Λεκτική βία και προπηλακισμοί με φόντο το χαράτσι της Δ.Ε.Η.

Πολλά λόγια αλλά από ουσία τίποτε στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο όσον αφορά τη συζήτηση για το χαράτσι της Δ.Ε.Η. στα ακίνητα. Αν και για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι πολλά τα περιθώρια.


Αφιερώθηκαν περίπου δύο ώρες ατέρμονων συζητήσεων εν μέσω διακοπών, επιβολής των φωνητικά ισχυροτέρων και προπηλακισμών.


Εν προκειμένω ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς ανέγνωσε το προτεινόμενο ψήφισμα της Ανοικτής Συνέλευσης αναλύοντας τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει. Περιληπτικά μπορούμε να πούμε πως ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος δεν μπορεί όπως προτείνει η Α.Σ. να επανασυνδέει το ρεύμα σε όσους κόβεται διότι είναι παράνομο. Επίσης ανέφερε ότι ο Δήμος θα συνδράμει μέσω της Νομικής Υπηρεσίας όσους δημότες έχουν ανάγκη βοήθειας.


 Οι κοι Γιαννακόπουλος και Σταθόπουλος είχαν περισσότερο πολιτικό λόγο με τον πρώτο να αναφέρεται στα της Π.Ε.Δ.Α. και το κομματικό χρώμα των δήμων που υιοθετούν σκληρότερη στάση και τον δεύτερο να αντιδρά. Ως προς την ουσία ο κος Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι στην Π.Ε.Δ.Α. συμφωνήθηκε να υπάρχει μια συντήρηση του θέματος ως τις 2/12 οπότε αναμένεται η απόφαση, να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις με εξώδικα και να προηγείται μια σχετική ενημέρωση ως προς το που και πότε η ΔΕΗ θα προβαίνει στη διακοπή του ρεύματος. Από την πλευρά του ο κος Σταθόπουλος πρότεινε τη δημιουργία ειδικού γραφείου στο δήμο όπου θα απευθύνονται οι δημότες, θα καταθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα (π.χ. απόδειξης πληρωμής σε ΑΤΜ) και το οποίο θα συντονίσει την ομαδική αποστολή εξωδίκων στη Δ.Ε.Η.


Σημειώνουμε επίσης την παρατήρηση του κου Γκιζιώτη πως όλα τα μέτρα είναι αντιλαϊκά όπως το κόψιμο μισθών προσθέτοντας πως τα περισσότερα ψηφίσματα είναι α-πολίτικα κείμενα χαρακτηρίζοντάς τα “ψηφίσματα συμπάθειας”. Εξίσου δυναμικός και ο κος Κουβόπουλος που επικαλέστηκε το άρθρο 4 του Συντάγματος το οποίο αναφέρει πως ο Έλληνας συνεισφέρει στο κράτος κατά το μέτρο της δύναμής του και πως ότι φόρος μπαίνει, δε βγαίνει.


Άξια αναφοράς και η πρόταση του Μιχάλη Γαβρά να ενεργοποιηθεί ο κωδικός του Προϋπολογισμού για ενίσχυση συμπολιτών μας με ανάγκες και προς την κατεύθυνση αυτή.


 Η όλη συνεδρίαση ήταν αρκετά έντονη / εριστική και ουσιαστικά δίχως τελικά λόγο διότι το ψήφισμα της συμπολίτευσης ψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο ύστερα από ορισμένες τροποποιήσεις και την προσθήκης πρότασης της Νίκης για τη δημιουργία ειδικού γραφείου. Ενώ ο δήμαρχος κατέληξε να δηλώσει πως όποιος διαπιστώσει συνεργεία της Δ.Ε.Η. να κόβουν το ρεύμα, να τον ειδοποιούν αμέσως για να μεταβεί στο σημείο.


 Τα παριστάμενα μέλη της Α.Σ. διέκοπταν μεγαλοφώνως όποτε ήθελαν και στην ουσία με τον τρόπο αυτό ασκούσαν μια μορφή ψυχολογικής βίας στο Δ.Σ. Μάλιστα η φράση του κου Τσιαμπά ότι “η φτώχεια γεννά επαναστάσεις και έγκλημα” οδήγησε στην έκρηξη ορισμένων παριστάμενων που τον κατηγόρησαν πως ταυτίζει την επανάσταση με το έγκλημα. Η κατάσταση ξέφυγε, η συνεδρίαση διεκόπη προσωρινά και ακολούθησαν προπηλακισμοί, λεκτικές έντονες επιθέσεις τόσο κατά του κου Γαβρά όσο και κατά του αντιδημάρχου κου Αλεφαντή που εμποδίστηκε να εξέλθει όσο διάστημα διήρκησε η διακοπή της συνεδρίασης. Μου εκάνε επίσης εντύπωση η παρουσία ανθρώπου που όπως έλεγε είχε  να συτιστεί τρεις ημέρες και όμως είχε τη δύναμη να φωνάζει...


 Αντίστοιχη μορφή διαταγών δέχθηκα και ο ίδιος όταν διαπιστώθηκε ότι είχα τραβήξει φωτογραφία από τη συνεδρίαση και καταγράψει βίντεο από τη στιγμή της έντασης (πράγμα το οποίο έχουμε κάνει αρκετές φορές). Θέλω να ξεκαθαρίσω -για να μην παρεξηγούμαι- πως σέβομαι απεριόριστα την επιθυμία του καθενός να μη φαίνεται σε κάποια φωτογραφία ή βίντεο μολονότι θα έχετε διαπιστώσει πως ανεβάζουμε τις φωτογραφίες των Δ.Σ. σε τέτοια διάσταση που κανείς δεν αναγνωρίζεται. Δεν ανέχομαι όμως από κανένα να με προσβάλλει και να με αμφισβητεί όταν του λέω ότι θα σεβαστώ την επιθυμία του απαιτώντας εκεί μπροστά να σβηστούν η επίμαχη γενική φωτογραφία του Δ.Σ. (που είχε ληφθεί προ του επεισοδίου) και το 27 δευτερολέπτων βίντεο. Κάποιοι άνθρωποι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους, να καταπατούν τους κανόνες, να δημιουργούν φασαρία/εντυπώσεις και μετά να απαιτούν να μην υπάρχει ίχνος. Επίσης θα πρέπει να μάθουν πέρα από το να μιλούν μεγαλοφώνως, να μη γυρνούν την πλάτη αλλά να κάθονται να ακούσουν και τον αντίλογο και μου προξένησε αλγεινή εντύπωση πως ενώ συζητούσαμε με κάποιο παίδι πετάχτηκε ένα αγενέστατο κοριτσάκι από το πουθένα για να διακόψει τη συζήτηση και να απομακρύνει το σύντροφό της. Ήταν η ίδια που μετά δίχως να γνωρίζει τι έχει συμβεί προς το τέλος της συζήτησης του θέματος, αναρωτήθηκε που βρισκόμαστε τώρα κι αν ήρθαμε για το σαματά μας. Άξιο επίσης αναφοράς ότι σε ένα ξέσπασμα κάποιου δημοτικού συμβούλου που τινάχθηκε ξαφνικά από την καρέκλα του τόσο η ίδια όσο και οι πέριξ αυτής αγνοούσαν το όνομά του. Έχω όμως την αίσθηση πως όταν πηγαίνεις κάπου για να κάνεις μια σοβαρή παρέμβαση και να εκθέσεις κακώς κείμενα, μάλλον καλό είναι να είσαι διαβασμένος ως προς το ποιους θα αντιμετωπίσεις. Κι αλήθεια τι θα γινόταν αν ήταν εκεί και το LOCAL TV που συνήθως παρίσταται για την καταγραφή των συνεδριάσεων; Θα προπηλακιζόταν και αυτό;


 Ελπίζω τουλάχιστον να μου αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην ιστοσελίδα μου να καταγράφω την άποψή μου και φυσικά να μην φιλοξενήσω καμία απάντηση ύστερα από τη συμπεριφορά τους. Διότι όπως προανέφερα σέβομαι το φόβο του καθενός, δεν είμαι όμως υποχρεωμένος να ανέχομαι τις διαταγές και την αγένεια του οιουδήποτε.


 Ξέρετε όμως τι καταλαβαίνω μετά από όλα αυτά; Ότι όλοι επαναστατούν μέχρι εκεί που φοβούνται. Αυτό όμως δε λέγεται επανάσταση κι ας συνέτρεξαν ορισμένοι να τα βάλουν με τον κο Τσιαμπά όταν είπε το αυτονόητα, πως δηλαδή η φτώχεια γεννά έγκλημα και επαναστάσεις. Ψέμματα είναι; Δε μας σφάζουν μέσα στα σπίτια μας; Όσο για την επανάσταση, ακόμη δε την είδαμε. Ίσως γιατί και αυτοί που την υπερασπίζονται εισερχόμενοι σε συνεδριάσεις αιρετών για να επιβληθούν, φοβούνται μη τους δει κανείς και τους αναγνωρίσει! Ε και; Δεν έχουν δίκιο; Για το χαράτσι και την αφαίμαξή μας δε διαμαρτύρονται; Τι φοβούνται; Ξέρετε άλλωστε ότι ο επεναστάτης από τον εγκληματία διαφέρουν και στο σημείο ότι ο πρώτος δε φορά κουκούλα επιζητώντας να φαίνεται μπροστάρης ενώ ο δεύτερος κινείται σιωπηλά.


 Σήμερα στο Δ.Σ. είδαμε μια ανησυχητική εικόνα. Την εικόνα του φόβου ορισμένων ανθρώπων να εκφραστούν. Στο ψέλλισμα του κου Αλεφαντή αν κάθε φορά που θα έρχονται 20-30 άτομα θα συζητούν το ίδιο θέμα στο Δ.Σ., πετάχτηκε κάποιος βροντοφωνάζοντας ότι ο ομιλών δηλώνει € XX0.000,00 εισόδημα. Και πού είναι το κακό; Γιατί ενοχοποιεί τον ομιλούντα, ο οποίος στο κάτω κάτω της γραφής, τα δήλωσε κιόλας! Αν πάλι έχει στοιχεία για τα εισοδήματα του κου Αλεφαντή ας τα γνωστοποιήσει και σε μας τους δημότες.


 Για να συνοψίσουμε όμως, την ουσία πάλι την είπε ο Ανδρέας Γκιζιώτης. Ψηφίσματα συμπάθειας. Όπως μια κακή ομάδα στο ποδόσφαιρο, η οποία κρατά τη μπάλα, τη ζαλίζει γύρω γύρω από την περιοχή, αλλά στο δίχτυ δεν μπορεί να την καρφώσει. Κειμένακια, ομοφωνίες, φωνές, γιούχες, εξώδικα και άγιος ο Θεός. Ξέρουν όλοι πολύ καλά πως τίποτε ουσιαστικό δεν μπορεί να πετύχει ο δήμος. Και ποιος αλήθεια θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή δεν ασκούνται πιέσεις στη Δικαιοσύνη για την απόφαση που αναμένεται στις 2 Δεκεμβρίου;


Κακά τα ψέμματα, ο λαός έχει όλη τη δύναμη όταν εισέρχεται στο παραβάν. Αλλά τόσα χρόνια προσερχόταν στη διαδικασία με κριτήριο το βόλεμα, την κονόμα και το “ας ψηφίσω αυτούς γιατί οι άλλοι αποκλείεται να βγουν ποτέ”. Ε αφού τους ψηφίζατε λουστείτε τους τώρα. Ο γράφων τουλάχιστον έχει καθαρή συνείδηση για κάθε φορά που πήγαινε στο παραβάν.


Όσο για τις επαναστάσεις, ας βρεθούν πρώτα αυτοί που όταν θα αντιδρούν, δε θα φοβούνται μήπως τους δει κανείς και τους αναγνωρίσει. Μέχρι τότε, Παπαδήμος, συγκυβέρνηση και δημοσκοπήσεις σε χρόνο ρεκόρ.

Νεότερη Παλαιότερη