγχος ή/και κατάθλιψη.


Δύο σημαντικοί παράγοντες  βοηθούν να καταλάβουμε  εάν ένα πρόσωπο είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να υποφέρει από χαμηλή αυτοεκτίμηση: Ο ένας παράγοντας είναι η βασική προσωπικότητά τους ή ιδιοσυγκρασία (φύση) και ο άλλος  είναι το οικογενειακό περιβάλλον και η κοινωνία στην οποία έχει ανατραφεί. Το πρώτο είναι σχετικό, διότι οι επιπτώσεις για το πώς ένα άτομο θα βιώσει κάθε δεδομένη κατάσταση.  Εκείνοι που έχουν φυσιολογικά περισσότερο χαλαρή ιδιοσυγκρασία τείνουν να έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση από εκείνους που ανταποκρίνονται περισσότερο συναισθηματικά.


Οι επιρροές στις οποίες υπόκεινται οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν, καθορίζουν την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Εκείνοι που υφίστανται σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση ως παιδιά, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι δίνουν μικρή αξία στον εαυτό τους, αλλά ακόμη και εκείνοι οι οποίοι βίωναν συνεχώς κριτική, τους πείραζαν ή γελοιοποιούνταν στα πρώτα τους χρόνια μαθαίνουν να θεωρούν τους εαυτούς τους ως ανάξιους και ανεπαρκείς, συναισθήματα που μπορεί μερικές φορές να τους οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές στην ενήλικη ζωή τους.


Η θεραπεία  μπορεί να βοηθήσει στη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αν και υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η εξάλειψη χαμηλής αυτοεκτίμησης μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την επανάληψη θετικών επιβεβαιώσεων, στην πραγματικότητα, αυτή η προσέγγιση δεν είναι μόνο πολύ απλοϊκή, αλλά μπορεί επίσης να είναι και αντιπαραγωγική. Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν μάθει να δυσπιστούν στα θετικά μηνύματα για τον εαυτό τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε  αυτές οι επιβεβαιώσεις  να μοιάζουν καταναγκαστικές ή ψεύτικες. Μέσα από τη συμβουλευτική  και την ψυχοθεραπεία οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν γιατί έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούν τους εαυτούς τους  και τον τρόπο με τον οποίο οι σκέψεις και οι συμπεριφορές τους  συμβάλλουν μή αποτελεσματικά στις προσπάθειές τους να βρουν την ευτυχία και την ολοκλήρωση. Η μεγαλύτερη αίσθηση αυτογνωσίας, που επιτυγχάνεται μέσω της θεραπείας, επιτρέπει στα άτομα να κάνουν θετικές ρυθμίσεις που να θέτουν τελικά τις αντιλήψεις τους για τον εαυτό τους και να τους παρακινούν να κάνουν θετικές και υγιείς επιλογές στο μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη