Μια εξαιρετική βραδιά απόψε στο Δημόκριτο!

Μια ακόμη εξαιρετική εκδήλωση από το Σύλλογο "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός" πραγματοποιήθηκε πριν λίγη ώρα στο συνεδριακό κέντρο του Δημόκριτου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο έπος του 1940 και τη σύνδεσή του με το σήμερα.


Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής κος Καργάκος που για άλλη μια φορά (όπως στην εκδήλωση για τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου) καθήλωσε το κοινό. Αναρίθμητα στοιχεία θα μπορούσαμε να αναφέρουμε από την ομιλία του, αλλά αναγκαστικά θα περιοριστούμε στα συγκεκριμένα:


1. Εκείνα τα χρόνια ηγεσία και λαός είπαν το μεγάλο ΟΧΙ, σήμερα όμως το τιμόνι κρατείται από ναινέκους...


2. Πως τότε, όταν μας επιτέθηκε η Ιταλία, υπολόγισε τον ελληνικό στρατό ως αυτό που έδειχνε αλλά όχι αυτό που πραγματικά ήταν.


3. Πως ο γερμανός κατακτητής όταν την άνοιξη του 1941 εισήλθε στην Ελλάδα, δεν υπολόγισε την ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού η οποία τον καθυστέρησε αλλάζοντας το ρου της ιστορίας.


4. Πως τόσο το ΟΧΙ του 1940, όσο και η Εθνική Αντίσταση, δημιούργησαν εκείνο το πολιτικό κεφάλαιο ώστε οι αρχικές συμφωνίες (προπολεμικά) τόσο του Άξονα όσο και των Δυτικών για παραχωρήσεις στην Τουρκία εδαφών της χώρας μας, να περάσουν στις ιστορικές καλένδες.


5. Πως ο διχασμός των Ελλήνων κατά τον εμφύλιο μας στέρησε αυτά που δικαιούμασταν (Β. Ηπειρος, Ανατολική Ρωμυλία, Κύπρος)


6. Πως η 28η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα νεκρών αλλά όχι μια νεκρή ημέρα.


7. Πως το 1897 το διαδέχθηκαν ένα 1912-13, 1917 και 1920 όπως έχουμε αναφέρει και εδώ.


Δεινός ρήτορας ο κος Καργάκος παραλλήλιζε κάθε ιστορική αναφορά με το σήμερα. Αναδείκνυε από το χθες, τις λύσεις για το αύριο. Τόνιζε την ανάγκη της ενότητας του ελληνικού λαού αναφέροντας πληθώρα ιστορικών στιγμών που οι στριμωγμένοι Έλληνες, όλοι μαζί, εντυπωσίαζαν.


Κακά τα ψέμματα, όσοι βρέθηκαν απόψε στην εκδήλωση (που δυστυχώς δε γέμισαν εντελώς το αμφιθέατρο) έφυγαν με ψηλά το κεφάλι και την πεποίθηση ότι στο ιστορικό παρελθόν υπάρχει η διέξοδος του μελλόντος. Κάτι αντίστοιχο είχα γράψει πριν από λίγες ημέρες στο άρθρο μου με τίτλο Το ραντεβού των Ελλήνων με την ιστορία πλησιάζει… στο Freepen.gr.


Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή πλούσιου και σπάνιου οπτικο-ακουστικού υλικού από το αρχείο της ΕΡΤ ενώ η εκδήλωση έκλεισε με δύο παραδοσιακούς χορούς του χορευτικού συγκροτήματος "Χοροστάσι".



Ο Σύλλογος του Αγίου Κοσμά με τη σημερινή εκδήλωση ανέβασε ακόμη ψηλότερα τις απαιτήσεις μας. Είμαστε βέβαιοι ότι στις δύσκολες μέρες που ακολουθούν θα συνεχίσει το ίδιο δυναμικά! Οι καιροί το απαιτούν!


Μαζίδης Στρατής
Νεότερη Παλαιότερη