Οι ΜΑΖΙ θα αποδειχθούν πρωτοπόροι;

Με τη φράση του πρώην δημάρχου Βασίλη Γιαννακόπουλου ότι στα δύσκολα φαίνονται οι πραγματικοί φίλοι ξεκίνησε η Γενική Συνέλευση της παράταξης Μαζί για την Αγία Παρασκευή.


Μια συνέλευση που τα είχε κυριολεκτικά όλα και θα αναφερθούμε λεπτομερώς.


Η διαδικασία ξεκίνησε με τον επικεφαλής κο Γιαννακόπουλο να κάνει λόγο για την ανάγκη ενότητας, διόρθωσης των λαθών και ανασυγκρότησης της παράταξης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πρώτο χρόνο της δημαρχίας Ζορμπά κινούμενος στα πλαίσια της συνέντευξής του στην ιστοσελίδα μας. Ανέφερε ότι αποχωρώντας άφησε 3,5 εκ. ταμειακό υπόλοιπο στα δημοτικά ταμεία και άλλο 1.5 εκ. στα ταμεία των Νομικά Πρόσωπα, κάτι το οποίο δε συνέβη με τους όμορους δήμους.


Υποστήριξε πως η δικαιολογία της μείωσης των επιχορηγήσεων δεν μπορεί να επικαλείται για τα πάντα καθώς αντίστοιχα στο πνεύμα των περικοπών μειώθηκαν και τα έξοδα (π.χ. μειώσεις μισθών) ενώ έκανε λόγο για:


- εκτός τόπου και χρόνου αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς


- αδράνεια στα Κ.Α.Π.Η.


- τέλος των Δημοτικών Ιατρείων


- αδρανοποίηση από το δεύτερο μόλις μήνα και κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στην Πελοποννήσου


- ακόμη χειρότερη κατάσταση στα πολιτιστικά με τη διάλυση των Εργαστηρίων Τέχνης με πτώση του αριθμού των σπουδαστών από τους 700 στους 300 και τα προβλήματα του Ωδείου όπου οι δάσκαλοι πληρώνονται απευθείας από τους μαθητές (και στην ουσία ο δήμος φιλοξενεί τα μαθήματα) και των θεατρικών ομάδων στα σχολεία.


- την κατάργηση της γραμμής του 408 που συνέδεε την πόλη με το σταθμό του Μετρό "Αγία Παρασκευή" δίχως ούτε ένα γράμμα διαμαρτυρίας


Στηλιτεύοντας τη γενικότερη απαξίωση του κοινωνικού πρόσωπου του δήμου ανέφερε πως σε κριτική του στο Βασίλη Ζορμπά  είχε πει "πολύ γρήγορα λένε ότι δεν κάνεις για δήμαρχος".


Κατηγόρησε το δήμο σε θέματα διαφάνειας λέγοντας πως κάνει ότι καταδίκαζε καθώς επίσης πως θα ανοίξει σαμπάνια όταν καταφέρει η νέα διοίκηση να κάνει κανονικό διαγωνισμό φέρνοντας το παράδειγμα της επισκευής απορριματοφόρου του 1996 με απευθείας ανάθεση ύψους € 50.000,00 αντί να αγοραστεί καινούριο.


Στα οικονομικά ζητήματα επανέλαβε την τοποθέτηση της πόλης στους πράσινους δήμους προσθέτοντας ότι δεν ανήκουμε στους 100 δήμους που δεν μπορούν ούτε να πάρουν προσωπικό ούτε να κάνουν έργα και έκλεισε λέγοντας ότι επί 14 μήνες ψάχνουν, δεν πρόκειται να βρουν τίποτε και θα πρέπει στο τέλος να ζητηθεί μια συγγνώμη.


Ακόμη, έκανε ξεχωριστή αναφορά στις δυσάρεστες εξελίξεις όσον αφορά το πάρκο Νεαπόλεως και τη νέα διαφαινόμενη μεγάλη απώλεια για την Αγία Παρασκευή ενώ επισήμανε πως όσα έργα εκτελούνται αυτή τη στιγμή στην Αγία Παρασκευή (πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, ανάπλαση Ελ. Βενιζέλου) είναι όλα κατακτήσεις της προηγούμενης διοίκησης τα οποία είχαν φτάσει σε στάδιο υλοποίησης αλλά δεν ξεκίνησαν λόγω προεκλογικής περιόδου.


Επανερχόμενος στα της παράταξης έκανε λόγο για το αρχικό μούδιασμα της ήττας και τα αίτιά της όπως η πολιτική συγκυρία, τα σφάλματα και οι προτιμήσεις της 3ης παράταξης τη δεύτερη Κυριακή. Τόνισε πως δεν επιθυμεί τη στείρα άρνηση αλλά αντίθετα υπογράμμισε ότι η παράταξη έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην έγκριση εργαζομένων για τους παιδικούς σταθμούς και πως "εμείς πήγαμε στο Σγουρό για τα έργα του Κοντοπεύκου". Προσέθεσε πως στόχος είναι η ευρεία συμμετοχή στα δρώμενα της παράταξης ώστε ο κόσμος να είναι αυτός που θα αποφασίσει για όλα.


Χαιρέτισε την παρουσία των κων Σκουλά και Αργυρού και έκλεισε λέγοντας πως ένας δήμαρχος πρέπει να διεκδικεί, όχι να είναι κλείσμενος στο γραφείο, να λέει "αν μας δώσουν" και να διαμαρτύρεται.


Στο σημείο αυτό ακολούθησε μια σύντομη παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη κου Μανιάτη πάνω σε θέματα αυτοδιοίκησης.


Στη συνέχεια μίλησε ο Κώστας Κρητικίδης στεκόμενος τόσο στη διαφαινόμενη απώλεια του πάρκου της Νεαπόλεως όσο και στην αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αγίου Ιώαννου με παράταση του ωραρίου λειτουργίας από τις 01:00 έως τις 03:00 υποστηρίζοντας πως ο δήμαρχος άλλα έλεγε και άλλα κάνει.


Κατόπιν τοποθετήθηκε η κα Δημητρίου η οποία μίλησε για μια αποτυχημένη διοίκηση στον κοινωνικό τομέα λέγοντας χαρακτηριστικά "κλειστά μάτια, κλειστά αυτιά, κλειστές τσέπες". Όσον αφορά τα ενδοπαραταξιακά δήλωσε πως από τη μέρα της ένστασης του κου Μυλωνάκη δεν αισθάνεται δίπλα της τον κο Γιαννακόπουλο. Δήλωσε όμως πως παραμένει στους "Μαζί" και ότι ο νέος αρχηγός πρέπει να είναι ο παλιός μαχητικός Βασίλης Γιαννακόπουλος "όπως τον είδα να υπερασπίζεται το έργο μας στη συζήτηση του προϋπολογισμού".


Τέλος τοποθετήθηκε και ο Μιχάλης Γαβράς κάνοντας λόγο για μια απροετοίμαστη, εν πλήρη συγχύση και με άγνοια για τον εθελοντισμό, στην κοινωνική πολιτική δημοτική αρχή. Δήλωσε πως η νέα διοίκηση δε γνωρίζει το ρόλο των ΚΑΠΗ και των Δημοτικών Ιατρείων καθώς επίσης ότι είναι ανεπαρκής όσον αφορά τις υπηρεσίες που παρέχονται στους δημότες ως κοινωνικός μισθός.


Στα εσωπαραταξιακά μίλησε για την ανάγκη μιας νέας πολιτικής πρότασης, διεύρυνσης της βάσης και διαφάνειας στα οικονομικά. Υποστήριξε πως η ήττα στις εκλογές ήταν η εκδήλωση της αποδοκιμασίας της ηγεσίας, τόνισε πως στο Δ.Σ. η νυν διοίκηση δε θέλει και δεν μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση, έκανε λόγο για απουσία (χθες) όσων διαφωνούν και έθεσε το ερώτημα αν η παράταξη θα μετεξελιχθεί σε κάτι το ευρύ ή αν θα συνεχίζει να χάνει δυνάμεις ως ένας σχηματισμός των φίλων του Βασίλη Γιαννακόπουλου.


Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κος Γιαννακόπουλος ο οποίος πλέον χαρακτήρισε ανοικτά τον κο Γαβρά ως αντάρτη λέγοντας πως βιάζεται να πάρει το δακτυλίδι παρομοιάζοντάς τον με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Έκανε λόγο για αντίστοιχη στάση στα δημοτικά συμβούλια και χαρακτήρισε την τοποθέτησή του ως εκτός τόπου χρόνου (σ.σ. ο κος Γαβράς ήρθε αργότερα στη Συνέλευση) καθώς ο ίδιος είχε ήδη μιλήσει για πρόσωπα που θα προωθούνται ή θα φρενάρονται από μια ευρεία βάση. Τον κάλεσε επίσης χαρακτηριστικά να υποδείξει τον υποψήφιο πάνω στο άσπρο άλογο που θα οδηγήσει σε εκλογικό θρίαμβο το 2014 για να τον υποστηρίξουν όλοι και να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.


Ο κος Γαβράς απήντησε οτι ο ίδιος δε ζητά κανένα δακτυλίδι, πως ουδέποτε μίλησε για τον εαυτό του, ότι ο ίδιος καταξιώθηκε πρώτα ως ιατρός και πως δεν είναι πολιτικός. Τέλος πρότεινε την εκκίνηση μιας διαδικασίας ανοίγματος της παράταξης ώστε τον Απρίλιο του 2012 να αναδειχθεί η νέα ή ίδια ηγεσία αν το επιθυμεί ώστε οι "Μαζί" να εισέλθουν ισχυροί το 2013 που θα είναι ουσιαστικά μια προεκλογική χρονιά.


Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και άλλα στελέχη της παράταξης όπως ο Γιώργος Παπαβασιλείου, ο Τάσος Μίχας, ο Γιάννης Αρβανιτάκης, ο Θοδωρής Κούνας, ο Φιλώτας Νιάρχος κι η Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση η οποία έκανε λόγο για πορεία σε νέα μονοπάτια και όχι σε παλιά που οδηγούν σε αδιέξοδα.


Τέλος ανακοινώθηκαν τα εγκαίνια του γραφείου της παράταξης στις 19 Δεκεμβρίου.



Ορισμένες σκέψεις


Από πλευράς συμμετοχής στο νέο ξεκίνημα η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης πρέπει να είναι ικανοποιημένη. Η προσέλευση του κόσμου ήταν σημαντική (κάτι παραπάνω από 250 άτομα) αλλά το θετικότερο που θα πρέπει να κρατήσουν είναι η παρουσία αρκετών νέων ανθρώπων καθώς και εκπροσώπων από τους εξωραϊστικούς Συλλόγους της πόλης.


Η παρουσία σε ενεργούς ρόλους του Τάσου Μίχα, του Φιλώτα Νιάρχου, του Γιάννη Αρβανιτάκη, του Κώστα Ευσταθίου είναι θετική καθώς πρόκειται για νέα πρόσωπα στα τοπικά κοινά πράγματα που άφησαν καλές εντυπώσεις στις περυσινές εκλογές.


Θετική και η συμπεριφορά του κου Μυλωνάκη που παρά το γεγονός πως έχει ακούσει πάρα πολλά -και από εμάς- , χθες ως συντονιστής ήταν πάρα πολύ καλός και δίκαιος.


Στα πλέον ουσιαστικά όσον αφορά τα εσωπαραταξιακά εκτιμώ πως είναι λογικό σε μια μεγάλη παράταξη η οποία υφίσταται μια απροσδόκητη ήττα να παρατηρούνται κλυδωνισμοί. Θεωρώ πως ο Μιχάλης Γαβράς δεν είχε σκοπό να υπονομεύσει χθες τη Συνέλευση όπως ακούστηκε ή να δημιουργήσει ζήτημα διότι θα μπορούσε κάλλιστα να είχε 15-20 άτομα δικά του στο ακροατήριο τα οποία στο άκουσμα της τοποθέτησής του θα ζητωκραύγαζαν. Δεν έχει επίσης τόση σημασία μια διαφορετική τοποθέτηση του κου Γαβρά αν είχε παρακολουθήσει την ομιλία του κου Γιαννακόπουλου κι αυτό γιατί τα ερωτήματα που απασχολουν τους “Μαζί” από την 14η Νοεμβρίου 2010 είναι δύο και συνοψίζονται ως εξής:


Πρέπει να διευρυνθεί και να αποκτήσει ενεργό ρόλο η βάση; Η παράταξη πρέπει να πάει το 2014 με αρχηγό και υποψήφιο δήμαρχο το Βασίλη Γιαννακόπουλο ή κάποιον άλλο;


Σε μια δημοκρατική κοινωνία κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει σε κανέναν τίποτε. Είναι φασιστικό / καθεστωτικό τόσο το να επιβάλλεις σε κάποιον να οδηγηθεί στην αποστρατεία όσο και να εμποδίζεις κάποιους με την παραμονή σου να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω. Ο κος Γιαννακόπουλος είναι νέος, δραστήριος και έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αυτό που ο ίδιος εκτιμά ότι άδικα έχασε. Άλλωστε στο επιχείρημα γιατί αυτός που καταψήφισε το Γιαννακόπουλο όντας διοίκηση, να τον ψηφίσει το 2014 υπάρχει το αντεπιχείρημα της άλλης πλευράς ότι η υποβάθμιση του κοινωνικού προσώπου του δήμου με τα σημαντικά προβλήματα σε αρκετούς τομείς είτε λόγω συγκυριών είτε λόγω έλλειψης διεκδικητικού πνεύματος να οδηγήσει αρκετούς στην αναπόληση του status quo ante και την ολική επαναφορά του. Στον αντίποδα όμως, ο κος Γαβράς, ο κος Γουργούλης και όποιο πιθανό άλλο πρόσωπο με αποδοχή στην τοπική κοινωνία και προσφορά στα δημοτικά δρώμενα είναι απολύτως θεμιτό να εκτιμά ότι η πολυετής παρουσία του τέως δημάρχου στην κεφαλή ενδεχομένως να κούρασε και να ήρθε η ώρα για κάτι διαφορετικό με πρόθυμους ενδεχομένως τους ίδιους να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.


Ποιος είναι όμως ο κατάλληλος να αποφασίσει για αυτό σε μια παράταξη που αποτελεί την εναλλακτική πρόταση διοίκησης του δήμου;


Κανείς άλλος πέρα από τους δημότες της πόλης. Η χθεσινή ομιλία του κου Γιαννακόπουλου, η πρόταση του κου Γαβρά και πιθανότατα κι η γνώμη του κου Γουργούλη, είναι θετικές στο αποφασίσει μια ευρεία βάση. Το βασικότερο όμως ερώτημα είναι, θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα για να συνεχίσουν σεβόμενοι την όποια άποψη της πλειοψηφίας; Διότι στο τέλος μιας διαδικασίας σύνηθως χαμογελά πάντα ένας. Θυμηθείτε λίγο τι έγινε πέρυσι στο γαλάζιο μπλοκ της πόλης. Όλοι ενωμένοι αλλά μόλις επικράτησε ο Βασίλης Ζορμπάς, η εικόνα άλλαξε και κάποιοι λάκισαν.


Τα πράγματα λοιπόν στους “Μαζί” είναι πιο απλά. Αύριο το πρωί επιστρέφει ο Γιάννης Γουργούλης στην παράταξη, συστήνουν μια επιτροπή την οποία θα αποτελεί η δημοτική ομάδα, της οποίας η ομοφωνία θα είναι απαραίτητη συνθήκη για την εγγραφή ενός νέου μέλους. Επανενεργοποιούν την ιστοσελίδα τους χορηγώντας στα εγγεγραγραμένα μέλη λογαριασμούς και κωδικούς πρόσβασης. Σε 5-6 μήνες προχωρούν σε εσωτερικές αρχαιρεσίες είτε με ηλεκτρονική είτε με παραδοσιακή κάλπη με ένα εκλογικό σώμα που ένεκα ομοφωνίας δε θα μπορεί να αμφισβητηθεί. Ο ικανότερος ας επικρατήσει.


Κι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση για όλες τις παρατάξεις της πόλης μας που επικαλούνται τη δημοκρατία. Οι αρχηγοί των παρατάξεων που σέβονται τους δημότες οφείλουν να αναδεικνύονται από αυτούς μέσα από ευρείες εσωτερικές διεργασίες και όχι να αυτοεπιβάλλονται. Κι αν τελικά το αποφασίσουν αυτό στη μείζονα αντιπολίτευση τότε θα συμπαρασύρουν αναγκαστικά τόσο την παράταξη του κου Ζορμπά (μολονότι εν ενεργεία δήμαρχος κι επομένως όχι αμφισβητούμενος) όσο και αυτή του κου Σταθόπουλου.


Η ανάγκη ανασυγκρότησης της παράταξης “Μαζί για την Αγία Παρασκευή” ανοίγει το δρόμο σε ευκαιρίες αλλά και καινοτόμες εξελίξεις που με τη μορφή δημοκρατικού ντόμινο μπορούμε να δούμε να εφαρμόζονται και σε άλλους σχηματισμούς της πόλης.


Άραγε οι ΜΑΖΙ μπορούν να τις προκαλέσουν; Κοντός ψαλμός αλληλούια.


 


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη