Επικίνδυνοι χειρισμοί και έλλειψη πολιτικής ευφυΐας

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάδειξη Συμπαραστάτη του Δημότη μπορεί να απέβη για άλλη μια φορά άκαρπη (τι πρωτότυπο...) ως προς την ψηφοφορία αλλά ήταν εύφορη για την εξαγωγή ενδιαφερόντων συμπερασμάτων για όλους. Πριν εισέλθουμε σε αυτά σας αναφέρουμε για την ιστορία τα αποτελέσματα των δύο ψηφοφοριών:


 

Παπασπύρος               15    15

Γραμματίδης                   3     3

Φωτόπουλος                  3     4

Παπατσώνη                    1     0

Κόκας                                0     0

Οικονομοπούλου         0     0

 

Ποιο είναι λοιπόν το πρώτο συμπέρασμα; Τα προβλήματα συνοχής για τις παρατάξεις των κ.κ. Ζορμπά, Γιαννακόπουλου και Σταθόπουλου καθώς και η έλλειψη πολιτικής ευφυΐας της αντιπολίτευσης.


Η "Πόλη μας" για 6η;7η;8η; ψηφοφορία δεν κατάφερε (;) να ψηφίσει σούμπιτη όπως λέμε τον υποψήφιο που αναδείχθηκε μέσα από εσωτερικές παραταξιακές διαδικασίες με ψηφοφορία. Για άλλη μια φορά υπήρξαν απώλειες που όμως ντύθηκαν με το μανδύα της αποχώρησης και της ασθένειας. Ενώ λοιπόν η Πόλη μας μετρά 18 δημοτικούς συμβούλους, τα κουκιά χθες έβγαζαν 15. Απούσα (και δικαιολογημένη λόγω της περιπέτειας του παιδιού της με την υγεία του) η κα Μουχτούρη και αποχωρήσαντες οι Καζάκος και Δάβαρη. Ο Βασίλης Ζορμπάς προσπαθούσε να πείσει ότι άλλος είχε τις απώλειες και όχι αυτός. Είναι όμως έτσι; Ο κος Καζάκος πράγματι διαμαρτυρόταν από ώρα να συντομεύσει η διαδικασία με τις δηλώσεις και τις ερωτήσεις γιατί θα έπρεπε να αποχωρήσει ώστε να προσέλθει στην εργασία του. Η δε κα Δάβαρη αποχώρησε αδιάθετη. Υπάρχει όμως και η άλλη οπτική. Αφού η κα Δάβαρη δεν ήταν καλά, θα μπορούσε να προσέλθει στη συνεδρίαση αργότερα ώστε να είναι παρούσα κατά την ψηφοφορία αντί να βρίσκεται εξαρχής για να παρακολουθεί τη γνωστή εκτενή διαδικασία δηλώσεων - ερωτήσεων - τσακωμών και να αποχωρήσει ακριβώς πριν τη συζήτηση του θέματος... Ο κος Καζάκος ίσως θα μπορούσε κι αυτός να εξαντλήσει κάποια περιθώρια δεδομένου ότι είχε φάει το γάιδαρο κι είχε μείνει η ουρά. Μεγάλη φυσικά και η ευθύνη του κου Βουτσινά που ναι μεν είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά δεν παύει να αποτελεί στέλεχος της "Πόλης". Όφειλε λοιπόν αφού ενδιαφερόταν και δεν το αμφισβητούμε, να προστατεύσει την ομάδα του και να προχωρήσει τη διαδικασία πριν αρχίσουν οι αποχωρήσεις.


Για το γράφοντα σαφέστατα τίθεται θέμα συνοχής της δημοτικής ομάδας και όχι μόνο. Τυχαίο ότι ποτέ ο κος Παπασπύρος δεν έλαβε το maximum της «Πόλης»; Δε νομίζω! Όμως πλέον υπάρχει και ηθικό ζήτημα. Ο κος Παπασπύρος δεν καπέλωσε κανέναν αλλά αναδείχθηκε προ μηνών μέσω εσωτερικής διαδικασίας με ψηφοφορία. Επιπλέον αγωνίστηκε και αυτός ώστε σήμερα κάποιοι για μια χούφτα ψήφους να βρίσκονται στη διοίκηση και σε υπεύθυνες θέσεις. Έτσι του το ανταποδίδουν μη σεβόμενοι ούτε αυτό που οι ίδιοι αποφάσισαν; Και τι θα γίνει αν κάποια στιγμή μετά από αυτή την απαξιωτική στάση ορισμένων, κουνήσει μαντήλι; Με κοντά 240 σταυρούς προίκα, δε θα είναι περιζήτητος είτε στους λοιπούς χώρους είτε σε κάτι εντελώς καινούριο; Το 2014 άλλωστε είναι κοντά οπότε ορισμένοι "ου γαρ οίδασι τι ποιούσι" ζημιώνοντας ή έστω ρισκάροντας να ζημιώσουν την παράταξή τους.


Και το πιο ενδιαφέρον είναι πως αν χθες ο κος Παπασπύρος είχε τους 17, θα έφτανε τους 19 στη δεύτερη ψηφοφορία καθώς δύο ανεξάρτητοι, διαφορετικής προελεύσεως σύμβουλοι αφήναν να εννοηθεί ότι αν έλειπαν οι 2-3 ψήφοι για την εκλογή, θα τις έδιναν. Χαρακτηριστικός ο κος Μουστόγιαννης που τον άκουσα να λέει "κι εμείς να σε ψηφίσουμε, δε βγαίνεις. Είναι 15!".


Στον αντίποδα, ο κος Γιαννακόπουλος και οι Μαζί βρέθηκαν με τη μπάλα προ κενού τέρματος και την έστειλαν στις εξέδρες. Διότι καλή η ρητορική ικανότητα περί συναίνεσης αλλά η ουσία μετράει. Θα αναρωτηθεί κανείς, και τι μπορούσαν να κάνουν; Πολύ απλό. Βλέποντας ότι δε βγαίνουν τα κουκιά, θα έδιναν ένα ικανό αριθμό ψήφων στον υποψήφιο της συμπολίτευσης, τόσο ώστε να μη βγει αλλά να έβγαινε ΑΝ είχαν παραμείνει στη θέση τους οι αποχωρήσαντες. Με τον τρόπο αυτό θα έβγαζαν στη σέντρα την επόμενη μέρα το Βασίλη Ζορμπά παρέα με όλη τη συμπολίτευση ισχυριζόμενοι -και δίκαια- ότι αυτή ευθύνεται για τη μη εκλογή, πως αυτοί δεν έπαιξαν με τους θεσμούς και φυσικά θα έκαιγαν τον κο Παπασπύρο λέγοντας ότι αφού τελικά οι δικοί του τον απορρίπτουν, τότε κι αυτοί δε θα τον ξαναψηφίσουν. Αν πάλι παρ'ελπίδα στράβωνε το κόλπο και με τη βοήθεια 1-2 ανεξάρτητων εξελέγετο, πάλι θα μπορούσαν οι Μαζί να γυρίσουν υπέρ τους την εκλογή υπό την έννοια ότι κινήθηκαν υπερ-παραταξιακά, με γνώμωνα το συμφέρον της πόλης κτλ. Ενώ λοιπόν όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη Ρώμη, οι Μαζί βρέθηκαν όλοι μαζί στο άγνωστο. Κάπως έτσι άλλωστε βρέθηκαν στην αντιπολίτευση.


Επόμενος στη σειρά, ο Γιάννης Σταθόπουλος με τη "Νίκη". Κι εδώ υπήρξε θέμα συνοχής και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από αυτό του κου Ζορμπά καθώς η δημοτική ομάδα αριθμεί μόλις 4 άτομα αντί για 18. Ο κος Φωτόπουλος λοιπόν κατά την πρώτη ψηφοφορία απέσπασε 3 αντί 4 ψήφων. Το ποιος λοξοδρόμησε είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς. Ο εκνευρισμός ήταν έντονος και ειδικά του Γιάννη Σιδέρη σε τηλεφωνήματα που έκανε. Τελικά η τάξη απεκατεστάθη αλλά οι εντυπώσεις έμειναν. Κι όλα αυτά σε μια δύσκολη στιγμή καθώς μετά την αποχώρηση της κας Ηλέκτρας Αντωνοπούλου υπάρχει και άλλο τμήμα που αρχίζει να αποκολλάται σύμφωνα με τις φήμες. Από την άλλη, ο Γιάννης Σταθόπουλος μπορεί να επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ μας αλλά απογοήτευσε τις προσδοκίες μας όταν κάποτε μας έλεγε "με το παλιό θα χτίσουμε το καινούριο;". Επίσης ο κος Φωτόπουλος, σύμφωνα πάλι με πληροφορίες, μέχρι προχθές έλεγε ότι δε θα είναι υποψήφιος. Επείσθη για αυτό μεν, εξετέθη δε τόσο με το αποτέλεσμα όσο και με όσα έλεγε προ ενός έτους ότι αποσύρεται.


Όσον αφορά τη Λαϊκή Συσπείρωση, απογοήτευσε κι αυτή. Διότι ναι μεν έχει δικαιωθεί σε όλα για τον Καλλικράτη αλλά με το να απέχει, τι ωφελείται; Η λογική του Κ.Κ.Ε. καταδικάζω και απέχω, δε βοηθά. Αντίθετα μπορεί να προστατεύσει το λαό έστω στα πλαίσια του μη χείρον βέλτιστον. Τουλάχιστον όμως, οι Γκιζιώτης και Τσιμπουκάκης υπήρξαν εξαρχής ξεκάθαροι.


Τέλος όσον αφορά τους υποψηφίους θα ήθελα να υπογραμμίσω τα εξής. Εντάξει κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας πριν περίπου 6 μήνες, αλλά πλέον σε τι προσδοκούν με την υποψηφιότητά τους; Να εκλεγούν με 1,2 ή 3 ψήφους; Δεν αντιλαμβάνονται ότι η παρουσία τους δίνει πολιτικό άλλοθι σε ορισμένους να διαμοιράζουν τις ψήφους τους ώστε να μην εκλέγεται κανείς; Δεν κατανοούν ότι καίγονται και απαξιώνονται ενώ διαθέτουν ένα πολύ καλό βιογραφικό; Και φυσικά, αξίζει τον κόπο να δείτε στο local tv τη συνεδρίαση και να παρακολουθήσετε με πόσο ενδιαφέρον ορισμένοι ακούν τους υποψηφίους!


Άξιο αναφοράς επίσης ότι μόνο ο κος Παπασπύρος δήλωσε ότι παραίτειται από την αντιμισθία που αναλογεί στο 40% της δημαρχιακής αποζημίωσης, ήτοι κοντά € 1.500,00. Αν κάνει κανείς τις πράξεις, τις κρατήσεις και τους υπολογισμούς, θα δει πόσα χρήματα θα γλυτώναμε.


Κι ενώ φαινόταν πως οδηγούμαστε ξανά σε αδιέξοδο, πολλοί ισχυρίζονταν χθες ότι ο κος Παπασπύρος θα πρέπει να αποσυρθεί γιατί καίγεται. Το νόμισμα όμως έχει δύο όψεις. Σαφέστατα το ζήτημα του ΣτΔ αποδεικνύεται φωτιά αλλά το ερώτημα είναι ποιον καίει;


Αυτόν που πρωτεύει και πιθανώς υπονομεύεται; Αυτόν που τηρεί στείρα στάση ή επιδιώκει να μην εκλεγεί ποτέ ΣτΔ;


Η φωτιά άλλωστε κατευθύνεται από το "στρατηγό" άνεμο...


Κι όλα αυτά, ενώ υπάρχει μια μεγάλη παγίδα στο θέμα του ΣτΔ που είμαι βέβαιος ότι πολλοί την αγνοούν αλλά λίγοι την έχουν υπόψη τους και τη διατηρούν ως κρυφό χαρτί...


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη