Έγκλημα στο Πάρκο!

Έγκλημα στο πάρκο! Μόνο που αυτή τη φορά δε χρειάζεται να είσαι ο Σέρλοκ Χολμς για να το λύσεις. Το πάρκο Νεαπόλεως (όπως έχει επικρατήσει να το αποκαλούμε) φαίνεται πως χάνεται οριστικά. Άλλη μια μεγάλη απώλεια της στη σύγχρονη ιστορία της Αγίας Παρασκευής. Μια ιστορία που μόνοι μας βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας. Κι είναι πραγματικά ένα έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής, μα ιδίως των παιδιών μας.


Αφιερώστε λοιπόν ελάχιστα λεπτά από το χρόνο σας γιατί αυτά που θα ακολουθήσουν τόσο παρακάτω όσο και σε επόμενες αναρτήσεις (αν είμαστε καλά γιατί άνθρωποι είμαστε, πολλά μπορεί να γίνουν) δεν πρόκειται να δείτε γραμμένα πουθενά αλλού.


Όσοι διαβάζετε την ιστοσελίδα μας ξέρετε πάρα πολύ καλά πόσο έχουμε αγωνιστεί για το πάρκο Νεαπόλεως, άλλοτε με συγκέντρωση στο πάρκο κι άλλοτε γλυτώνοντας το δήμο με δική μας μεσολάβηση από κάζο.


Το πάρκο λοιπόν φαίνεται πως χάθηκε -και θα εξηγήσουμε παρακάτω τι σημαίνει χάθηκε- από την ανοργανωσιά, την έλλειψη σχεδιασμού, την άγνοια, το φόβο και την πολιτική σπέκουλα. Το ποιος χαρακτηρισμός ανήκει σε ποιον θα φανερωθεί από μόνο του.


Το καλοκαίρι του 2010 σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιο ήρθε προς ψήφιση (και υπερψηφίστηκε από συμπολίτευση και μείζονα αντιπολίτευση) η Πολεοδομική Μελέτη με την οποία το τμήμα που ξεκινά από το πάρκο Γραβιάς έως το πάρκο Νεαπόλεως (στην ουσία πρόκειται για ένα ενιαίο χώρο) έμπαινε στο σχέδιο πόλης και ως εκ τούτου περί τα 36 στρέμματα περιέρχονταν στο Δήμο Αγίας Παρασκευής ως εισφορά σε γη.


Διότι θα πρέπει να ξέρετε πως αυτό που αντικρύζετε και σας μοιάζει δάσος ή πάρκο ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι οικόπεδο του Υπουργείου Γεωργίας (ακόμη και η παιδική χαρά) το οποίο ανά πάσα στιγμή κόβει όσα πεύκα θέλει, οικοδομεί ότι θέλει και δε δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Όπως ακριβώς έκαναν πολλοί συμπολίτες μας τη δεκαετία του 80 με τις αντιπαροχές. Είναι δηλαδή σαν τον ακάλυπτο πολλών οικοπέδων στην Αγία Παρασκευή που έχουν πεύκα – δεν τα λες «δάσος».


Ο τότε δήμαρχος κος Γιαννακόπουλος (ο οποίος στην πρόσφατη συνέντευξή του μας αποκάλυψε τα δυσάρεστα νέα επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες μας, 22ο λεπτό) και οι στενοί του συνεργάτες -όπως έχουμε ξαναγράψει- δε χειρίστηκαν το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή. Θριαμβολογούσαν ότι η πόλη μας θα αποκτήσει το δικό της πάρκο, πως κερδίζουμε 36 στρέμματα που τόσα χρόνια διεκδικούσαμε και χάρη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 2005 μπορούσαμε με τη μελέτη που εκπονήθηκε να κερδίσουμε το χώρο αλλά διέπραξαν ένα σημαντικότατο σφάλμα. Ποιο ήταν αυτό; Ότι δεν ενημέρωσαν τους δημότες. Μολονότι επρόκειτο για μια δημοτική αρχή που ενημέρωνε τους δημότες μέσω των τοπικών εφημερίδων για το παραμικρό, δε δαπάνησε ούτε 1 ευρώ για μια ενημερωτική καμπάνια ώστε ο κόσμος να μάθει τι σημαίνουν οι όροι:


πολεοδομώ, αστικό πράσινο, ΓΠΣ, Α Ζώνη, Β Ζώνη κτλ.


Με το τρομακτικό αυτό λάθος κι ενόψει εκλογών μετά από λίγους μήνες έδωσαν το δικαίωμα κυριολεκτικά στον κάθε ένα άσχετο να βγαίνει και να λέει ότι θέλει μιλώντας για τσιμέντο στον Υμηττό, μπετοποίηση, δημιουργία του νέου Anfield στο δημοτικό γήπεδο, αναψυκτηρίων κ.ο.κ. Το πόσο πολιτικό παιχνίδι -που σήμερα το πληρώνει η πόλη πολύ ακριβά- παίχθηκε εκείνες τις ημέρες γύρω από το πάρκο το βιώσαμε κι εμείς οι ίδιοι όταν μετά από σκληρή δουλειά / κινητοποίηση για τη συγκέντρωση στο Πάρκο στα μέσα Ιουλίου αντικρύσαμε στέλεχος της τότε Συνεργασίας Πολιτών (νυν Νίκης) να έρχεται σε μια δράση που δεν εργάστηκε ούτε δευτερόλεπτο για την πραγμάτωσή της και να θέλει να καπελώσει τον κόσμο ως πρόεδρος της συζήτησης! Ειρήσθω εν παρόδω, στα τέλη του Οκτώβρη του 2010 και η δική του ένσταση που υπέβαλλε, απορρίφθηκε ως άσχετη με το θέμα, ακολουθώντας την τύχη όλων των υπόλοιπων που ήταν εξίσου άσχετες με το θέμα.


Πάρα ταύτα συμφωνήσαμε όλοι σε εκείνη τη συνάντηση παρουσία του τότε δημάρχου Βασίλη Γιαννακόπουλου, του αρμόδιου αντιδημάρχου Μιχάλη Γριβέα και του δημοτικού συμβούλου Ανδρέα Γκιζιώτη ο συντελεστής δόμησης από 0,1 να πέσει στο 0.


Λίγο πριν τις εκλογές το Δ.Σ. υιοθέτησε αρκετές από τις απόψεις του Μιχάλη Γριβέα οι οποίες ενσωματώθηκαν στην Πολεοδομική Μελέτη. Παράλληλα όπως αναφέραμε όλες οι “προεκλογικές ενστάσεις” είχαν απορριφθεί ως εκτός θέματος. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στη δεύτερη ανάρτηση της μελέτης μετά τις αλλαγές, στις αρχές του 2011 δεν υποβλήθηκε ούτε μία ένσταση! Πού πήγαν στην δεύτερη ανάρτηση όλοι αυτοί οι «προστάτες» των δένδρων; Βόλτα στο πάρκο;


Είχαμε λοιπόν μέχρι το σημείο αυτό μια χρονική απώλεια σχεδόν έξι μηνών.


Με την αλλαγή της δημοτικής αρχής, τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και ο μελετητής πολεοδόμος (και κάτοικος Αγίας Παρασκευής) Κώστας Κουρούνης επιστήσαμε την προσοχή του νέου δημάρχου Βασίλη Ζορμπά στο θέμα του πάρκου Νεαπόλεως. Του συστήσαμε να τρέξει την υπόθεση, να πιέσει κάποιους να καταπιαστούν με την υλοποίηση της μελέτης γιατί όσο υπάρχουν θέματα ανοικτά, ο κίνδυνος πάντα ελλοχεύει.


Μόλις στις 11/1/2011 γράφαμε “Εικόνες ντροπής στο πάρκο Νεαπόλεως”.


Στις 7/5/2011 επανερχόμασταν με το άρθρο Amber Alert!


Όλο αυτό το διάστημα δεν μας όχλησε κανένας. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ο καιρός κυλούσε αμέριμνα και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής απλά εκάθευδε ή αλλιώς, κοιμόταν! Το εξοργιστικό όμως δεν είναι αυτό, αλλά η άγνοια του θέματος! Άγνοια σε τέτοιο βαθμό που μας εκθέτει ως πόλη.



Τι συνέβη;


Ο γραμματέας του υπουργείου κος Κανελόπουλος κάλεσε στο ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε. (το κτίριο του υπουργείου στο πάρκο) αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων. Κι οι πολιτικοί μας ηγέτες πήγαν όντας αδαείς με το θέμα, δίχως έστω να κάνουν ένα σύντομο τεχνικό φροντιστήριο, άκουσαν και αντί να φρίξουν καταγγέλλοντας την κοροϊδία και να σηκωθούν να φύγουν, παρέμειναν στη συνάντηση, πλην του κου Γκιζιώτη που αποχώρησε. Διότι είναι κοροϊδία για κάτι που με το νόμο αύριο το πρωί κάνεις περιουσία του δήμου και των δημοτών, να σου προτείνουν να το καθαρίσεις από τα μπάζα που το υπουργείο γέμισε και να σου το παραχωρούν 2-3 ώρες την ημέρα!!!


...λίγες ημέρες μετά όμως φάνηκε η παγίδα!


Το υπουργείο στέλνει στο Δήμο ένα πρακτικό της παραπάνω συνάντησης με αίτημα ομόφωνης ψήφισης από το Δημοτικό Συμβούλιο! Εμείς ενημερωνόμαστε μόλις την ίδια ημέρα λαμβάνοντας το σχετικό e-mail από το Γραφείο Τύπου του Δήμου. Καλέσαμε αμέσως τον πολεοδόμο Κώστα Κουρούνη να ζητήσουμε τη γνώμη του για το περίεργο αυτό θέμα που θα εισαγόταν το ίδιο βράδυ στο Δ.Σ. και δήλωσε πλήρη άγνοια. Δε τον είχε ενημερώσει κανείς όπως κανείς δεν είχε ενημερώσει την Τεχνική Υπηρεσία η οποία ενημερώθηκε πρώτα από τον πολεοδόμο. Χάρη στη δική μας παρέμβαση, το θέμα της ψήφισης του πρακτικού απεσύρθη κατόπιν έκτακτης αγόρευσης του κου Κουρούνη στη Συνεδρίαση .


Όμως ως άνθρωποι και δημότες δεν μπορέσαμε ποτέ να αποδεχθούμε αυτό το παρολίγον κάζο και επανήλθαμε με νέα ανάρτηση στις 8 Ιουνίου 2011 στηλιτεύοντας την παγίδα του Υπουργείου στο Δήμο με το άρθρο μας “Χολυγουντιανή Ταινία σε συνέχειες θυμίζει το πάρκο Νεαπόλεως και αποδεικνύοντας την άγνοια της πλειοψηφίας των πολιτικών μας εκπροσώπων (τουλάχιστον αυτών που πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές) για το θέμα.


Επί παραδείγματι κανείς από τη Δημοτική Αρχή εκείνο το βράδυ της συνεδρίασης του Δ.Σ. δε φαινόταν να ανησυχεί ιδιαίτερα παρά τα όσα εξηγούσαμε στα πηγαδάκια του προαυλίου της αίθουσας συνεδριάσεων. Ενδεικτικά θυμάμαι να καλούμε την κα Μπράμη να μας πει ως νομικός αν η ψήφιση ενός τέτοιου πρακτικού κρύβει παγίδες κι αυτή με τη σειρά της αφού διάβασε το πρακτικό και την πρόταση του γραμματέα του Υπουργείου να μας παραχωρεί για 2-3 ώρες την ημέρα το πάρκο, να το βρίσκει θετικό!!! Δηλαδή μας έκαναν και τη χάρη αφού καθαρίσουμε με χρήματα των δημοτών το σκουπιδαριό, να μας αφήνουν να πηγαίνουμε 2-3 ώρες την ημέρα σε ένα μέρος που αν υπήρχε σοβαρή δημοτική μηχανή, αρχή και πολιτικός κόσμος (διαχρονικά) θα το είχαμε κάνει δικό μας. Και το ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε. με τα πειράματά του θα είχε καταστεί παράνομο!


Σκλήρα λόγια; Ίσως. Άδικα όμως;


Στην ίδια συνεδρίαση παρατηρούσαμε ακόμη και συμβούλους που χαρακτηρίζονται από ένα συγκεκριμένο τουπέ να έχουν μαύρα μεσάνυχτα σε ένα θέμα που όφειλαν a priori να το κατέχουν. Οι ερωτήσεις που ετίθεντο μας ήταν τόσο απλοϊκές που κυριολεκτικά φάνταζαν αστείες σε όποιον είχε καθίσει έστω ένα τεταρτάκι (γιατί τόσο χρειάζεται) να ενημερωθεί για το θέμα.


Από τη μια λοιπόν η συμπολίτευση που δεν είχε ιδέα για το θέμα του πάρκου έτοιμη να μας οδηγήσει σε μια ακόμη καταστροφή. Από την άλλη ανάμεσα στους ερωτούντες ο κος Σταθόπουλος με τον κο Βλάχο που προεκλογικά η παράταξή τους μιλούσε για το πάρκο ενώ στελέχη της ήταν ανάμεσα στα άτομα που είχαν υποβάλλει ενστάσεις. Μα καλά, τόσο καιρό δεν είχαν καθίσει μια φορά να ενημερωθούν; Κι αφού λοιπόν αγνοούσαν απλά πράγματα, τότε όλη αυτή η πολεμική γύρω από το πάρκο προεκλογικά γινόταν απλά για να γίνει; Τι εξυπηρετούσε; Εν τω μεταξύ ο έτερος βασικός πυλώνας της “Νίκης” Αντώνης Σιδέρης σύμφωνα με τον Ανδρέα Γκιζιώτη στο WEB – TV (στο 21ο λεπτό) είχε προτείνει επί δημαρχίας του τη διάνοιξη δρόμου μέσα από το πάρκο. Πρόταση που είχαν, λέει, υιοθετήσει και οι άλλοι! Ποιοι άλλοι;


Ένας από τους άλλους ήταν σύμφωνα με τον κο Γκιζιώτη κι ο Σύλλογος του Αη Γιάννη (τώρα δεν επιθυμεί το δρόμο) ο οποίος εξαντλείται μόνο να λέει τι θέλει και τι δε θέλει ωσάν μίνι κυβέρνηση του τοπικού πριγκηπάτου. Δεν τον είδαμε όμως να πηγαίνει ποτέ μέσα στο πάρκο για να βγάλει π.χ. τα μπάζα. Αλλά πως να το κάνεις όταν ο μ.ο. ηλικίας ξεπερνά τα 75; Απών επίσης και ο Σύλλογος Κατοίκων Τσακού, μολονότι το πάρκο φτάνει στις παρυφές του (στα 200 μέτρα βρίσκεται ο προφήτης Ηλίας), δεν οργάνωσε ποτέ κάτι στη Νεαπόλεως.


Αυτό το όποιο σχέδιο του Υπουργείου έπεσε τελικά στο κενό. Ίσως γιατί δεν είχαν υπολογίσει τη δική μας παρουσία όχι σε επίπεδο ύπαρξης στην πόλη (αφού κι αυτοί μας διαβάζουν) όσο σε επίπεδο έγκαιρης ενημέρωσης και πρόβλεψης κινδύνων.


Και τελικώς διαπιστώνουμε με μεγάλη μας λύπη πως με την παρέμβασή μας εκείνη καθώς και με το εξίσου σκληρό άρθρο της 8ης Ιουνίου, αντί να αφυπνίσουμε το δήμαρχο, τη δημοτική αρχή και τις παρατάξεις, στην ουσία αφυπνίσαμε το Υπουργείο! Κατέστη πλέον αντιληπτό προς πάσα κατεύθυνση ότι τα μάτια μας πέφτουν άγρυπνα πάνω στο πάρκο.


 


...κι έτσι το παιχνίδι πήγε αλλού!


Πού; Στον Οργανισμό Αθήνας! Όπου “θαυματουργικά” από το προσχέδιο της διαβούλευσης για την προστασία του Υμηττού μέχρι το Προεδρικό Διάταγμα, το τρίγωνο του πάρκου Νεαπόλεως συμπεριελήφθη στη Β΄ Ζώνη Υμηττού!


Και σύμφωνα με το νέο προεδρικό διάταγμα για την Β Ζώνη Υμηττού, επιτρέπονται πολλά πράγματα, και κυρίως ιδιωτικά εκπαιδευτήρια! Ναι, ακριβώς έτσι το γράφει: «Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια» και μάλιστα με συντελεστή 0,2. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στην έκταση των 132 στρεμμάτων του Υπουργείου Γεωργίας μπορούν πλέον να οικοδομηθούν κτίρια εκπαίδευσης μέχρι και 24.000 τετρ. μέτρων σε τρεις οικοπεδικές εκτάσεις των 40 στρεμμάτων. Για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις, θυμίζουμε ότι το κτιριακό συγκρότημα του ΕΜΠ στην Πατησίων έχει οικοδομηθεί σε έκταση 20 στρεμμάτων και στεγάζεται σε κτίρια που δεν ξεπερνούν τα 7.000 τετρ. μέτρα.


 


Δηλαδή, μόνον στην έκταση του Υπουργείου μπορούν να οικοδομηθούν τέσσερα (4) Εθνικά Μετσόβια Πολυτεχνεία.


Δίχως να χάσουμε χρόνο, στις 16 Ιουλίου 2011 καταγγείλλαμε τα παραπάνω με νέα ανάρτηση ενώ φροντίσαμε να ενημερώσουμε το δήμαρχο ζωντανά. Η απάντηση του κου Ζορμπά ήταν ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα χυθεί αίμα!


Γιατί να χυθεί αίμα κε δήμαρχε; Γιατί να πάμε στα άκρα; Κι αν χυθεί αίμα θα γλυτώσει το πάρκο; Δε θα ήταν καλύτερα να είχε χυθεί λίγος ιδρώτας και μελάνι να κάνουν ορισμένοι τη δουλειά τους και τώρα να είχαμε το πάρκο μας;


Θέλετε να μάθετε τι συνέβη; Τίποτε απολύτως! Μπορεί άραγε ο δήμος να μας δώσει ένα timeline των ενεργειών του για το πάρκο από τον Ιανουάριο και μετά όταν αναρτήθηκε η Πολεοδομική Μελέτη και καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε;


Μπορεί να μας πει κανείς γιατί ο Δήμος 11 μήνες δεν έκανε τίποτε; Υπάρχει κάποιο άβατο στο δήμο που δεν έθιξαν ούτε οι προηγούμενοι και καταπίνει και ο νυν;


Και το αστείο ξέρετε ποιο είναι;


Ότι μόλις πριν λίγες ημέρες η Τεχνική Υπηρεσία αποφάσισε να εκκίνησει τη διαδικασία για την εφαρμογή της μελέτης! Εδώ γελάμε κι αν νομίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν τις ευθύνες και τις ερωτήσεις των ενεργών δημοτών είναι γελασμένοι.


Η άγνοια, η απραξία και ο φόβος της δημοτικής αρχής φαίνεται πως επιφέρουν αυτό που τελικά φοβόταν. Την απώλεια του πάρκου. Κι ίσως στο τέλος η ζημιά στις εκλογές να μην έρθει από π.χ. τα οικονομικά που τόσο πολύ προσέχει, αλλά από ένα ζήτημα που δεν το υποπτευόταν καν!


Το πάρκο που πάμε περίπατο, που παίζουν τα παιδιά μας στις κούνιες, που μας δίνει αέρα να αναπνέουμε κι όμως δεν ενδιαφέρεται κανείς με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις.


Η δημοτική αρχή εξαντλείται να μας θυμίζει το μπάχαλο που παρέλαβε κι η αντιπολίτευση τον παράδεισο που παρέδωσε.


Σε ένα δημοτικό συμβούλιο που κυριαρχούν λες και είναι παλιές καλές ελληνικές ταινίες, το Σιστοβάρη, η ανάπλαση της Αγίου Ιωάννου, ο Ιόλας και λοιπές κουραστικές ιστορίες. Ίσως λόγω έλλειψης όρεξης και φαντασίας.


Ποιος όμως πιστεύει πως σε μια πόλη 100.000 κατοίκων μας καίγεται καρφί αν η Αγίου Ιωάννου θα είναι άνοδος, κάθοδος, διπλή, μονή, ποτάμι ή χωματόδρομος; Μπουχτίσαμε πια να ακούμε για το Σιστοβάρειο. Μαγκιά του του επιχειρηματία κι ας πρόσεχε ο Αντώνης Σιδέρης. Κι όσο για τον Ιόλα... Ποιος νομίζετε πως νοιάζεται για τον Ιόλα; Κανείς. Διότι πολύ απλά ο Ιόλας δεν υπάρχει πια. Ο Ιόλας δεν είναι η βίλα, ήταν ο πολιτιστικός θησαυρός που εξαφανίστηκε στην πάροδο των χρόνων εκτός από την ασήκωτη μαρμάρινη βιβλιοθήκη που αν γινόταν θα είχε κι αυτή “μεταφερθεί”. Διόρωφα ντουβάρια υπάρχουν πολλά στην Αγία Παρασκευή για να τα διεκδικήσουμε.


Ας σκεφτούν στο εξής πολύ καλά ορισμένοι πριν ξαναμιλήσουν για το πάρκο. Δεν το δικαιούνται. Δεν το αξίζουν.


Το πάρκο λοιπόν με τη σχεδόν βέβαιη -μακάρι να διαψευστούμε- απώλειά του θα είναι η μεγαλύτερη νίλα όλων των εποχών. Φυσικά μην περιμένετε να αλλάξει τίποτε αύριο το πρωί. Κι επειδή ακριβώς δε θα αλλάξει αύριο το πρωί, δε θα αλλάξει και η πολή αυτά που πρέπει να αλλάξει όταν έρθει η στιγμή. Γιατί δε γίνονται έτσι αυτά και το γνωρίζουμε όλοι. Τις συνέπειες της σημερινής ανεπάρκειας θα τις πληρώσουν και θα τις χρεωθούν άλλοι.


Αίμα για την ώρα δεν έχει χυθεί. Και δε νομίζω ότι θα έχει κανένα νόημα να το χύσουμε (τα κορόιδα) όταν πια ο ασθενής θα έχει πεθάνει μόνος και αβοήθητος!


 


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη