Ε.Σ. : Συμπαραστάτης του Δημότη. Μια από τα ίδια;

Πλησιάζει η μέρα που θα δοκιμασθεί, για άλλη μια φορά, η συνοχή της Δημοτικής Αρχής αλλά και η σοβαρότητα της Αντιπολίτευσης. Αναφέρομαι στην 31η Οκτωβρίου, που έχει ορισθεί ως 1η ημέρα ψηφοφορίας για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου μας. Ας θυμηθούμε τι είχε συμβεί στην, πριν από μήνες, πρώτη αποτυχημένη διαδικασία. Δεν ξέρω βέβαια αν είναι απολύτως ακριβή, αφού προέρχονται από πληροφορίες που έχω συλλέξει.


Από την Παράταξη του κ. Ζορμπά υπήρχαν τέσσερις υποψήφιοι. Οι μεν τρεις ήταν υποψήφιοι δημοτικοί του σύμβουλοι και ο τέταρτος, υποστηρικτής του και εξάδελφος Αντιδημάρχου. Και οι τέσσερις είχαν θέσει υποψηφιότητά σε προκαταρκτική διαδικασία. Η Παράταξη είχε, με μυστική ψηφοφορία, προχωρήσει στην επιλογή ενός εξ αυτών, τον οποίο θα υποστήριζε η δημοτική ομάδα στις ψηφοφορίες στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Από την Παράταξη του κ. Γιαννακόπουλου υπήρχαν τρεις τουλάχιστον υποψήφιοι, οι δύο και υποψήφιοι δημοτικοί του σύμβουλοι.


Από την Παράταξη του κ. Σταθόπουλου δεν υπήρχε, εμφανής τουλάχιστον, υποψήφιος.


Συνολικά ήσαν 14 ή 15 υποψήφιοι. Μεταξύ αυτών και πρώην Αντιδήμαρχος, υποστηριζόμενος από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο κ. Αλεξόπουλο.


Όταν ήλθε η ώρα των ψηφοφοριών στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνέβησαν γεγονότα τα οποία δεν τιμούν καθόλου το σύνολο των Δημοτικών Παρατάξεων. Κατ΄αρχάς απεχώρησε από την αίθουσα η Παράταξη του κ. Γκιζιώτη η οποία δεν συμφωνούσε με τις διαδικασίες του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», βάσει του οποίου όμως είχε ζητήσει την ψήφο των Πολιτών στις εκλογές. Στην 1η ψηφοφορία έλαβαν μέρος όλοι οι υποψήφιοι, ακόμη και αυτοί από την παράταξη Ζορμπά που είχαν  μειοψηφίσει στην προκαταρκτική παραταξιακή διαδικασία. Παρά το γεγονός, όπως προανέφερα, ότι η δημοτική ομάδα του κ. Ζορμπά είχε υποσχεθεί να υποστηρίξει σύσσωμη έως τέλους τον προεπιλεγέντα υποψήφιο, σημειώθηκε «διαρροή» προς άλλον εκ των τεσσάρων υποψηφίων. Αυτή η συμπεριφορά, που κλυδώνισε πολύ σοβαρά την Παράταξη αυτή, συνεχίστηκε σε όλες τις επακολουθήσασες ψηφοφορίες.


Η Παράταξη Γιαννακόπουλου μοίρασε τις ψήφους της, στην 1η ψηφοφορία, μεταξύ των υποψηφίων που προέρχονταν από την Παράταξη αυτή. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Γιαννακόπουλος, έξυπνα, αποδυνάμωσε εντελώς 2 υποψηφίους, ως δυνητικά εσωκομματικούς αντιπάλους του.


Η Παράταξη Σταθόπουλου δεν φαίνεται να ψήφισε κανέναν εκ των υποψηφίων.


Στη συνέχεια αποχώρησαν οι Παρατάξεις Γιαννακόπουλου, Σταθόπουλου «διαμαρτυρόμενες» γιατί ο Δήμαρχος δε συνεννοήθηκε μαζί τους προηγουμένως για να συνεπιλέξουν  κοινό υποψήφιο.


Στη 2η και 3η ψηφοφορίες, σε άλλη συνεδρίαση, επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό. Με την  Παράταξη Ζορμπά διασπασμένη, με τον «επίσημο» υποψήφιο να παίρνει από 15 ως 17 ψήφους, την Παράταξη Γιαννακόπουλου να αρνείται να συναινέσει γιατί ήταν «παραταξιακός» υποψήφιος και την Παράταξη Σταθόπουλου να ψηφίζει ΛΕΥΚΟ (τι πρωτότυπο!) γιατί δεν της έγινε το χατήρι για προσυνεννόηση. Αποτέλεσμα, να μην εκλεγεί Συμπαραστάτης του Δημότη και η Πόλη να στερηθεί των υπηρεσιών του, με συνυπεύθυνες όλες τις Παρατάξεις.


Ο Δήμαρχος δεν κατάφερε να κρατήσει τη συνοχή της Παράταξής του. Και όταν συνέβησαν οι διαρροές, δεν έλαβε μέτρα για επαναφορά στην τάξη. Αποτέλεσμα ήταν να δείξει αδυναμία και να είναι υποκείμενος σε νέους «εκβιασμούς» σε κάποιο δύσκολο θέμα στο μέλλον. Οι δημοτικοί του σύμβουλοι που απειθάρχησαν, έθεσαν σε σοβαρή δοκιμασία την Παράταξή τους, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρονται γι΄αυτήν και πως γενικά υπάρχει μια χαλαρότητα. Βέβαια δεν υπάρχει θέμα απειθαρχίας αν δεν είναι σωστή η πληροφορία μου ότι είχαν υποσχεθεί πως θα στήριζαν έναν υποψήφιο.


Έχω ακούσει και μια πληροφορία, ότι ήταν μια «στημένη» επιχείρηση, για να «καούν» κάποιοι σοβαροί υποψήφιοι της Παράταξης, ώστε να επιχειρήσουν  να «κάνουν παιχνίδι» οι εναπομείναντες, στη νέα διαδικασία.


Ο κ. Γιαννακόπουλος, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη στείρα αντιπολιτευτική γραμμή, του «δε συναινώ», με το όχι και τόσο σοβαρό επιχείρημα του «παραταξιακού» υποψηφίου. Και λέω στείρα αντιπολιτευτική γραμμή, γιατί ανατρέχοντας σε όλες τις ανακοινώσεις της Παράταξής του, δεν βρήκα κάποια αντίθεσή  του σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου είτε του πλειοψηφίσαντα είτε άλλων. Μόνον αντίθεσή του στην επιλογή της Δημοτικής Αρχής. Αντίθεση λοιπόν  καθαρά για την αντίθεση.


Όσον αφορά τον κ. Σταθόπουλο, ήταν εντελώς απροετοίμαστος, όπως φάνηκε από το γεγονός ότι ως το τέλος προτίμησε να ψηφίζει ΛΕΥΚΟ, μη βρίσκοντας κανέναν από τους υποψηφίους άξιο των ψήφων της Παράταξής του. Και από τις δικές του ανακοινώσεις πάντως δεν βρήκα καμιά αντίρρηση για τα πρόσωπα αυτά καθεαυτά. Και εδώ λοιπόν στείρα αντιπολίτευση.


Τι θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου; Ποιοι θα είναι υποψήφιοι; Θα είναι και κάποιοι, όπως ακούω, που ήταν υποψήφιοι και την πρώτη φορά. Αν αληθεύει η πληροφορία μου, κάποιοι από αυτούς στην πρώτη διαδικασία είχαν λάβει από 1 έως 4 ψήφους αλλά θα επιμείνουν, δεν γνωρίζω με ποια σκέψη στο νου τους. Απλά επιμονή; Κάτι άλλο; Κυκλοφορεί ευρέως ότι θα είναι υποψήφιοι και κάποιοι προερχόμενοι από την Παράταξη Ζορμπά, που όμως αμέσως σχεδόν μετά τις εκλογές μετατράπηκαν, για προσωπικούς λόγους, σε «ορκισμένους» εχθρούς του. Και μάλιστα με την προτροπή, ίσως και την υποστήριξη, μερίδας της αντιπολίτευσης για να δημιουργήσουν πρόβλημα στο Δήμαρχο. Τι θα κάνει ο Δήμαρχος; Θα υποστηρίξει, φανερά ή κρυφά, κάποιον από αυτούς για να τους εξευμενίσει; Θα έχει μεγάλο  ενδιαφέρον πάντως και θα δείξει επιπλέον το επίπεδο των υποψηφίων, αν αυτή τη φορά οι μειοψηφούντες αποσυρθούν ή επιμείνουν μέχρι να κουρασθούν οι πλειοψηφούντες.


 Και η αντιπολίτευση θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων; Θα συναινέσει σ΄αυτόν που θα λάβει της ψήφους της πλειοψηφίας αν δεν έχει κάτι σοβαρό να του καταλογίσει;  Ή θα ακολουθήσει την ίδια τακτική όπως και πριν; Σε προηγούμενο κείμενό μου είχα γράψει ότι όταν η μειοψηφία προσπαθεί να επιβάλει την άποψή της στην πλειοψηφία, δεν έχουμε Δημοκρατία αλλά Τυραννία.


Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά η Πόλη θα αποκτήσει Συμπαραστάτη του Δημότη. Εκτός αν κάποιοι ή όλοι από τους Αρχηγούς των Παρατάξεων, δεν θέλουν να εκλεγεί κανείς ώστε ως συνήθως να ρίχνουν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι της ευθύνης . ΚΑΙ αυτό έχει ακουστεί ...


Θα επανέλθω μετά την πρώτη ψηφοφορία, με ονόματα αυτή τη φορά.


 Ελεύθερος Στοχαστής

Νεότερη Παλαιότερη