Απάντηση του γλύπτη Τάκη Κοζόκου

Για άλλη μια φορά επανερχόμαστε στα ίδια ζητήματα για τα οποία άπειρα έγγραφα και δημοσιεύσεις έχουν γραφτεί και δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο.

Νομίζω ότι και πάλι δεν εστιάζουμε στα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην ταλαιπωρία  τόσων ανθρώπων χωρίς  λόγο. Όπως δεν εστιάζουμε και στην προσπάθεια διάσωσης αυτού του σημαντικού πολιτιστικού  εργαλείου που έχει στα χέρια του ο Δήμος και λέγεται Εργαστήρια Τέχνης.


 Για όλα τα οικονομικά μας θέματα σας πληροφορώ για ακόμα μια φορά ότι:

Οι αποδοχές μας ισχύουν από το 2004 ίδιες έως σήμερα χωρίς ποτέ οι δάσκαλοι να έχουν ζητήσει καμία τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Το ύψος των ωρομίσθιων είναι αυτό που ίσχυε τότε για όλα τα σοβαρά Εικαστικά Εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα.


Με προγραμματική σύμβαση από το 1996 ο Δήμος Αγίας Παρασκευής και το Υπουργείο Πολιτισμού  έχουν αποδεχθεί από κοινού  τους όρους εκείνους  για τους οποίους φέρουμε κάτω στο σήμα μας (των Εργαστηρίων Τέχνης) το ειδικό σήμα πιστοποίησης του ΥΠΠΟ.


Για αυτό το λόγο τα Εργαστήρια Τέχνης ως μέλος του Δικτύου Εικαστικών Εργαστηρίων του ΥΠΠΟ έφερναν  στο Δήμο Αγίας Παρασκευής 80.000-100.000 ευρώ κάθε χρόνο έως το 2006 ως επιχορήγηση από το  ΥΠΠΟ.


Στην Προγραμματική Σύμβαση επίσης προβλέπονται και ορίζονται οι αρμοδιότητες του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και ότι άλλο αφορά την λειτουργία  των Εργαστηρίων Τέχνης ως πιστοποιημένο από το ΥΠΠΟ Εικαστικό Εργαστήριο.


Το Δίκτυο Εικαστικών Εργαστηρίων του ΥΠΠΟ μπορεί σήμερα να μην επιχορηγείται μιας και από το 2006 σταμάτησαν να έρχονται τα χρήματα αυτά στους Δήμους όμως τα Εργαστήρια του Δικτύου ΥΠΠΟ εξακολουθούν και σήμερα σε όλη την Ελλάδα να κρατούν ένα σοβαρό δεσμό και ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα των πόλεών τους και να παρουσιάζουν από κοινού τις εργασίες τους σε Πανελλήνιες Εκθέσεις ,Εκπαιδευτικά Συνέδρια και δρώμενα σχετικά με την Τέχνη.


Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν θα βρείτε πολλές απαντήσεις στα ερωτήματά σας  γιατί μέσα σε αυτά τα πλαίσια λειτουργούν τα Εργαστήρια Τέχνης έως σήμερα και έτσι εξασφαλίζουν  ένα σοβαρό πρόγραμμα σπουδών με εξειδικευμένους  εικαστικούς συνεργάτες και επιστήμονες  που το αντικείμενό τους είναι τα εικαστικά και οι τέχνες.


Χρειάστηκαν πολλά χρόνια δουλειάς και πολύ υπομονή για να το πετύχουμε

Τα αποτελέσματα αυτού του σχεδίου τα γνωρίζετε. Επιτυχίες και αποδοχή από την κοινωνία των πολιτών μας 26 χρόνια τώρα. Μόνο για φέτος 850 μαθητές και σπουδαστές  ζήτησαν να παρακολουθήσουν τα προγράμματά μας.


Η ανταποδοτικότητα ως τρόπος  σχέση μας με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής ήταν έως τώρα πάντα προς όφελος του Δήμου σε όλα τα επίπεδα.


Όλες οι έως τώρα (1986-2011) Δημοτικές αρχές  έχουν στηρίξει αυτή την προσπάθεια  και πάντα με την στήριξη όλων των παρατάξεων του Δήμου μας και οπωσδήποτε με την αποδοχή και συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας .


Η σημερινή ηγεσία έχει εκφράσει την θέληση να συνεχίσει την λειτουργία των Εργαστηρίων Τέχνης όπως λειτουργούν έως σήμερα, σύμφωνα με τα λόγια του Δημάρχου. (Ιούνιος 2011) παρά τις δυσκολίες που έχουν προστεθεί από τον Καλλικράτη.


Ο Σύλλογος των Σπουδαστών μας και οι δάσκαλοι προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος εκπαιδευτικός χρόνος  αποφάσισαν με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου και των άλλων παρατάξεων να ανοίξουμε τα Εργαστήρια Τέχνης και παράλληλα με την βοήθεια του ΠΑΟΔΑΠ να βρούμε τρόπο να συνεχίσουμε σε σταθερό πλαίσιο λειτουργίας.


Σας θυμίζω ότι οι δάσκαλοι είναι απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο και παρόλα αυτά διοργάνωσαν δυο Εκθέσεις  τον Σεπτέμβριο και έκαναν ότι ήταν απαραίτητο προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την νέα εκπαιδευτική χρονιά χωρίς καμία διαφήμιση, χωρίς υλικά και με Γραμματεία σε δυσλειτουργία λόγω ανάλογων εργασιακών προβλημάτων.


Μπορεί, όλοι εμείς, να μην ζούμε από τα Εργαστήρια Τέχνης ( αφού μετά από 26 χρόνια η πολιτεία δεν φρόντισε ούτε για την ένταξή μας στις πάγιες ανάγκες της) αλλά όλοι εμείς ζούμε για τα Εργαστήρια Τέχνης  του Δήμου Αγίας Παρασκευής.


Αυτό ενδεχομένως να μην μπορείτε να το καταλάβετε,  αν δεν γνωρίζεται την 26χρονη  πορεία μας, και για αυτό σας καλούμε να μας παρακολουθήσετε από κοντά. Είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος να σας εξηγήσουμε.


Αρκεί να βρεθεί μια λύση και να πάει καλά αυτή η χρονιά για τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου μας.

Εμείς θα το παλέψουμε.

 

Τάκης Κοζόκος - γλύπτης

(2001-2011) Καλλιτ. Διευθυντής των Εργαστηρίων Τέχνης

Επικ. Καθηγ. Δ.Π.Θ.
Νεότερη Παλαιότερη