Ερώτηση βόμβα στο Δ.Σ. "Ανοίγει φρουτομάγαζο στην Αγίου Ιωάννου;"!

Δραστήριο και ορεξάτο φαίνεται πως επανήλθε το Δημοτικό μας Συμβούλιο ύστερα από την ανάπαυλα των διακοπών.


Κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση σημειώνουμε την καίρια ερώτηση του Ανδρέα Γκιζιώτη (Λαϊκή Συσπείρωση) για το αν επίκειται άνοιγμα φρουτομάγαζου στην Αγίου Ιωάννου κατόπιν όλων όσων έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα.


Επίσης ο κος Γκιζιώτης στηλίτευσε με αρκετή δόση χιούμορ αλλά και καυστικότητας ένα χαριτωμένο κείμενο που κυκλοφόρησε ως πολιτική ανάλυση του 2011 και πρόβλεψη του 2012. Στο κείμενο αυτό χαρακτηρίζεται ο κος Γκιζιώτης ως πολιτικό δεκανίκι του δημάρχου. Αστειευόμενος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης χαρακτήρισε "συμπαθή και γραφικό" το συντάκτη, εξιστόρησε την πολιτική του διαδρομή σε αρκετούς πολιτικούς χώρους, ανέφερε πως το έστειλε στα ηλεκτρονικά απορρίματα και προέτρεψε κάποιοι να μη γράφουν μεθυσμένοι (το κείμενο στο τέλος έκλεινε με συμβουλή να μην οδηγούμε μεθυσμένοι).


Στη συνέχεια ο Μιχάλης Γαβράς (Μαζί για την Αγία Παρασκευή) ρώτησε ποιο είναι το αποτέλεσμα της απογραφής για το δήμο μας ενώ συνδέοντας τον αριθμό των εγγεγραμμένων με αυτόν των κατοίκων ζήτησε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου (επαναλαμβάνοντας παλαιότερη πρότασή του) να ηγηθεί εκστρατείας ώστε οι κάτοικοι της πόλης να ενδιαφερθούν για τα κοινά της.


Τέλος έθεσε μια σειρά ερωτήσεων προς το δήμαρχο με βάση τη συνέντευξη του στη σελίδα μας από τις οποίες ξεχωρίσαμε:

- αν η εξαγγελία του αποχαρακτηρισμού του χώρου για το κολυμβητήριο θα έρθει και στο δημοτικό συμβούλιο.

- ότι δεν ειπώθηκε κάτι καινούριο στο ερώτημά μας ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες δράσεις στα πλαίσια της εξαγγελίας ότι το 2012 θα είναι έτος κοινωνικής πολιτικής.


- γιατί ο δήμαρχος κομματικοποιεί την προσπάθεια ένταξης της πόλης στη νέα γραμμή του metro λέγοντας ότι θα το ζητήσει από τον αυριανό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.


Ακόμη υποστήριξε ότι η σύνθεση της επιτροπής που θα εγκρίνει το ποιοι δικαιούνται των παροχών του κοινωνικού παντοπωλείου, η οποία αποτελείται από 3 μέλη της πλειοψηφίας και 2 εργαζομένους, δημιουργεί ένα θολό τοπίο...


Επίσης σημειώνουμε την τοποθέτηση του κου Ησαΐα ο οποίος αφού συνεχάρη το δήμαρχο για τα οικονομικά της πόλης (προκαλώντας εντύπωση αλλά και χιούμορ) έθεσε ένα σημαντικό ζήτημα. Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο του δήμου για το ζοφερό μέλλον που έρχεται είτε με το ευρώ είτε με τη δραχμή την οποία χαρακτήρισε ως καταστροφή. Αναρωτήθηκε αν έχουν γίνει κινήσεις σε επίπεδο ξένου νομίσματος (δολάριο ΗΠΑ) ή στην αγορά ακινήτων.


Ενώ με βάση το παγοδρόμιο και την 4ετη διάρκεια αποχαρακτηρισμού του χώρου για το κολυμβητήριο πρότεινε την εκμετάλλευση του χώρου από ιδιώτη με τη μορφή παγοδρομίου το χειμώνα και πίστα skating το καλοκαίρι ώστε να έρθουν χρήματα στα δημοτικά ταμεία.


Ο δήμαρχος στις απαντήσεις του μίλησε για σκορπαλεύρηδες της προηγούμενης διοίκησης στα οικονομικά ενώ αναφερόμενος στις προηγούμενες διοικήσεις γενικά είπε πως δεν ασχολήθηκαν καθόλου με την άντληση εσόδων του δήμου από τις συνδέσεις αποχετεύσεων.


Για την απογραφή δήλωσε πως οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 60.000 κατοίκους ενώ όσον αφορά το metro τόνισε ότι δε θα δώσει λογαριασμό σε κανένα Γαβρά για το που  και ποιον θα συναντήσει.


Επίσης επιβεβαίωσε την έγκριση 80 θέσεων εργαζομένων με ανταποδοτικό χαρακτήρα για το δήμο Αγίας Παρασκευής.


Επιπλέον ανακοίνωσε τη δημοπράτηση της ανάπλασης της οδού Κυκλάδων όπου όπως είπε επικράτησε μειοδότης με 52% έκπτωση η οποία εξασφαλίζει τα απαραίτητα standards για τη σωστή εκτέλεση του έργου.


Ακόμη ανέφερε την έκπληξή του για την ομιλία του π. Διονύσιου την ημέρα των Θεοφανείων και όσων είπε (ότι κακώς οι παλαιότεροι πατέρες συναίνεσαν να δοθεί χωρός της πλατείας στο δήμο), τη στιγμή που είχαν συναντηθεί και είχε ζητήσει συγγνώμη για την όποια όχληση προκλήθηκε στη λειτουργία του ναού. Ενώ ανέφερε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της πλατείας καθώς και την απορία του πως δεν ενοχλούν τα δεκάδες αυτοκίνητα που σταθμεύουν επί της πλατείας όταν τελούνται Μυστήρια. Πάντως εξέφρασε την απόφαση του δήμου το φετινό εγχείρημα της πλατείας να επαναληφθεί και του χρόνου λόγω των θετικών μηνυμάτων των δημοτών.


Τέλος για το φρουτομάγαζο της Αγίου Ιωάννου δήλωσε ότι δε γνωρίζει τίποτε.

Ορισμένες σκέψεις

- Ο δήμαρχος είπε πως δε γνωρίζει τίποτε για φρουτομάγαζο. Λίγο απίθανο μου φαίνεται κι αν όντως δε γνωρίζει, τότε υπάρχει πρόβλημα. Είναι γνωστός ο ντόρος που έχει προκληθεί για το συγκεκριμένο μαγαζί το οποίο όπως λέγεται θα φιλοξενεί τα δημοφιλή παιχνίδια με τα φρούτα καθώς επίσης και το σε ποιον κυκλοφορεί πως ανήκει το ακίνητο. Και για να είμαστε ξεκάθαροι -μιας και υπάρχουν πολλά παπαγαλάκια που διαστρεβλώνουν τώρα τελευταία αρκετά- κανείς δε μιλά για παράνομη λειτουργία. Σίγουρα οι εκμισθωτές πληρούν τις προϋποθέσεις. Η πόλη όμως είναι σύμφωνη; Κι όχι τόσο με το τι θα γίνεται μέσα, όσο έξω αν αληθεύουν όσα κυκλοφορούν. Το επιχείρημα πως δεν είναι υποχρεωτικό να προσέρχεται κανείς εκεί, στέκει μέχρι ενός σημείου. Π.χ. κάποιος δεν αρέσκεται σε ιερόδουλες, θα τις αφήσει όμως όσο περνά από το χέρι του να κάνουν πιάτσα στο σπίτι του έστω κι αν διαθέτουν όλα τα έγγραφα; Ή κάποιος δεν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, σίγουρα όμως δε θα του αρέσει να γίνεται νταραβέρι στη γειτονιά του. Ομοιώς λοιπόν και στην περίπτωσή μας.


- Καλή η πρόταση Ησαΐα για το εναλλακτικό σχέδιο και πράγματι δε χρειάζεται να είσαι προφήτης για να αντιληφθείς την επερχόμενη καταστροφή. Μολονότι η αγορά ακινήτων καθίσταται καταστροφική ως επένδυση μιας και αναμένεται μεγάλη πτώση των τιμών πέρα από τη φοροθύελλα του κλάδου αυτού, η επιλογή ενός ασφαλέστερου νομίσματος φαντάζει μια συνετή επιλογή. Άλλωστε μια σύγκριση της πορείας της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου Η.Π.Α. το τελευταίο τρίμηνο επιβεβαίωνει όσους επέλεξαν μια λιγότερο κλυδωνιζόμενη οικονομία.


Όσον αφορά την εκμετάλλευση του χώρου του κολυμβητηρίου από ιδιώτη, εκτιμώ πως δεν είναι τόσο εύκολο. Εκτός του ότι το κτίριο κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί σειρά υποστηρικτών παρεμβάσεων για λόγους ασφαλείας της οικοδομής, ποιος θα εγγυηθεί ότι ο ιδιώτης που ΘΑ εγκατασταθεί κάποια στιγμή, σε τέσσερα χρόνια από σήμερα θα σηκωθεί να φύγει για να διαμορφωθεί και να αποδοθεί μια όμορφη πλατεία με παιδική χαρά και χώρους πρασίνου στους δημότες; Άλλωστε ο ιδιώτης δε θα εγκατασταθεί αύριο. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο στην ευέλικτη χώρα μας και ο ιδιώτης που θα επενδύσει σημαντικό ποσό, λίγο δύσκολο να αποχωρήσει κερδισμένος με βάση τους παραπάνω χρόνους.


- Σχετικά με τη φετινή εκμετάλλευση της πλατείας κατά την περίοδο των εορτών και την ανακοινωθείσα επανάληψή της θα ήταν καλό να αποφευχθούν τα φετινά σφάλματα / σημεία αντιπαράθεσης όπως το χαμηλό μίσθωμα της πλατείας και η υπερσυγκέντρωση όλων των δράσεων μπροστά στην εκκλησία. Ίσως θα μπορούσε του χρόνου μια διαφορετική διαρρύθμιση να αφήσει περισσότερο ελεύθερο χώρο στο ναό εκμεταλλευόμενη κι άλλους χώρους της πλατείας. Πάντως αν αληθεύει η "ιερή οργή" που εκδηλώθηκε από άμβωνος τα Θεοφάνεια, μάλλον ήταν unfair ειδικά από τη στιγμή κατά την οποία είχε ζητηθεί συγγνώμη. Άλλωστε παρά τις όποιες αστοχίες, οι καλές προθέσεις της διοίκησης δεν αμφισβητούνται.


- Τα σφάλματα της πόλης με το metro στο παρελθόν πρέπει να αποτελέσουν οδηγό του μέλλοντος. Ο δήμαρχος σαφώς δε χρειάζεται αδειοδότηση για το ποιον θα δει αλλά και η συγκρότηση ενός κοινού διεκδικητικού μετώπου μπορεί να αποφέρει πολύ περισσότερα.


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη