Συνέντευξη τύπου δημάρχου Αγίας Παρασκευής Βασίλη Ζορμπά

Πραγματοποιήθηκε χθες η συνέντευξη του δημάρχου Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλη Ζορμπά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.


της Αγγελικής Παρασίδου


Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην χρονική στιγμή της συνέντευξης τύπου η οποία προηγείται της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012 κάνοντας ταυτόχρονα έναν απολογισμό για το 2011.


Βασιζόμενος στον απολογισμό ο δήμαρχος υποστήριξε πως παρέλαβε ένα διαλυμένο και χαοτικό δήμο. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές της προηγούμενης διοίκησης βρέθηκαν 18.000.000 ευρώ χρέος και 3.500.000 ευρώ επισφάλειες που αφορούν δικαστικές και εργατικές διεκδικήσεις. Από την πλευρά του ο δήμος κατέφυγε στο ελεγκτικό συνέδριο το οποίο έστειλε 3 υπαλλήλους προς έλεγχο των προηγουμένων ετών ενώ το 2012 θα έρθουν καινούργοι ορκωτοί λογιστές.


Όσον αφορά τον Καλλικράτη - με τα τόσα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο δήμος - φάνηκε πως δεν ήταν έτοιμος να εφαρμοστεί καθώς εκκρεμούν περίπου 200-250 εγκύκλιοι-αποφάσεις ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά.


Ο δήμαρχος ανέφερε πως βρέθηκαν περίπου 1500 τιμολόγια αξίας 6.000.000 ευρώ τα οποία όφειλε ο δήμος σε διάφορους προμηθευτές, εργολάβους κι εργαζόμενους. Σε ορισμένους από αυτούς – όπως είπε ο δήμαρχος - χρειάστηκε με προσωπικές του παρεμβάσεις να τους πείσει να συνεχίσουν τη συνεργασία. Από τα 6.000.000 ευρώ αποπληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος και έμειναν 1.900.000 ευρώ εκ των οποίων στα 1.800.000 δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες του κράτους για να μπορέσουν να πληρωθούν. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν προέκυψε επίσης πως η προηγούμενη διοίκηση κατέφυγε σε δάνειο ύψους 2.900.000 ευρώ για να ξεχρεώσουν έργα κάτι το οποίο είναι παράνομο. Για το λόγο αυτό κατέφυγε ο νυν δήμαρχος στον εισαγγελέα ώστε να καταλογιστούν οι ευθύνες στους αρμοδίους.


Όσον αφορά την Αγίου Ιωάννου ο δήμος παρέλαβε το πόρισμα του επιθεωρητή δημοσίων έργων όπου αποδίδονται ευθύνες στην δημαρχιακή επιτροπή και στο διοικητικό συμβούλιο που ψήφιζε τις σχετικές αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή έχει δοθεί η ανάθεση μελέτης με 85 θέσεις parking και είναι στην διαδικασία να αγορασθούν κάγκελα τα οποία θα τοποθετηθούν μέσω της αυτεπιστασίας.


Πρωταρχικώς λοιπόν στόχος της σημερινής διοίκησης ήταν τον πρώτο χρόνο να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου ώστε το 2012 να υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα και να προσανατολιστεί στο κοινωνικό κομμάτι του δήμου καιστην υλοποίηση των έργων. Χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος πως τα χρέη ήταν μια θηλιά στο λαιμό γι΄ αυτό τον πρώτο χρόνο δεν μπόρεσε να παρουσιάσει τεχνικό έργο.


Ακόμη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι βρήκαν 600 καμμένες λάμπες και υπήρχε μόνο ένας ηλεκτρολόγος! Το πρώτο δίμηνο δεν υπήρχε ούτε οδηγός καλαθοφόρου, αν και υπήρχαν 2 οχήματα καλαθοφόρα. Τώρα απασχολείται ένας οδηγός καλαθοφόρου και ένας ηλεκτρολόγος. Δεν υπάρχει επίσης κανένας υδραυλικός! Δυστυχώς ο Καλλικράτης δεν επιτρέπει να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.


Σχετικά με τα σχολεία και σύμφωνα με τον προυπολογισμό των τεχνικών έργων έδωσαν τον πρώτο χρόνο περίπου 135.000-150.000 ευρώ με την ελπίδα ότι τα επόμενα χρόνια το ποσό που θα διατεθεί θα είναι της τάξεως των 300.000 ευρώ. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθεί κάθε χρόνο να διαθέτει ένα επιπλέον ποσό ( εκτός προυπολογισμού τεχνικών έργων) για την βελτίωση των σχολείων.


Ένας από τους βασικούς στόχους του δήμου είναι να προωθηθεί η αυτεπιστασία ώστε να αποφευχθεί το 30% του εργολαβικού κέρδους ενώ προσέθεσε πως το πολυνομοσχέδιο επιτρέπει στους δημάρχους να προσλάβουν ανέργους μέσω ΟΑΕΔ.


Για τα σημαντικά έργα της καθημερινότητας (πλην της Αγίου Ιωάννου που αναφερθήκαμε παραπάνω) σημειώσαμε τα εξής:


- Δημαρχείο: η υλοποίησή του θα πραγματοποιηθεί από 2013


- Κολυμβητήριο: έχει δοθεί εντολή από τον δήμαρχο να σταματήσει η δημοπρασία για την δημιουργία κολυμβητηρίου και να αποχαρακτηριστεί. Σύμφωνα με το ΦΕΚ η διαδικασία αποχαρακτηρισμού διαρκεί περίπου 3 χρόνια και έπειτα ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή παιδικής χαράς. Στο ενδιάμεσο διάστημα ο χώρος θα περιφραχθεί.


- Το οικόπεδο της οδού Ασημακοπούλου ( το οποίο είναι κληροδότημα 2 στρεμμάτων ) να μετατραπεί μελλοντικά σε δημοτικό γηροκομείο.


- Κατασκευή πεζοδρομίων χωρίς εμπόδια, μελέτη ομβρίων – η οποία κατατέθηκε στο ΕΣΠΑ- και από το 15% που καλύπτονται αυτή την στιγμή να γίνει 20%.


- Βιοκλιματική μελέτη στον Τσακό ( η οποία για 9 μήνες ήτανε παρατημένη και κινδύνεψε να απενταχθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης), βιοκλιματική ανάπτυξη στο Κοντόπευκο ( επίσης κινδύνεψε με απένταξη)


- Σχολεία: μεγαλύτερη διάθεση χρημάτων από τα 130.000 σε 300.000 ευρώ.


- ΕΠΑΛ ( κτίριο Μπαρμπίκα – Τσακός): ενώ το έργο είχε κατασκευαστεί κατά 80% , ο εργολάβος κήρυξε πτώχευση με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχει πρόβλημα. Και ενώ ο δήμαρχος ζήτησε από τον ΟΣΚνα λειτουργήσει ως έχει δηλ. Ο έτοιμος αύλειος χώρος και όσες αίθουσες ήταν έτοιμεςεπίσης αλλά ούτε και αυτό ήτανε δυνατό.


- Ο δήμος προχωράει το ένταλμα πληρωμής στους καθηγητές στους οποίους χρωστάει 110.000 ευρώ.


- Λειτουργία παγοδρομίου, καρουσέλ κ.α. στο χώρο της κεντρικής πλατείας με αντίστοιχο αντίτιμο ενοικίασης από τον επιχειρηματία για την περίοδο των εορτών


Σχετικά με το χαράτσι της ΔΕΗ ο δήμος καλεί όσους δεν μπορούν να το πληρώσουν να συμπληρώσουν αίτηση και κατόπιν ο δήμος θα τις συγκεντρώσει για την αποστολή του σχετικού εξωδίκου. Προς το παρόν στο κάλεσμα του δήμου από τα 38.000 ρολόγια, μόνο 100 έχουν συμπληρώσει την αίτηση. Ο κος Ζορμπάς ανέφερε ακόμη πως υπάρχει επίσης η κοινωνική υπηρεσία του δήμου για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν όχι μόνο το χαράτσι αλλά και το ρεύμα. Στην περίπτωση αυτή θα μελετηθούν οι λόγοι από τους κοινωνικούς λειτουργούς και θα περάσει η υπόθεση από το δημοτικό συμβούλιο για να αποφασιστεί μία πιθανή οικονομική ενίσχυση.

Νεότερη Παλαιότερη